Medimagazin logo

Cerrah ellerini yoğurtla mı temizleyecek?

Bir İngiliz cerrah ve bakteriyolog, University College London’dan Mark Spigelman, ‘cerrahlar ellerini suyla yıkamaktansa yoğurtla yıkasın ve böylece hastahanelerin başbelası, antibiyotiklere karşı dirençli enfeksiyon MRSA’ya karşı etkin önlem alınsın’, önerisini yaptı
Cerrah ellerini yoğurtla mı temizleyecek?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bir İngiliz cerrah ve bakteriyolog, University College London’dan Mark Spigelman, ‘cerrahlar ellerini suyla yıkamaktansa yoğurtla yıkasın ve böylece hastahanelerin başbelası, antibiyotiklere karşı dirençli enfeksiyon MRSA’ya karşı etkin önlem alınsın’, önerisini yaptı.


Cerrah Spigelman, klasik olarak kullanılan antiseptik sabunların bugüne kadar dirençli bakterilere karşı en büyük silahları olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

‘Ben bütün gün operasyonlarda çalışıyorum, durmadan ellerimi yıkıyorum ve operasyon odasından çıktığımda ellerimin üzerindeki faydalı ve doğal-normal bütün bakteriler de ölmüş oluyor. Böylece elimin üzeri, dirençli zararlı bakterilerin gelip yerleşmeleri için tamamen temiz ve arınmış kalıyor. Eğer yoğurt vb gibi yararlı bakterilerin içinde bulunduğu sıvılarla elimizi ‘yıkarsak’ bu durumu önlemiş oluruz. MRSA bakterisinin elimize konaklanmasını böylece zorlaştırmış oluruz.’

İngiliz cerrah bunu henüz test etmediğini, şimdilik bu konuda bir tartışma açmak istediğini, antibiyotiklerle bu dirençli bakterileri temizlemeye gayret ettiğimiz sürece, onların yeni varyasyonlarının ortaya çıktığını ve 18 ay içinde yeniden direnç kazandıklarını belirtti. Cerrah, bu bakterilere karşı 40 yıldır aynı yöntemlerle savaşıldığını anımsattı ve artık bakterilerden arınmış hastahaneler istiyorsak yöntemlerimizi değiştirmenin zamanı çoktan geçti, dedi.

Hürriyet-Bilim
cerrah
ellerini
yoğurtla
temizleyecek?
Yorum (3)
erkan basaran
Sn Şahin bey. Urfada ..... hastanesinde kalp cerrahisinin fiyaskolarını tüm Türkiye duydu ve biliyor. Bunun tedbirini osm yönetimi tabii ki almıyacaktaır ,çünkü tam kendilerine uygun ............ bulmuşlardır.Yaptığı uygunsuz işlerin üstüne 5-10 milyar bıçak parası alıyormuş. Masum Urfa halkını mahvettiler.Bunların mortalitesine, ameliyat endikasyonlarına ve komplikasyonlarına nasıl göz yumuyorsunuz. Urfa halkı için tam bir talihsizlik,yazık....
0
Cevapla
halil gümüş
sn hocam; sizin mesleğiniz hekimlik. nasıl olurda insan ölümlerini azaltacak girişimlere ve gelebilecek barışa karşı bu kadar soğuk durabiliyorsunuz. elbette ki hekim olarak ölenin hangi ırktan ve hangi ideolojiden olduğu farketmemelidir. kaldıki bizim hekimler bir ca hastasının ömrünü 3-4 ay uzatmak ihtimali üzerine milyon dolarlarca harcayabiliriz. tabi size göre belki terorislere(?) harcanmamalıdır. ayrıca oy oranı az olan bir siyasi parti doğru bişey söyleyemez mi de bu kadar hedef haline getiriyorsunuz? tbb ne kadar hükümetle parelel düşmüyorsa ne yazıkki sizin söylemlerinizde tam bir parti temsilcisi gibidir(akp). son olarakta toplumsal olaylar stklar arasında en çok da hekimleri ilgilendirmelidir hele hele de 40 bin insanın ölümünden bahsediyorsak. tabi bu kadar rahatça eleştirebildiğiniz bir stknın şube başkanlığını da kimseye bırakmamak ve istifa etmemek te merakımı artıyor.(!)
0
Cevapla
fatih balcı
Malesef TDB ve bazı diş hekimi odalarında da aynı sorun var.Fakat şu nokta gözden kaçmamamalıdır. TDB gibi birlikler ''sivil toplum kuruluşu değil , kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur'' ne fark var aralarında ? TDB gibi üyelerinin zorunlu olarak birlikte bulunduğu kamu kurumu niteliğinde ki meslek kuruluşları anayasa 135 e göre bu tür açıklamalar yapamazlar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir