Medimagazin logo

Bilimsel yayın fakiriyiz

AB ülkelerinde yayınlanan bilimsel makale sayısına göre çok gerilerdeyiz. İsveç'te milyon kişi başına düşen bilimsel yayın sayısı bin 591 makaleyken, bu sayı Türkiye'de sadece 180
Bilimsel yayın fakiriyiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
AB ülkelerinde yayınlanan bilimsel makale sayısına göre çok gerilerdeyiz. İsveç'te milyon kişi başına düşen bilimsel yayın sayısı bin 591 makaleyken, bu sayı Türkiye'de sadece 180.



AB üyeliğine aday Türkiye'nin diğer üye ülkelere yetişebilmesi için çok çalışması gerekiyor. Milyon kişi başına düşen bilimsel yayın sayısına göre yapılan değerlendirmede İsveç, Türkiye'ye 12 kat, Almanya 4,5 kat, Yunanistan 3,5 kat fark attı. Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi, Estonya, Slovakya gibi ülkeler Türkiye'nin önünde yer aldı. Bilimsel atıf endekslerine giren makale ve atıf sayıları bakımından ABD rakipsiz. AB ülkelerine bakıldığında ise ilk sırayı 72 bin 214 yayınla İngiltere alırken,onu 66 bin 273 yayınla Almanya, 47 bin 725 yayınla Fransa, 35 bin 852 yayınla İtalya izliyor.


MAKALEDE YAYA KALDIK


Yayın sayısındaki göreceli başarıya karşılık, milyon kişi başına bilimsel yayın sayısı bakımından yapılan değerlendirmede, İsveç'te milyon kişi başına düşen bilimsel yayın sayısı bin 591makale iken bu rakam Türkiye'de 180'le sınırlı.


Para olursa kitap sayısı artar

YÖK'e göre üniversitelerin yayın sayısında büyük artış sağlanabilmesi için daha fazla kaynak ayrılması gerekiyor. YÖK'ten yapılan açıklamada, gelecekte yayın sayısında önemli artışların gerçekleşmesinin, üniversitelerin araştırma faaliyetlerine yapılacak yatırım ve teşviklerde "rutin dışında sıçrama sayılabilecek artış ve düzenleme" yapılmasıyla mümkün olacağı bildirildi. Bu arada Avrupa Üniversiteler Birliği, Bologna Kriterleri'ne göre, Türkiye'nin kalite notunu 5 üzerinden 2. 77 üniversitemizden sadece 4'ü EUA'dan geçer not aldı.

Yeni Şafak
bilimsel
yayın
fakiriyiz
Yorum (1)
BUGRAHAN TEKIN
babalik testin nasil yaptirmamiz ve nasil bilgi edinebiliriz sac kIl hucreler babalik testini yaptirabilirmigiz bazi yerlerden gerekli resmi islemler istenmeden veya bizden istenen belgeler nelerdir bu bilgilerin gizli tutuluyormu bilgilerinize sunariz saygilarla
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir