Medimagazin logo

Milletvekili, dünyanın en büyük tıbbi müdahale ekibini kurdu

Marmara Depremi'nin ardından arama-kurtarma zafiyeti ortaya çıkan Türkiye, aradan geçen 6 yıllık sürede eksikliklerini hızla giderdi.
Milletvekili, dünyanın en büyük tıbbi müdahale ekibini kurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Marmara Depremi'nin ardından arama-kurtarma zafiyeti ortaya çıkan Türkiye, aradan geçen 6 yıllık sürede eksikliklerini hızla giderdi.

Arama-kurtarmanın yanı sıra, tıbbî müdahale anlamına gelen medikal kurtarma (UMKE) konusunda da ciddi adımlar atıldı. Öyle ki Türkiye, bu alanda dünyanın en geniş ekip ağına sahip ülke konumuna geldi. UMKE'lerin fikir babası ve proje koordinatörü ise AK Parti'nin doktor vekillerinden Nevzat Doğan. Doğan, "Amerika 80 ekiple dünyada en fazla medikal ekip ağına sahipti. Bizim ekip sayımız ise 385. 55 ilde kurmakta olduğumuz dörder kişiden oluşan ekibimizde toplam 1.300 kişi var." diyor.

Bir buçuk yıl önce başlatılan projenin doğuşunu Zaman'a anlatan Kocaeli Milletvekili Doğan, Marmara Depremi'nin önemli bir tecrübe olduğunu söylüyor. Afet durumlarında ölümlerin ve sakatlıkların bir kısmının usule uygun kurtarma yapılmaması sonucu gerçekleştidiğini belirten Doğan, bunun önüne geçmek için eğitimli elemana ihtiyaç olduğunu gördüklerine değiniyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak ilk önce Kocaeli'nde bir medikal ekip kurduklarını dile getiren Doğan, daha sonra bunu Türkiye'nin sivil savunma birliklerinin bulunduğu 11 bölgeye genişlettiklerini kaydediyor. Kısa zamanda afet bölgesine intikal edebilmek için ekip ağını 55 ile çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Nevzat Doğan, şu anda 47 ilde ekip tesisinin gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Doğan'ın verdiği bilgiye göre yıl sonuna kadar hedef tutturulmuş olacak.

Sağlık Bakanlığı'nın da projeye sahip çıktığına işaret eden AK Partili Doğan, bakanlık bünyesinde bu çalışmayı organize etmek için bir daire başkanlığı oluşturulduğunu aktarıyor. "Ekibimiz mevcut sağlık personelinin yanı sıra gönüllü kişilerden oluşuyor." diyen Doğan, projenin amacını şöyle özetliyor: "Başta deprem olmak üzere olası afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış gönüllü ekipler aracılığıyla en kısa sürede enkaza yönelik UMKE hizmetlerinin sunulması, en hızlı ve güvenli şekilde hasta/yaralı naklinin sağlanması, nakil sonrasında acil tedavi ünitelerinin ve hizmetinin temini ile tüm işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunun oluşturulması yoluyla afetlerde ölüm ve sakatlık sınırlarının kabul edilebilir sınırlara çekilmesi."

Zaman
milletvekili
dünyanın
en
büyük
tıbbi
müdahale
ekibini
kurdu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir