Medimagazin logo

Şark hizmeti ‘hekimlerin hayat standardı’na takıldı

Sağlık Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu’daki uzman hekim açığını bir türlü kapatamıyor. Zorunlu hizmet uygulamasını 2003’te kaldıran bakanlık, yüksek ücretli ve sözleşmeli çalışma sistemini getirdi.
Şark hizmeti ‘hekimlerin hayat standardı’na takıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu’daki uzman hekim açığını bir türlü kapatamıyor. Zorunlu hizmet uygulamasını 2003’te kaldıran bakanlık, yüksek ücretli ve sözleşmeli çalışma sistemini getirdi.

Ancak bu yöntemle de istenen başarı elde edilemedi. Bakanlık, çareyi tekrar zorunlu hizmete geri dönmekte buldu. Bu kez Danıştay, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) açtığı dava üzerine yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararı tabip odaları sevinçle karşılarken, bölge halkı tepkili. “Bizim de insanca sağlık hizmeti almaya hakkımız var.” diyen vatandaşlar, doktorların da hakim, savcı ve öğretmen gibi kamu görevlileriyle birlikte bölgede çalışmaları gerektiğini savunuyor. Vatandaşlar, Danıştay’ın kararı yüzünden zorunlu hizmet kapsamında bölgede görev yapan diğer doktorların da kaçacağından korkuyor. Hukukî girişimiyle bakanlığı sıkıntıya düşüren TTB ise sorunun çözümünün bölge standartlarının sosyal ve ekonomik yönden iyileştirilmesinden geçtiğini savunuyor.

Sağlık Bakanlığı’nın doğudaki personelin maaşına yaptığı zam, sözleşmeli personel sistemi ve döner sermaye paylarının yükseltilmesi gibi yöntemlerle doktorların gelirini 9 bin YTL’ye kadar çıkarması bile doktorları doğuya getirmeye fayda etmedi. Doktor açığının, halkın sağlığını tehdit eder boyuta gelmesi üzerine son bir kararla mecburi hizmet uygulamasını devreye sokan Sağlık Bakanlığı’nın bu girişimi de Danıştay’dan döndü. Türkiye Tabipleri Birliği’nin (TTB) itirazı üzerine Danıştay, ‘Devlet Hizmeti Yükümlülüğü’nü düzenleyen 5371 sayılı kanunun ilgili maddesinin yürütmesini durdurdu ve görüşülmesi için Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Karar, uygulamaya tabi doktorları sevindirirken, Doğu ve Güneydoğu’da sağlık hizmeti bekleyen milyonlarca vatandaş ve sivil toplum örgütleri, karara büyük tepki gösterdi. Van Bölge Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını doktor açısından özgürlükçü bir karar olarak yorumlarken, bölge halkının sağlığı açısından tehlikeli bulduğunu söyledi. Mahkemenin kararının bölge açısından daha ciddi sıkıntılar doğuracağına dikkati çeken Ünal, “Çünkü Şemdinli’de, Yüksekova’da, Hakkari’de hatta Van’ın merkezindeki sağlık ocaklarında bakanlık doktor bulmakta zorluk çekiyor. Bölgeye atanan doktorlar çoğunlukla çeşitli bahaneler ileri sürüp buraya gelmiyor. Mecburi hizmet kapsamında Hakkari’ye tayini çıkan 36 doktordan 13’ü görevine başladı. Şemdinli’ye atanan 9 doktordan 2’si işbaşı yaptı. Onlar da Danıştay’ın kararı onaylanırsa hemen gitmek isteyecekler.” dedi.

Erzurum’daki bölge tabip odası ise Danıştay’ın kararını yerinde buluyor. Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Bayburt ve Gümüşhane Bölge Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen, hekim olarak mecburi hizmeti kabul etmediklerini; ancak doğudaki sağlık hizmetlerinin de devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Çözüm olarak bölge standartlarının sosyal ve ekonomik anlamda geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Karaşen, sorunların, mecburi hizmet veya sağlık çalışanlarının mali açıdan desteklenerek çözülemeyeceğini öne sürüyor. Karaşen, “Bölgedeki hekime 6-7 bin YTL veriliyor; ama yine de hekim gelmiyor. Bunun temelinde bölgedeki sosyo ekonomik standartların çok düşük olması yatıyor.” yorumunda bulunuyor. Van Aktif Sanayi İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Dikici de mecburi hizmetten ziyade bölgenin doktorların arzuladığı yaşam standartlarına kavuşturulması gerektiğini ifade ediyor. Dikici, Doğu ve Güneydoğu illerinin sosyo ekonomik açıdan kalkındırılması halinde her doktorun bölgede zorunlu değil gönüllü olarak çalışacağını vurguluyor.

Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği Erzurum Şube Başkanı Abdulnasır Polat ise bölgede uzman doktor sıkıntısı yaşandığı için çok sayıda hastanın sakatlandığını ya da hayatını kaybettiğini anlatıyor. Polat, “Hastalarımızın ölmemesi, sakat kalmaması için Yargıtay’dan destek bekliyoruz.” diyor. Erzurumlu Recai Orak isimli vatandaş da doktorların mecburi hizmetinin kaldırılmasının bölge insanını kendi kaderi ile baş başa bırakacağını dile getiriyor. Eczacı Sezai Avşar, son dönemde birçok doktorun tayinini isteyerek bölgeden ayrıldığını aktarıyor. Emekli memur Osman Sönmez, “Danıştay bu kararı verdiğinde bizleri düşündü mü? Bizler fakir insanlarız. Paramız yok ki İstanbul’a, Ankara’ya gidip tedavi olalım. Ya burada öleceğiz ya da doktor buraya gelecek.” diye konuşuyor. AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek de Danıştay’ın bu kararının kesinleşmesi halinde Bingöl’de sağlık hizmetlerinin tamamen iflas edeceğinin altını çiziyor.

Tabipler Birliği: Çözüm için bakanlıkla işbirliğine hazırız
TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu hizmet uygulamasını hukuk kurallarını zorlayarak aldığını iddia etti. Danıştay’ın da bu sebeple yürütmeyi durdurma kararı aldığını kaydetti. Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki hekim ihtiyacının doğru bir personel planlamasıyla giderilebileceğini belirten Bakkalcı, “Sağlık Bakanlığı, çözüm için meslek örgütleri ve üniversitelerle derhal bir araya gelmeli. Bütüncül bir yaklaşımla ve ortak akılla yeni bir düzenleme yapılmalı.” dedi. Sağlık hizmetlerinde çöküş yaşandığını öne sürerek, “Olağanüstü bir programa ihtiyaç var. TTB, bir güven ortamı oluşturulduğu takdirde çözüm için her türlü katkıya hazırdır.” değerlendirmesinde bulundu. Hekimlerin doğu bölgelerde görev yapmak istememesinin Sağlık Bakanlığı’nın uygulamalarından kaynaklandığını ileri süren Bakkalcı, “Zorunlu hizmetin ardından ne olacağı belli değil. Sağlık Bakanı, ‘Zorunlu hizmetini bitiren hekim ya sözleşmeli olacak ya da bulunduğu yerde kalacak.’ diyor. 300 günlük hizmetin ardından ne olacağını bilmeyen insandan üç beş kuruş fazla para için oralara gitmesi beklenebilir mi?” diye konuştu. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde zor şartlarda görev yapan pek çok hekim bulunduğunu dile getirerek, “Bu bölgeler tümüyle boşaltılmış gibi bir imaj yanlış. Zor şartlar altında görev yapan meslektaşlarımıza haksızlık yapılmasın.” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yeni atama nakil yönetmeliğinde ilk atamaların Doğu ve Güneydoğu illerine yapılmasını öngören hükümler bulunduğunu hatırlatan Bakkalcı, bu yönetmeliğin doğru şekilde işletilmesi halinde zorunlu hizmete gerek kalmayacağını sözlerine ekledi.


Zaman
şark
hizmeti
&#8216
hekimlerin
hayat
standardı&#8217
na
takıldı
Yorum (2)
s.erkaya
NCBI Skip to main content Skip to navigation Resources How To About NCBI Accesskeys Sign in to NCBI PubMed US National Library of Medicine National Institutes of Health Search termSearch database Search RSSSave searchAdvancedHelp Result Filters Show additional filters Text availability Abstract available Free full text available Full text available Publication dates 10 years Custom range... Species Humans Article types more ... Languages English more ... Clear all Show additional filters Display Settings:Summary,Sorted by Recently AddedSend to: Results: 4 1. The importance of genomic copy number changes in the prognosis of glioblastoma multiforme. Arslantas A, Artan S, Oner U, Müslümanoğlu H, Durmaz R, Cosan E, Atasoy MA, Başaran N, Tel E. Neurosurg Rev. 2004 Jan;27(1):58-64. Epub 2003 Jul 4. PMID: 12845540 [PubMed - indexed for MEDLINE] Related citations 2. Detection of chromosomal imbalances in spinal meningiomas by comparative genomic hybridization. Arslantas A, Artan S, Oner U, Durmaz R, Müslümanoglu H, Atasoy MA, Başaran N, Tel E. Neurol Med Chir (Tokyo). 2003 Jan;43(1):12-8; discussion 19. PMID: 12568317 [PubMed - indexed for MEDLINE] Free Article Related citations 3. Comparative genomic hybridization analysis of genomic alterations in benign, atypical and anaplastic meningiomas. Arslantas A, Artan S, Oner U, Durmaz R, Müslümanoğlu H, Atasoy MA, Başaran N, Tel E. Acta Neurol Belg. 2002 Jun;102(2):53-62. PMID: 12161900 [PubMed - indexed for MEDLINE] Related citations 4. Labeling of mixed leukocytes with (99m)Tc-HMPAO causes severe chromosomal aberrations in lymphocytes. Ak I, Vardereli E, Durak B, Gülbaş Z, Basaran N, Stokkel MP, Pauwels EK. J Nucl Med. 2002 Feb;43(2):203-6. PMID: 11850485 [PubMed - indexed for MEDLINE] Free Article SAYIN HOCAM.makalenizi okudum.Merak ettim pubmed e girdim ve yayınlarınızı inceledim.Sizin yayınlarınız kadar hatta 10-20 kat yurtdışı yayını olan üniversite dışından doçent olan meslekdaşlarımız var.Bu insanlar lisans değil ama yüksek lisans eğitimi veriyorlar.Özellikle sağlık bakanlığı eğitim araştırma hastaneleri bu konuda büyük hizmet veriyorlar ve yeni açılan tıp fakültelerinin öğretim üyelerinin büyük çoğunluğunu bu hocalarımız oluşturmaktadır.Sanırım küçük bir araştırma ile bu gerçeği öğrenmek mümkündür.
0
Cevapla
NURETTİN BAŞARAN
SAYIN DR. S. ERKAYA, ELBETTE HERKESİN GÖRÜŞLERİNİ SAYGI İLE KARŞILARIM, SİZİNKİNİ DE ÖYLE. FAKAT ANLAYAMADIĞIM BENİM YAYINLARIMLA GÖRÜŞÜNÜZÜN NE İLGİSİ VAR ONU ANLAYAMADIM. BEN AKADEMİK KARİYERE 1968 YILINDA BAŞLADIM VE 2004 YILINDA AYRILDIM. İLK YAYINIM 1970 YILINDA ACTA TURCICA'DA ÇIKTI. SİZ DE SON YAYINLARIMI ALMIŞSINIZ. SİZİN YAZDIĞINIZIN 30 KATI YAYINIM VE BİRİ SEKİZ BASKI YAPAN 4 KİTABIM VAR. AYRICA DA TIBBİ GENETİK ALANINDA TÜRKİYE'NİN İLK TIBBİ GENETİK DOÇENTİYİM VE DAHA BİR SÜRÜ İLKLERE İMZA ATAN BİRİSİYİM. BEN KENDİMLE İLGİLİ HUSUSLARI HİÇ DİLE GETİRMEMİŞTİM AMA SIRF EKSİK BİLGİNİZİ TAMAMLAMAK İÇİN BU CEVABI YAZMAK DURUMUNDA KALDIM ÖZÜR DİLERİM. KÖŞEMİ OKUDUĞUNUZ İÇİN DE AYRICA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir