Medimagazin logo

"Kan bağışı için toplu felaketleri beklemeyelim"

Malatya'da düzenlenen sempozyumda konuşan Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, kan vermek için, toplu felaketlerin beklenmemesi gerektiği söyleyerek, vatandaşları gönüllü olarak kan bağışı yapmaya davet etti
"Kan bağışı için toplu felaketleri beklemeyelim"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Malatya'da düzenlenen sempozyumda konuşan Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, kan vermek için, toplu felaketlerin beklenmemesi gerektiği söyleyerek, vatandaşları gönüllü olarak kan bağışı yapmaya davet etti.


Sağlık Bakanlığı, Türk Kan Vakfı ve Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kan ve kan Ürünleri Transfüzyon Uygulamaları" konulu sempozyum Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı.


Sempozyuma konuşmacı olarak Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç, Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Töre ve Dr. Reha Masatlı katıldı. Seminere dinleyici olarak ise Sağlık İl Müdür Vekili Sezai Demirel, şube müdürleri, doktorlar, sağlık memurlarıyla sağlık çalışanları katıldı.


Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, şimdiye kadar 41 ilde kan kullanımı konusunda sempozyum düzenlediklerini hatırlattı. Prof. Dr. Mahmut Bayık, "Bu sempozyumlarda amacımız kanın önemini anlatabilmek. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan kanın bileşenlerine ayırarak, nasıl kullanabileceğimizi anlatmak istiyoruz. Bir de insanların gönüllü kan bağışçısı olması şart. Bu konuda vatandaşlarımıza büyük görev düşüyor. Kan vermek için toplu felaketleri beklemeyelim. Karşılıksız, gönüllü olarak kan bağışçısı olmalıyız" dedi.


Sempozyumda konuşan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç, Türkiye'de gönüllü kan verme olayında sistemin gelişmediğini vurguladı.


Dr. Keskinkılıç, "Bizde kan isteyende, karşılığından kan istiyoruz. Burada ciddi sıkıntılar var. Kan güvenliği konusunda bir takım mikrobiyolojik incelemeler yeterli değil. Türkiye'de yılda 1.5 milyon ünite kan kullanıyoruz. Bunu sadece yüzde 10'ü gönüllü olarak yapılan bağışı kapsıyor" diye konuştu.


Türkiye'deki kan sistemini patlamaya hazır bir bomba olduğunu ileri süren Dr. Keskinkılıç, kan merkezlerinde sorgulama formundaki soruları bilmeyen çalışanlarında bulunduğunu söyledi.


İHA
"kan
bağışı
için
toplu
felaketleri
beklemeyelim"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir