Medimagazin logo

15 yeni üniversite Meclis’te görüşülecek

Hükümetin kurmayı vaat ettiği 15 yeni üniversite için hazırlanan kanun taslağı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı
15 yeni üniversite Meclis’te görüşülecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hükümetin kurmayı vaat ettiği 15 yeni üniversite için hazırlanan kanun taslağı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.

İmzaların tamamlanmasından sonra Meclis’e sunulacak taslağın yasalaşması halinde üniversite sayısı 77’den 92’ye çıkacak. Böylece katlanarak artan öğrenci sayısına rağmen yerinde sayan devlet üniversitelerine 11 yıl aradan sonra yenileri eklenmiş olacak. Alınan bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı ‘ileride değerlendirilmek üzere’ 10 yeni üniversite daha kurulması için önümüzdeki günlerde YÖK’ün görüşüne başvuracak. Söz konusu iller arasında Karabük, Karaman ve Ağrı’nın da adı geçiyor. Türkiye’de 53’ü devlet, 24’ü vakıf olmak üzere 77 üniversite bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara’da. Halen 41 ilde üniversite yok. Yeni düzenlemeyle 15 ilde daha kurulması halinde üniversitesi olmayan il sayısı 26’ya düşecek.

Milli Eğitim Bakanlığı kalan 26 ilin Karabük, Karaman ve Ağrı gibi 10’unda daha ‘ileriki yıllarda’ üniversite kurulması için hazırlık yapıyor. Bu konuda hazırlanan kanun taslağı önümüzdeki günlerde resmî bir yazıyla YÖK’e gönderilecek. Bir üniversite kurulması için yasa gereği YÖK’ün görüşünün alınması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bir taraftan YÖK’ten gelecek görüşü beklerken, diğer yandan da üniversitelerin kurulacağı illerde fiziki altyapının hazırlanması amacıyla mülki amirler, sivil toplum örgütleri ve belediyeler bazında görüşmelerini sürdürüyor.

Bakanlık 15 yeni üniversite kurulması için de YÖK’ün görüşünü almıştı. Kurul 15 ilin 4 tanesinde (Düzce, Uşak, Ordu ve Tekirdağ) öğretim üyesi sayısının yeterli olduğunu ifade ederek üniversite kurulabileceğini, 8 ilde ‘öğretim üyesi sayısının yeterli hale getirilmesinden sonra’ üniversite açılabileceğini, kalan 3 ilin ise ‘altyapılarının yetersiz olması sebebiyle ilerleyen yıllarda değerlendirilebileceğini’ kaydetmişti. 15 yeni üniversiteyi düzenleyen ve bakanların imzasına sunulan kanun taslağında o ildeki tüm fakülte ve yüksekokulların yeni kurulacak üniversiteye bağlanması öngörülüyor. Üniversitelerin ismi ise illerin adıyla anılıyor. Ancak milletvekillerinin, tasarı Meclis’te görüşülürken üniversite isimlerinin değiştirilmesi yönünde önerge vermesi bekleniyor. 1992 yılında kurulan 23 üniversitedeki gibi 15 yeni üniversitenin rektörünün de kurucu rektör olarak iki yıllığına Başbakan’ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanması öngörülüyor.

Yeni üniversiteler Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu ve Amasya illerine kurulacak. En son 1994 yılında yarı resmî Galatasaray Üniversitesi, 1992 yılında ise 23 devlet üniversitesi tek kanunla birden kurulmuştu. 15 yeni üniversite kanununun Türkiye Büyük Millet Meclis’inden ve Cumhurbaşkanı’nda geçmesi halinde Türkiye 11, Galatasaray Üniversitesi sayılmazsa 13 yıl aradan sonra yeni devlet üniversitelerine kavuşmuş olacak. 1994 yılından bu yana ise çok sayıda vakıf üniversitesi kurulmuştu

Zaman
15
yeni
üniversite
meclis&#8217
te
görüşülecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir