Medimagazin logo

İlaç firmaları 'hastalık' icat ediyor...

Araştırmacılar, ilaç firmalarının daha çok ilaç satmak için ''hastalık icat ettiklerini'' söylediler
İlaç firmaları 'hastalık' icat ediyor...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Araştırmacılar, ilaç firmalarının daha çok ilaç satmak için ''hastalık icat ettiklerini'' söylediler.

Public Library of Science Medicine, ''hastalık tacirlerinin'' karlarını artırmak için var olmayan hastalıklar yarattığını ve önemsiz sorunları abarttığını bildirdi.

Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi araştırmacıları, ilaç firmalarının menopoz gibi durumları ''tıbbileştirerek'' sağlıklı insanları riske soktuklarını belirttiler.

Menopozun hayatın normal bir parçası olmasına karşın bir rahatsızlık olarak tanımlanarak tıbbileştirildiği kaydedildi.

Raporu kaleme alan David Henry ve Ray Moynihan, ABD'de kadınların yüzde 43'ünde cinsel bozukluk bulunduğuna halkı inandırma girişimlerini de eleştirdiler.

Henry ve Moynihan, yüksek kolesterol ve kemik erimesi gibi risk faktörlerinin halka ''bir hastalık gibi sunulduğunu'', huzursuz bacak sendromu gibi nadir görülen ve hassas bağırsak sendromu gibi basit sorunların abartıldığını söylediler.
Raporda, ''Hastalık tacirliği, hastalığın sınırlarını ve tedaviyi sağlayanların pazarını genişleterek hastalığı satmak durumudur'' denildi.

KAMPANYALARA DİKKAT
Raporda, ''Bu en bariz şekilde, ilaç firmalarının finanse ettiği hastalıklara karşı bilinçlendirme kampanyalarında görülmektedir. Bunlar, sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi konusunda insanları bilgilendirmek ve eğitmekten ziyade ilaç satışlarını artırmak için yapılmaktadır'' ifadesine yer verildi.

Araştırmacılar, doktorlar ve hastaları ilaç sanayisinin pazarlama taktiklerine karşı uyanık olmaları konusunda uyardılar.


Milliyet

i̇laç
firmaları
'hastalık'
icat
ediyor...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir