Medimagazin logo

Türk Sağlık Sen Cumhuriyet hemşiresini seçti

12-18 Mayıs Hemşireler Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yayınlayan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Türk hemşirelerinin fedakarca ve büyük özveriyle gerçekleştirdiği hizmetlere karşılık, hemşire denilince akıllara yabancı isimler gelmesinin düşündürücü olduğunu ifade ederek “Türk hemşireliğine hizmet etmiş isimleri 1854 yılından başlayarak araştırdık
Türk Sağlık Sen Cumhuriyet hemşiresini seçti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
12-18 Mayıs Hemşireler Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yayınlayan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Türk hemşirelerinin fedakarca ve büyük özveriyle gerçekleştirdiği hizmetlere karşılık, hemşire denilince akıllara yabancı isimler gelmesinin düşündürücü olduğunu ifade ederek “Türk hemşireliğine hizmet etmiş isimleri 1854 yılından başlayarak araştırdık. Pek çok kaynağı taradık bir çok akademisyenin katkılarını aldık. Bunun neticesinde bazı isimler tespit ettik” dedi. 1000 hemşireye düzenledikleri anket yoluyla belirlenen isimler arasından Cumhuriyet Hemşiresini seçtiklerini söyleyen Kahveci “Anket neticesinde %70,4 oranında Prof. Dr. Perihan Velioğlu ismi seçildi. Kendisi Türk Hemşireliğine büyük hizmetlerde bulunmuş bir isim. Bundan sonra her yıl ‘Cumhuriyet Hemşiresi Prof. Dr. Perihan Velioğlu Yılın Hemşiresi Ödülü’ vereceğiz. Paneller ve konferanslar gibi etkinliklerle Cumhuriyet Hemşiresi Perihan Velioğlu’nu yeni kuşak hemşirelere tanıtacağız” dedi.

Prof. Dr. Perihan Velioğlu Kimdir?

Prof. Dr. Perihan Velioğlu 1949-50 yıllarında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde ameliyathane hemşireliği alanında ihtisas yaptı. 1956 yılında kurulacak olan Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’na öğretim üyesi yetiştirmek üzere ABD’ye gönderilen 10 aday öğretmen arasında yer aldı. Columbia Üniversitesi Teachers College’in Hemşirelik Fakültesi’ni bitirdi. 1959 yılında da ‘Yüksek lisans’ yaptı. 1961 yılında kurulan Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nun müfredatını hazırladı. Ayrıca kurucu müdürü oldu. Yıllarca bu görevi yürüttü. 1985-86 yıllarında İstanbul Üniversitesi Hastane Hizmetleri’nin reorganizasyonu çalışmalarında hemşirelik hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasını faaliyetlerini gerçekleştirdi. Türkiye’de hemşirelik eğitiminin açıköğretim ile ilk kez ön lisans düzeyinde verilmesini gerçekleştirdi. Çok sayıda bilimsel kitabı ve makalesi bulunan Prof. Dr. Velioğlu, 2002 yılında hayata gözlerini yumdu.

Kahveci açıklamasına 1954 yılında çıkarılan ve halen geçerli olan Hemşireler Kanununun günümüz şartlarında yetersiz kaldığını ifade ederek devam etti. Sağlık Bakanlığının öncelikli olarak bu gibi yapısal sorunları halletmesini isteyen Kahveci “Çalışanlarını memnun edemeyen ve kendi bünyesinde bir çalışma barışı sağlayamayan bir kurumun etkin ve kaliteli hizmet üretmesi beklenemez. Sağlık alanında yapılacak reformların ilk adımı günümüz şartlarına uygun bir mevzuat oluşturmaktır.” dedi. Kahveci hemşirelerin sadece hastaya değil, aynı zamanda sağlığın korunması ve geliştirilmesi alanında hizmet verdiğini kaydederek “Hemşirelerimiz geniş kapsamlı sağlık anlayışıyla hareket etmekte ve ekip anlayışı ve psikolojisiyle çalışmaktadırlar. Uzmanlaşmaya ve branşlaşmaya da açık olan hemşirelerimiz toplumun geneline sağlık hizmeti verecek donanıma sahiptir” şeklinde konuştu.







“Bir hemşiremiz 5,5 Avrupalı hemşireye bedel”

Başkan Kahveci açıkladığı çarpıcı istatistiklerle hemşirelerin içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi. Avrupalı bir hemşire’nin 2800 euro maaş aldığını, Türkiye’de ise bir hemşire’nin 384 euro ile geçinmeye çalıştığını ifade eden Kahveci “Rakamlar da gösteriyor ki bir hemşiremiz 5,5 Avrupa’lı hemşireye bedeldir. Hemşirelerimiz Avrupalı meslektaşlarından çok daha az maaş alarak onlardan kat be kat fazla hizmet sunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Hemşire maaşlarının 10 yılda enflasyon bazında %48 oranında eridiğini de vurgulayan Kahveci “Maaşlar on yılda neredeyse yarı yarıya azaldı. Bir hemşirenin maaşının %37’si kiraya gitmektedir. Hemşirelerimiz bir aylık kirasını karşılayabilmek için 66 saat çalışmak zorundadır. Evine bir kilo et almak isteyen hemşire ise bunun için 3 saat çalışmak durumundadır” dedi. Kahveci açıklamasında, 1995 yılı Nisan ayında maaşıyla 117,66 kg siyah zeytin alabilen hemşirelerin 2005 yılı nisan ayında 93,05 kg. siyah zeytin alabildiklerini kaydetti. Genel Başkan Kahveci ortalama hemşire maaşının 670 YTL olduğunu, buna karşın Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezinin araştırmasına göre bir kişinin açlık sınırının ise 678,15 YTL’ye yükseldiğini ifade etti. Kahveci “Hemşirelerimiz açlık sınırının da altında aldıkları maaşlarıyla yaşama mücadelesi vermektedir. Karınlarını doyurmaya bile yetmeyen ücretle gece gündüz hizmet etmektedir.” Şeklinde konuştu.

Sağlık sektörünün hükümetin getirdiği yeni uygulamalardan sonra çıkmaza girdiğini kaydeden Kahveci “SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devredilmesinden sonra diğer sağlık personeli gibi hemşirelerimizin iş yükü de artmıştır.” dedi.

Hemşirelerin çözülmesi gereken bir çok sorununun olduğunu ifade eden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Bu sorunları birçok defa dile getirdik, Hemşireler Haftası dolayısıyla bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Sağlık Bakanlığı hemşireler gününde bu sorunların çözümü için adım atmalıdır” şeklinde konuştu. Kahveci’nin çözülmesini istediği sorunlar şöyle:

- Hemşirelik hizmetlerine olan ihtiyacın ve personelin rolleri tespit edilmeli, bu roller çerçevesinde onlardan nasıl yararlanacağı belirlenmelidir.
- Ücret politikasında yeni düzenlemeler yapılması için çalışma yapılmalıdır.
- Gerçekleştirilen hizmet içi eğitimlerle hemşirelerin liderlik ve yöneticilik yetenekleri geliştirilmelidir.
- Hemşirelik eğitim sistemi güçlendirilmeli, eğitim programları herkese uygulanmalı ve değişen sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamak için bu programlar gözden geçirilmelidir. Mezuniyet sonrası uzmanlaşma, branşlaşma ve mesleki ilerleme alanları sağlanmalıdır.
- Uygun hemşirelik hizmetlerini sağlamak için yasal düzenlemeler yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Hemşirelerin sağlık ekibi içinde hak ettiği yeri alması ve etkin sağlık hizmeti vermek için bu düzenlemeler en kısa zamanda gerçekleştirilmelidir.
- Çalışma saatleri özellikle yoğun bölümler için kısaltılmalı, hemşirelerin iş verimini düşürmeyecek, özel yaşantısını etkilemeyecek şekilde düzenlenmeli, iş temposu yoğun olan birimlerde belli aralıklarla rotasyon uygulanmalıdır. Çalıştığı bölümden memnun olmayan hemşirelerin memnuniyetsizliklerinin sebepleri öğrenilmeli ve gerektiğinde servis değişikliği yapılmalıdır.
- Hemşirelik hizmetleriyle ilgili politikaların oluşturulması ve uygulanmasında ve yeni programlar geliştirilmesinde, hemşireler ve onları temsil eden örgütler inisiyatif sahibi olmalı ve hemşirelik uzmanlarının Dünya Sağlık Örgütü komisyonlarına katılmalarına fırsat sağlanmalıdır.

Kahveci basın açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Sağlığın korunması, hastaların tedavisi ve bakımı konusunda her türlü ekonomik sıkıntılara rağmen gösterdikleri takdire şayan çalışmalardan dolayı tüm hemşirelerin hemşireler haftasını kutluyorum. Türk Sağlık-Sen olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hemşirelerimizin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum.”
türk
sağlık
sen
cumhuriyet
hemşiresini
seçti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir