Medimagazin logo

Maliye, 18 milyon YTL’lik Hazine zararını Alemdaroğlu’ndan istedi

Maliye Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi’ne alınan 2 trilyon 500 milyar liralık tıbbî cihazlarla ilgili ödemelerin aksatılması nedeniyle 18 trilyon 600 milyar liraya ulaşan borçtan eski rektör Kemal Alemdaroğlu’nun sorumlu olduğunu belirledi
Maliye, 18 milyon YTL’lik Hazine zararını Alemdaroğlu’ndan istedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Maliye Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi’ne alınan 2 trilyon 500 milyar liralık tıbbî cihazlarla ilgili ödemelerin aksatılması nedeniyle 18 trilyon 600 milyar liraya ulaşan borçtan eski rektör Kemal Alemdaroğlu’nun sorumlu olduğunu belirledi.

Söz konusu meblağın Alemdaroğlu’ndan tahsilini isteyen Bakanlık, hazırladığı resmi raporun bir örneğini de idari ve adli işlemlerin yapılması için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderdi. Raporda döner sermaye işletmesinin mali cezaları ödemekle karşı karşıya kalmasının işletmeyi zarara uğratacağı görüşüne yer verilerek, zararın tahsilinin olayda kusuru bulunan dönemin rektöründen yapılması gerektiği ifade edildi. İncelemelerde tıbbî malzeme alımı için kullanılan dış kredilerden doğan borcun anaparası yaklaşık 2 trilyon 581 milyar lira, gecikme zammı 16 trilyon 79 milyar lira olarak hesaplandı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 23 Eylül 2004’te rektörlük görevinden aldığı Alemdaroğlu’nun, görev yaptığı dönemde üniversiteyi uğrattığı zararlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Kontrolörlüğü’nce “131/İR.3/3” numaralı inceleme raporu, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinin Anesteziyoloji ve Radiodiagnostik Anabilim dallarının modernizasyonu için ihtiyaç duyulan tıbbî cihazların Hazine garantisiyle yurtdışından alınması ve kredilerin yarısının döner sermaye gelirlerinden ödenmeme sebeplerini ve sorumluları tespit etmek için hazırlandı. Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün denetim birimi olan İstanbul Grup Başkanlığı, konuyla ilgili ilk incelemeyi 7 Ekim 2004’te raporlaştırdı. Meblağın büyüklüğünü gören Maliye Bakanlığı, başkent Ankara’daki birimlerini harekete geçirdi. Aynı gün, İÜ Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü’ne giden müfettişler, kayıtlarda herhangi bir bilgiye rastlayamadı. Rektörlüğün bilgileri geciktirerek göndermesi üzerine 2 Eylül 2004’te vergi dairesine yaklaşık 3 milyon liralık ödeme yapıldığı tespit edildi. Bununla yetinmeyen müfettişler, döner sermayenin 1993-2004 yıllarının bilançolarını istedi. Belgeler, Alemdaroğlu’nun görevinden alınmasından sonra 2 Aralık 2004’te teslim edilebildi. İncelemelerde tıbbî malzeme alımı için kullanılan dış kredilerden doğan borcun anaparası yaklaşık 2 milyon 581 bin YTL, gecikme zammı da 16 milyon 79 bin YTL olarak hesaplandı. Hazine Müsteşarlığı’nca yapılan uzlaşma çağrısına, rektör tarafından cevap verilmemesi nedeniyle gecikme faiz ve ceza miktarı üzerinde uzlaşmanın mümkün olduğu vurgulandı. Döner sermaye işletmesinin mali cezaları ödemekle karşı karşıya kalmasının işletmeyi zarara uğratacağı belirtilen raporda, zararın dönemin rektörü Kemal Alemdaroğlu’ndan tahsili istendi. İÜ Genel Sekreteri Yusuf Akça, konuyla ilgili tahkikatı YÖK’ün sürdürdüğünü belirterek, “Maliye Bakanlığı’nın tespit ettiği 18 milyon 600 bin YTL zararı biliyoruz. Yargıya intikal etmiş bir konu hakkında yorum yapmamız mümkün değil.” dedi.

1997’de rektör olarak atanan Kemal Alemdaroğlu, İstanbul Üniversitesinde baskıcı bir yönetim tarzı uyguladı. Yüzlerce öğretim üyesi hakkında soruşturmanın açıldığı, sicil bozmadan devlet memurluğundan men’e kadar cezaların uygulandığı üniversitede en yetkin hocalar kıyıma uğradı, bilimsel çalışmalar da büyük darbe aldı. “Laparoskopik Cerrahi’’ adlı kitabının ‘intihal’ olduğu ortaya çıkan Alemdaroğlu, yargı kararlarını uygulamamakta direnmesi nedeniyle 23 Eylül 2004’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından görevinden alınmıştı.


Zaman
maliye
18
milyon
ytl&#8217
lik
hazine
zararını
alemdaroğlu&#8217
ndan
istedi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir