Medimagazin logo

Kuş gribiyle mücadelede yeni umut

Amerika’da bulanan Scripps Araştırma Enstitüsü, kuş gribinin insandan insana bulaşma yetisine ne kadar kazandığını daha erken tespit edebilecek bir yöntem geliştirdi.
Kuş gribiyle mücadelede yeni umut
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Amerika’da bulanan Scripps Araştırma Enstitüsü, kuş gribinin insandan insana bulaşma yetisine ne kadar kazandığını daha erken tespit edebilecek bir yöntem geliştirdi.

National Geographic dergisinde yayınlanan bir makalede, söz konusu yeni yöntemin "Glikan dizilişi" adı verilen bir metod olduğu belirtildi. Kuş ve insan griplerinin kendilerini değişik şeker yapılarına eklediklerinin altını çizen bilim adamları, şeker dizilişlerini takip ederek virüsün ne kadar genetik değişime uğradığını ve insanlara daha kolay bulaşabilmek için ne kadar ilerleme kaydettiğini belirleyebileceklerini ifade etti.

1918’de görülen ölümcül "İspanyol gribi" ve diğer büyük
benzer salgınları inceleyen bilim adamları, belirli amino asitlerde meydana gelebilecek mutasyonların kuş gribi virüsüne insanlara bulaşma konusunda "dramatik bir yetenek kazandırabileceğini" belirtti.

"2 MUTASYON YETERLİ"

Scripps Araştırma Enstitüsü’nden Ian Wilson, iki mutasyonun, kuş gribine insana bulaşma yeteneği kazandırabileceğini söyledi.

Bu yeni metodun önemine değinen bilimadamı James Paulson, "Daha önce virüs genlerindeki mutasyonlar bu kadar hızlı tespit edilemiyordu" dedi.

NATIONAL GEOGRAPHIC DE "TÜRKİYE’DE VİRÜS DEĞİŞTİ" DEDİ

Öte yandan son günlerde yabancı basında çıkan "Türkiye’de kuş gribi mutasyona uğradı" iddialarına National Geographic dergisi de katıldı. Türkiye’de görülen kuş gribi virüsü proteinlerinde genetik bir değişim olduğunu savunan dergi, yine de değişimin o kadar korkulacak bir boyutta olmadığını belirtti.

Milliyet
kuş
gribiyle
mücadelede
yeni
umut
Yorum (11)
df
sayın aksoy, bu bakanlık yavaş yavaş tüm doktorları zincirledi. haykırışlar sizin alkışlarınız arasında kayboldu gitti. siz bile yapılanlara artık inanamıyorsunuz. bu kuşağın köleleştirme işlemi tamamlandı. üzgünüm ama biz köle olarak öleceğiz . yıllar sonra genç bir hekim kuşağı bu kölelik düzenini yıkacak. biz göremeyeceğiz ama tarih bügünkü sağlık düzeninin şakşakçılarını utançla yargılayacak. zincirden başka neyiniz kaldı diye sormuşsunuz. pısırıklığımız.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
şahin hocam: “Zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi kalmamıştır!” sözünüz, türk(ttb'nin ilk "t"si,öküz altında buzağı aramasınlar)tabiblerini önemli oranda kapsıyor ama onlar öyle düşünmediğine göre, sanırım ttb'ni kapsamıyor.demek ki ttb'nin hala kaybedecek birşeyleri(o artık neyse)var.gereğini yapacaklarını da sanmam.bu ülkede kendi istek ve arzusuyla elini vicdanına koyarak bir şeyin gereğini yapanına(buna akp hükümeti de dahil)hiç rastlamadım.siz rastladınız mı?o zaman geriye söylenecek tek söz kalıyor."kendi düşen ağlamaz".hekimlerin durumu da,ttb yetkilisi meslektaşlar sayesinde "herzaman olduğu" gibi allaha kalıyor.geçirmiş olduğunuz ameliyat dolayısıyla,gecikmeli de olsa,geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
0
Cevapla
dr okan
bundan sonra zor bakan olursun hocamm. noldu sana neden böyle kızdın bakana. bi ara grev mi sakın haa diyodun da:)))..
0
Cevapla
Mehmet Nuri
Bu soruyu yıllarca dağıtılacak ulufeden bana da bir şey düşer mi diye bekleyip doktorların şamar oğlanına döndürülmesini alkışlayanlar cevaplasın. Geri kalan çoğunluk zaten herşeyini kaybetti, mesleksel onuru dahil.
0
Cevapla
dr emir
Mevcut sağlık düzeni artık tüm hekimleri esir almıştır. Bu düzene karşı çıkılmadığı takdirde kaybeden biz olacağız.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir