Medimagazin logo

Hastanelere ‘Hasta Hakları Birimi’ kurma zorunluluğu getirildi

Sağlık Bakanlığı, geçen yıl başlatılan hasta hakları uygulamasını yaygınlaştırma kararı aldı. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde değişiklik yapan bakanlık, tüm hastanelere hasta hakları birimi kurma zorunluluğu getirdi. Ayrıca borcunu ödemeyen hastaların rehin tutulması da yasaklandı
Hastanelere ‘Hasta Hakları Birimi’ kurma zorunluluğu getirildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, geçen yıl başlatılan hasta hakları uygulamasını yaygınlaştırma kararı aldı. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde değişiklik yapan bakanlık, tüm hastanelere hasta hakları birimi kurma zorunluluğu getirdi. Ayrıca borcunu ödemeyen hastaların rehin tutulması da yasaklandı.

Hasta hakları kavramı Türkiye’de 2004 yılı başında gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı, bu amaçla özellikle büyükşehirlerdeki hastanelerde hasta hakları birimleri ve hasta hakları kurulları oluşturdu. Şimdiye kadar bu birimlerin oluşturulduğu 100’ün üzerindeki hastanede hastalar, karşılaştıkları tüm sorunları yazılı ya da sözlü olarak bu birimlere iletebiliyor. Bu birimlere gelen ve görüşülen tüm hasta talepleri bilgisayar ağıyla Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı tarafından denetleniyor. Birimlerde ve hasta hakları kurullarında hastane personelinin yanı sıra o ilde faaliyet gösteren hasta hakları derneklerinin temsilcileri de yer alıyor. Sağlık Bakanlığı, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle tüm yataklı tedavi kurumlarına hasta hakları birimi ve hasta hakları kurulu oluşturma zorunluluğu getirdi. Bakanlık, hastanelerden en kısa sürede altyapısını hazır hale getirerek birimleri faaliyete sokmalarını istedi.

Yeni yönetmelik pek çok önemli değişiklik içeriyor. Bunların başında parasını ödeyemeyen hastaların rehin tutulmasının kesin olarak yasaklanması geliyor. Sosyal güvencesi olmayan ve parasını ödeyemeyen hastaların, fatura tutarı konusunda bilgilendirildikten sonra taburcu edilmesi de istenen genelgede, “Hastaların rehin tutulması veya rehin kalması kesin olarak yasaklanmıştır.” deniliyor. Yeni yönetmelik ve genelgeyle yataklı tedavi kurumlarında çalışan tüm uzman hekimlere poliklinik hizmeti zorunluluğu da getirildi.


Zaman
hastanelere
&#8216
hasta
hakları
birimi&#8217
kurma
zorunluluğu
getirildi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir