Medimagazin logo

Yeni tıp fakültelerine tabipler ve akademisyenler karşı

Yeni tıp fakültelerinin açılmasına, tabipler ve akademisyenler önce mevcutların geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek karşı çıktı
Yeni tıp fakültelerine tabipler ve akademisyenler karşı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yeni tıp fakültelerinin açılmasına, tabipler ve akademisyenler önce mevcutların geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek karşı çıktı.

Eski Bakan Durmuş da hekimlerin dengesiz dağıldığını söyledi

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ'ın, Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olduğunu belirterek yeni tıp fakülteleri açılması gerektiğini söylemesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Üniversite rektörleri, mevcutların geliştirilmesini isterken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) de yeni fakültelerin kaliteyi daha da düşüreceğini savundu.

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise hekimlerin dengeli dağıtılmadığı için sorun yaşandığını öne sürerek, 'Üniversitelere 'tıp fakültesi açıp, öğrenci alın' demek işi bilmemektir' diye konuştu.

Yıllarca Türkiye'de hekim sayısının fazlalığından bahsedilmesinin talihsizlik olduğunu belirten Akdağ, 'Sorunun giderilmesi için kaliteli eğitimden, iyi yetişmiş hekim anlayışından taviz vermeksizin hem mevcut fakültelerimizin kapasitesini artırmalıyız hem de yeni tıp fakülteleri açmalıyız' dedi ve YÖK ile çalışma başlattıklarını söyledi.


Rektörler, tıp fakültesi kurmanın zorluğuna işaret ederken, mevcutların durumuna vurgu yaptı.


Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, 'Türkiye'nin yeni bir tıp fakültesine ihtiyacı yok, açılanları geliştirmesi gerekiyor. Hekim sayısının azlık ya da çokluğu, hastanelerin kapasitesine, oradaki nüfusun hastaneye gitme oranıyla ilgili. Mevcut üniversitelerde bu konuda eksik olduğuna inanmıyorum. Yeni tıp fakültesi açmak çok pahalı bir yatırım gerektiriyor. Bundan önce mevcutlar düzenlensin' dedi.


Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş da, 'Hekim yetiştirmek kolay bir iş değil' uyarısında bulundu. Türkiye'nin çok iyi hekimlere ihtiyacı olduğunu kaydeden Prof. Utaş, 'Kaliteli hekim yetiştirecek, sağlıklı ve birimleri oluşmuş, teçhizatları tamam okullar açılırsa olabilir. Hekim sayısını artıracağız diye kaliteden taviz verilmemeli' diye konuştu.


Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise Türkiye'nin hekimden çok, hekim dağılım dengesine ihtiyacı olduğunu savundu. Hekimlerin hepsinin özel merkezlere ve büyükşehirlere çekildiğini öne süren Durmuş, 'Türkiye'nin önce iyi bir Sağlık Bakanı'na, sonra da sağlıklı bir hekim dağılımına ihtiyacı var. Sözleşmeli diye atadıkları nokta tayinleri bile yerlerinde tutamadılar. Üniversitelere 'tıp fakültesi açıp öğrenci alın' demek işi bilmemektir. İşsiz gezen hekimler var. Yeni tıp fakülteleri açarak hekimleri ziraat mühendisleri gibi işsiz yapmak mı istiyorsunuz? Bunlar günü birlik kararlarla olmaz' dedi.


Bir süre önce Tıp Eğitimi Kurultayı düzenleyen TTB ise önceliğin kaliteye verilmesini istedi. Sorunun ücretsiz, yaygın ve nitelikli bir sağlık hizmetinin örgütlenmemiş olmasından kaynaklandığını savunan TTB, 'Türkiye, hala hekim mezun etme telaşında olup, nitelikli hekim yetiştirebilme kaygısına geçememiştir. Son 15 yılda gerekli alt yapı ve kadrodan yoksun olarak, politik kaygılarla açılan tıp fakülteleriyle, varolan sorun daha da ağırlaştırılmıştır' değerlendirmesinde bulundu.

H.O Tercüman
yeni
tıp
fakültelerine
tabipler
ve
akademisyenler
karşı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir