Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı, Türk gribinin cinsini araştırıyor

Sağlık Bakanlığı, özellikle kış aylarında sıkça rastlanan gribin cinsini belirlemek için düğmeye bastı
Sağlık Bakanlığı, Türk gribinin cinsini araştırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, özellikle kış aylarında sıkça rastlanan gribin cinsini belirlemek için düğmeye bastı.

Bu amaçla başlatılan araştırmaya göre başta Diyarbakır olmak üzere birçok ilde gribe yol açan influenza A ve B virüslerinin dolaşımı izlemeye alındı. 14 ilde mevsimsel kış gribinin cinsini belirlemeyi hedefleyen bakanlık, Diyarbakır, Erzurum, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Edirne, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van illerindeki sağlık kuruluşlarından grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara yol açan vakalara ilişkin bilgiler derledi. Bu vakalardan alınan numuneler İstanbul ve Ankara'daki laboratuvarlarda inceleniyor. Sağlık kuruluşundan ulaşan verilere göre, 14 ilde gribe yol açan influenza A ve B virüslerinin dolaşımda olduğu tespit edildi.


Her ilde 10 sağlık ocağından alınan ‘boğaz kültürü' örnekleri Ankara'da incelemeye alınıyor. Böylece Türkiye'de kış aylarında sıkça görülen gribin cinsi belirlenmeye çalışılacak. Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Dr. Vedat Dormak, araştırma sonuçlarının 14 ilde grip salgını olduğu şeklinde anlaşılmaması gerektiğini söyledi.


Diyarbakır'da 10 sağlık ocağından her hafta grip hastası bir vatandaştan boğaz kültürünün alındığını anlatan Dormak, Ankara'ya yollanan verilerin derlenmesinin ardından Türkiye'de görülen gribin cinsinin belirleneceğini kaydetti.

Yüksek ateş ve kuru öksürüğe dikkat!

Grip, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrısı, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlıyor. Bunlara daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler ekleniyor. Bazı vakalarda karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebiliyor. Gripten aşı ile korunulabiliyor. Aşı için en uygun zaman eylül, ekim ve kasım ayları. İstirahat, bol sıvı alınması, ağrı ve öksürük kesicilerle ateş düşürücü ilaçlar, gribi tedavi edebiliyor. İnfluenza A ve B'ye karşı etkili antiviral ilaçlara 36-48 saat içinde başlandığı takdirde, hastalık süresi kısalarak, olumsuz etkileri de azalıyor.

Zaman
sağlık
bakanlığı
türk
gribinin
cinsini
araştırıyor
Yorum (11)
Okan Biçgi
Sayın Hocam,Sizi burada yazılarınız ile görmek çok güzel. Op. Dr. Okan Biçgi (Üroloji Uzmanı)
0
Cevapla
a.s
Elinize sağlık. Aynı duygulara katılıyorum. bizi bu hale sokanlara hakkımız haram olsun.İlahi mahşerde hesap soracağımdan hiç kuşkuları olmasın.
0
Cevapla
C.T
Değerli hocam İsmail Bey!Bir cerrah olarak yazdıklarınıza yürekten katılıyorum. Pek çok hekim arkadaş gibi sizde maalesef tükenmişlik sendromuna yakalanmışsınız. Sistem bizi makasa almış. Emekli olsam da kurtulsam bile diyemiyorsunuz.Emekli olup elimizden kaçarlar diye 1400 tl olan emekli maaşını artırmıyorlar. Zaten hekim yetersiz, birde 3000 tl emekli maaşı verirsek emeklileri hiç elimizde tutamayız diye düşünüyorlar herhalde. Bizi bu sıkıntı mengenesinde kıstıranlarla mahşer günü hesaplaşma dileğiyle size selamlar. Ziraa bu dünyada maalesef elimiz kolumuz bağlandı.
0
Cevapla
Necdet TİMUR
Hocam ‘’zor karar’’ adlı yazıyı iki kere okudum, sizin filozofik derinliğinize imnmem için dalgıç elbisesi giymem gerekir. Nerde bende o yeterlilik.! Bana öyle geldi ki ürolog arkadaşın hikayesini kendi iç dünyanızın projeksiyonu olarak kullanmışsınız. Bunun dışında Türk dilinin şaheserlerinden olan Ahmedi nin kaleme aldığı cemsid-ı Hurşit mesnevisini hatırlatmış oldunuz. mutlaka bılırsınız ,genede Oscar Wilde’ın şu sözünü hatırlatayım, Şanssızlığa katlanabiliriz , çünkü dışarıdan gelir ve tümüyle rastlantısaldır. Oysa yaşamda bizi asıl yaralayan , yaptığımız hatalara hayıflanmaktır. Oscar WildeAyrıca arkaya baktığınız zaman her kese nasip olmayan bir başarı öykünüz var. Ulusa,aileye,çocuklarınıza , insanlığa hizmet eden ve kendi yöntemiyle bilime katkıda bulunan kaç hekim var .Ne mutlu size,Kendi hesabıma tanımış olmaktan mutluluk duyuyorum.Yazınız kendinizle bir öz hesaplaşma gibi. Dirayet ve müktesebatınız İAÜ yü kalıcı bir düzeye ulaştıracak güçtedir.Geçmişi kapatalım burada Bir üniversitenın genel koordinatörü olarak yeni başarı öykülerinin hazırlayıcısı olacaksınız . Düşünün ünlü nöro şirürjiyenlerden kaç tanesi bu imkana sahip oldu.Bilimin her disiplininde yol gösterici olmak gibi bir ayrıcalığınız olacakİnşallah İAÜ nin gün yüzünü roma kayserinin kızı Hurşit e (güneş) dönüştürür, Şifa bulan binlerce hastanızı cem ederseniz ,ortaya çıkan büyük sevap gibi, üniversitemizi de Çın imparatorunun oğlu CEM i ,Hurşid ıne kavuşturmak bağlamında,muazzam bir eserin yaratılmasına imkan sağlarsınızSevgi ve saygılarımla
0
Cevapla
mert ulaş barut
Hocam elinize sağlık. Duygularımızı tüm çıplaklığıyla ifadeetmişsiniz. Artık evimde her gün zır zır eden, surat asan, en ufak bir şeyde mahkemeye koşan, yok yüzüme gülmedi, yok istediğim parfümü, ilacı, protezi, kremi yazmadı, raporu vermedi, benim dilediğim gibi ameliyat yapmadı, çağırınca hemen gelmedi, yakınlarıma iyi davranmadı, güleç yüz göstermedi… vs. diyerek, avukatları ile anlaşıp yüklü tazminat davaları açan bir nikâhlı istemiyorum.Değerli hocam biz yeni nesil olarak hiçbir zaman hiç bir yerde NEFESİMİZ kesilmiyecek ve kesemiyecekler...SAYGILAR SUNUYORUM
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir