Medimagazin logo

Aile hekimleri çocukların aşılarından sorumlu olacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2005 yılında aşılama oranını yüzde 70'e ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, bu amaçlarına mutlaka ulaşacaklarını söyledi
Aile hekimleri çocukların aşılarından sorumlu olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2005 yılında aşılama oranını yüzde 70'e ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, bu amaçlarına mutlaka ulaşacaklarını söyledi.


Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı ile Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin Sheraton Otel'de ortaklaşa düzenlediği uluslar arası katılımlı 1. Ulusal Aşı Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Bakan Akdağ, göreve geldiklerinde aşılama oranı yüzde 30'un altında olan illerin bulunduğunu ifade ederek, aşılama oranlarının hızla arttığını kaydetti.


Bugün itibariyle yüzde 70'in altında aşılama oranına sahip ilin bulunmadığını vurgulayan Akdağ, "2005 yılı hedefimizi 7 aşı için yüzde 90'ın üzerine çıkmaktır. Bu zor bir hedeftir ama çocuklarımız için bunu başarmak zorundayız. 2005 yılında bu hedefe ulaşacağız. İkinci hedefimiz ise en düşük aşılama olan illerde bu oranı yüzde 80'e yükseltmektir" dedi.


19 milyon çocuğa kızamık aşısı yaptıklarını hatırlatan Akdağ, bu projenin Avrupa'nın en büyük sağlık organizasyonu olduğunun altını çizdi. Pilot il Düzce'de uyulamaya başlayan Aile Hekimliği Projesi'nin aşılama oranlarına olumlu katkıda bulunacağını belirten Akdağ, aile hekimlerinin çocukların aşılarından sorumlu olacağını kaydetti. Son dönemlerde aşıda bulunan Tiomersal isimli maddenin insan sağlığına olumsuz etki yaptığı yönünde haberlerin yayınlandığını hatırlatan Akdağ, şunları söyledi:

"Ortaya atılan bu talihsiz iddialardan sonra Bağışıklama Bilimsel Komisyonu'nu topladık ve verileri inceledik. Tiomersal Avrupa'da emniyetle kullanılan bir maddedir. Bu konuda uluslar arası bilim adamları da hem fikirdir. Aşı ile ilgili tereddütler olumsuz sonuçlar doğurabilir. Afganistan gibi bazı ülkelerde toplum önderi denilen kişiler kültürel nedenlerden aşıya karşı çıktılar. Biz Türkiye olarak 500 bin dolar finansman desteği ve insani destekle Afganistan'a yardım götürmeye karar verdik."


Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nin geçmişte aşı üretimine ilişkin önemli çalışmalar yaptığını ancak bugün çok ciddi bir üretimin yapılmadığını ifade eden Akdağ, "Biz Türkiye'de aşı üretilebileceğine inanıyoruz ancak aşıyı illa da devletin üretmesi gerekmez" şeklinde konuştu.
Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) aşı uygulamaları için Türkiye'ye yetki verdiğini, sağlık personelinin ülkemizde eğitileceğini de sözlerine ekledi.
İHA
aile
hekimleri
çocukların
aşılarından
sorumlu
olacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir