Medimagazin logo

'Hakkâri simge ama yalnız değil'

Milliyet'in dün manşetten verdiği Hakkâri'de yaşanan sağlık trajedisini, Sağlık Bakanı Akdağ da bu sözlerle yorumladı. Akdağ, 'Ağrı, Van, Şırnak, Siirt ve Batman gibi illerimiz de uzman hekim açığıyla kıvranıyor' dedi
'Hakkâri simge ama yalnız değil'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Milliyet'in dün manşetten verdiği Hakkâri'de yaşanan sağlık trajedisini, Sağlık Bakanı Akdağ da bu sözlerle yorumladı. Akdağ, 'Ağrı, Van, Şırnak, Siirt ve Batman gibi illerimiz de uzman hekim açığıyla kıvranıyor' dedi


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milliyet'in dün "Bir şehir komada" başlığıyla manşetine taşıdığı Hakkâri'nin sağlık sorunları çerçevesinde Türkiye'deki acı tabloyu anlattı.
Sağlık Bakanlığı'nın mevcut olanakları üzerinden oluşturulan "Türkiye Sağlık Personeli Dağılım Cetveli"ne göre Hakkâri'de aslında 64 uzman ve 94 pratisyen hekim bulunması gerektiğini açıklayan Akdağ, "Hakkâri maalesef yalnız değil. Hep söylüyorum ki, Türkiye genelinde hekim sayımız yetersiz" dedi.
Ağrı, Van, Şırnak, Siirt ve Batman illerinde de uzman hekim açığı yaşandığını söyleyen Akdağ, kardiyoloji, beyin cerrahisi, enfeksiyon, çocuk cerrahisi gibi alanlarda uzman hekim sıkıntısı bulunduğunu ifade etti.
Akdağ, cetvele göre Ağrı'da 158, Van'da 337, Siirt'te 85, Batman'da 73 ve Şırnak'ta 61 uzman hekim olması gerektiğini, ancak mevcut tabloda bu illerde sırasıyla 46, 140, 24, 41 ve 24 uzman hekim bulunduğunu vurguladı. Akdağ, açıkları, 30 Eylül'deki zorunlu hizmet atamalarıyla biraz kapatacaklarını söyledi.

'Kısmen' çözülecek
"Hakkâri'nin yaşadığı sıkıntıyı 45 günlük geçici görevlendirme yerine mecburi hizmet uygulaması ile de kısmen çözeceğiz" diyen Akdağ, Hakkâri Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Şahin'in eksikliğini vurguladığı anestezi uzmanını 30 Eylül'de mecburi hizmet uygulaması kapsamındaki atama ile göndereceklerini açıkladı.
Akdağ, Hakkâri'ye mecburi hizmet çerçevesinde gönderilecek 14 uzman hekim ile çocuk, enfeksiyon, nöroloji, kadın, üroloji, biyokimya, deri ve zührevi, kulak-burun-boğaz alanlarındaki eksikliği gidermeye çalışacaklarını söyledi. Ek kadrolarla 12 uzman hekimi daha Hakkâri'de göreve başlatacaklarını belirten Akdağ, kente toplam 16 pratisyen hekim atayacaklarını sözlerine ekledi.

45 günlüğüne gitmediler
Hakkâri'ye 45 günlük geçici görevle dahi gitmeyen hekimler olmasını üzüntüyle karşıladığını vurgulayan Akdağ, bu illerde sözleşmeli personel uygulamasıyla yüksek ücrete rağmen uzman hekim çalıştırılamaması konusundaki hayal kırıklığını şöyle ifade etti:
"Sözleşmeli personel uygulamasıyla sosyoekonomik düzeyi en geri kalmış illerimizde döner sermaye gelirleriyle birlikte uzmanlara 9 bin YTL, pratisyenlere 4 bin YTL'ye ulaşabilecek ücret ortalaması yaratıldı. Ama buna sözleşmeli, gönüllü hekim gitmedi. Gönüllü gidilmesi temin edilemeyince mecburi hizmet yükümlülüğü geri geldi."

İşte utanç tablosu

Hiç olmayan hekimler
AĞRI
Çocuk cerrahisi
Göğüs cerrahisi
Fizik Tedavi*
Kalp-damar cerrahisi
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları*

BATMAN
Kalp-damar cerrahisi
Plastik cerrahisi

SİİRT
Çocuk cerrahisi
Enfeksiyon*
Fizik Tedavi*
Kalp-damar cerrahisi*
Kulak-burun-boğaz*
Nöroloji*

ŞIRNAK
Beyin cerrahisi
Göğüs cerrahisi
Kalp-damar cerrahisi
Nöroloji*
Kardiyoloji

(Sağlık Bakanlığı, yanında * olan uzmanlık dallarına 30 Eylül'de mecburi hizmet uygulamasıyla atama yapılacağını ve Van'da branşlarda eksiklik olmadığını açıkladı.)

Yüksekova ve Şemdinli'de durum vahim

Dün manşetten duyurduğumuz Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde iç hastalıkları uzmanı bile yok!

PINAR AKTAŞ Hakkâri
GAZETEMİZİN dün manşetten duyurduğu Hakkâri'nin doktorsuzluk çilesi, devlet hastanesi bulunan iki ilçe merkezinde daha vahim boyutlarda. Hakkâri'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde bulunan toplam 75 yatak kapasiteli iki devlet hastanesinde 11 uzman doktor, 7 pratisyen hekim var. Şemdinli'de ne bir kadın hastalıkları ne de bir iç hastalıkları uzmanı bulunuyor.

Kardiyolog bulunmuyor
Hakkâri Yüksekova Devlet Hastanesi 50 yataklı. Yüksekova'nın daha gelişmiş bir ilçe olması nedeniyle bir özel sağlık polikliniğinin yanı sıra muayenehanesi bulunan iki iç hastalıkları uzmanı, bir çocuk hastalıkları uzmanı ve iki pratisyen hekim bulunuyor. İlçede iki de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı görev yapıyor. İl merkezinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı birken, Yüksekova'da iki uzman çalışıyor. Ancak yine de Yüksekova Devlet Hastanesi'nde kulak burun boğaz, üroloji, kardiyoloji, beyin ve sinir hastalıkları ile nöroloji uzmanı bulunmuyor. Hastalar eğer uzman varsa Hakkâri Devlet Hastanesi'ne, yoksa Van'daki hastanelerden birine sevk ediliyorlar.
Şemdinli'deki devlet hastanesi ise 25 yataklı. Buradaki hastanenin adı "hastane" ama içi neredeyse boş gibi. Orada iç hastalıkları ve genel cerrahi uzmanı dahi görev yapmıyor.

Hakkâri Şemdinli Devlet Hastanesi (25 yataklı)
Unvan Standart Mevcut
İç hastalıkları uzmanı 1 0
Genel cerrahi uzmanı 1 0
Kadın hast. ve doğum uzmanı 1 0
Çocuk sağlığı ve hast. uzmanı 1 1
Aile hekimliği 1 1
Pratisyen 8 3


Milliyet
'hakkâri
simge
ama
yalnız
değil'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir