Medimagazin logo

"Doktor sayısının artırılmasına yönelik çabaları meclis desteklemeli"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de hekim sayısının artırılmasına yönelik bütün çabaları Meclis'in desteklemesi gerektiğini ifade ederek, ''Buna, yabancı ülkelerden hekim getirilerek, Türkiye'de çalıştırılması da dahil olmalıdır'' dedi
"Doktor sayısının artırılmasına yönelik çabaları meclis desteklemeli"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de hekim sayısının artırılmasına yönelik bütün çabaları Meclis'in desteklemesi gerektiğini ifade ederek, ''Buna, yabancı ülkelerden hekim getirilerek, Türkiye'de çalıştırılması da dahil olmalıdır'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin, sosyal güvenlik kurumlarından 2005 yılı alacaklarının geri ödenmesi ile sağlık personeline verilecek döner sermaye paylarına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinde söz alan CHP Denizli Milletvekili Mehmet Neşşar, AK Parti'nin, CHP'nin Atatürkçülük anlayışını eleştirmesine tepki gösterdi. Neşşar, ''Atatürk, 'Beni Türk doktorlarına emanet ediniz' dedi. Siz, Türk doktorlarını reddediyorsunuz. Siz önce 1919'un vizyonuna gelin, sonra bizim vizyonumuzu eleştirin'' diye konuştu.

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, ülkede hekim yetersizliği olduğunu belirterek, yabancı doktor getirilmesine yönelik çalışmaları eleştirdi. Tıp fakültesinde birlikte okuduğu yabancı öğrencilerin, düşük not bile alsalar, ''bir an önce ülkelerine gitsinler'' diye geçirildiklerini ileri süren Tandoğdu, Akdağ'a, ''İran'dan, Suriye'den bu doktorları mı getirteceksiniz?'' diye sordu.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hiçbir şeyi toz pempe görmediklerini ve göstermeye de çalışmadıklarını söyledi. Akdağ, göreve geldiklerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 1807 uzman hekim, 4 bin 77 pratisyen hekim, bugün ise 2 bin 300 uzman hekim, 4 bin 283 pratisyen hekim bulunduğunu söyledi.

YABANCI DOKTOR TARTIŞMALARI
Akdağ, CHP'li yöneticilerin, doktor sayısının fazla olduğunu yönünde açıklamalar yaptıklarını, buna üzüldüğünü söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye'nin, doktor sayısı açısından Avrupa bölgesindeki 52 ülke arasında sonuncu sırada bulunduğunu anlatan Akdağ, bu duruma gelinmesindeki sorumluluğun, AK Parti hükümetlerine ait olmadığını kaydetti.

''Türkiye'de hekim sayısının artırılmasına yönelik bütün çabaları bu yüce Meclis desteklemelidir'' diyen Akdağ, şöyle konuştu:

''Buna, tıp fakültelerinin sayılarının artırılması, tıp fakültelerindeki öğrenci kapasitelerinin artırılması dahildir. Yabancı ülkelerden hekim getirilerek Türkiye'de çalıştırılması da buna dahil olmalıdır. Biraz önce ''Dünyanın hangi ülkesinde, yabancı hekimler bir başka ülkede çalışıyor'' diye soruldu. Ben, bu soruyu değiştirerek, ''Acaba dünyanın kaç ülkesinde bir başka uyruklu doktorun, kendi ülkesinde çalışmasına müsaade etmeyen ülke kaldı?'' diye soruyorum. Bu sorunun cevabını, bu işe karşı çıkan, muhalefet eden değerli milletvekilleri araştırırsa, gerçeği daha kolay buluruz.''

''CUMHURİYET TARİHİNDE GÖRÜLMÜŞ OLAY DEĞİL''
Bakan Akdağ, AK Parti hükümetlerinin, performansa dayalı katkı payı ödemesi uygulaması sonucunda, uzman hekimlerin tam zamanlı çalışma oranının yüzde 10'dan yüzde 54'e çıktığını ifade ederek, bunun, ''AK Parti, sağlığı piyasalaştırıyor'' diyenlere en güzel ve en nesnel cevap olduğunu söyledi. Akdağ, ''Yüzde 10 olan tam gün çalışma oranının yüzde 54'e çıkması, Cumhuriyet tarihinde görülmüş bir olay değildir'' dedi.

Binlerce uzman hekimin muayenehanelerini kapattığını ifade eden Akdağ, ''Vatandaşımız da hizmet almak için bu muayenelere gitme mecburiyetinden büyük ölçüde kurtulmuştur'' diye konuştu.

Teklifin 2 maddesi daha kabul edildi.


Milliyet

"doktor
sayısının
artırılmasına
yönelik
çabaları
meclis
desteklemeli"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir