Medimagazin logo

Her yıl 10.6 milyon çocuk beş yaşına girmeden ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada her yıl 10.6 milyon çocuğun beş yaşına girmeden önlenebilir hastalıklardan yaşamını yitirdiğini açıkladı
Her yıl 10.6 milyon çocuk beş yaşına girmeden ölüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation - WHO), 2001 yılında dünyada çocuk ölümlerinin sayısı ile nedenine ilişkin başlatılan ve 2000-2003 yıllarını kapsayan araştırma sonucunda çocuk ölümlerine belli başlı altı etkenin neden olduğunu saptadı.

The Lancet adlı tıp dergisinde de yayımlanan sonuçlarda, çocuk ölümlerini önlemede geçmiş yıllara oranla iyileşme sağlanırken, 'bugün Etiyopyalı bir çocuğun beş yaşına gelmeden ölüm oranının bir Batı Avrupalı çocuğa oranla 30 kez fazla olduğuna' dikkat çekildi.


WHO, dünyada her yıl 10.6 milyondan fazla çocuğun ölümüne yol açan önlenebilir altı etkeni şöyle sıralıyor:





Zatürre: Yüzde 19
İshal: Yüzde 18
Sıtma: Yüzde 8
Kan enfeksiyonu/yeni doğmuş bebeklerde zatürre: Yüzde 10
Erken doğum: Yüzde 10
Doğumda asfeksi (oksijensiz kalma): Yüzde 8
İlk dört sırada yer alan önlenebilir hastalıkların çocukların beş yaşından önce ölümlerinin yüzde 55'ine neden olduğunu vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü, yetersiz beslenmenin de beş yaşından önceki çocuk ölümlerinin yüzde 53'ünün sorumlusu olduğuna dikkat çekti.

Çocuk ölümlerinde Afrika ilk sırada

Dünya Sağlık Örgütü, küresel çocuk ölümlerinde yüzde 42 ile Afrika'nın ilk sırada yer aldığını, bunun yüzde 29 ile Güneydoğu Asya'nın izlediğini belirtti.

Tüm dünyadaki çocuk ölümlerinde Afrika, sıtmada yüzde 94, AIDS'te yüzde 89, zatürrede yüzde 46, ishalde yüzde 40 ve kızamıkta da yüzde 5 ölüm oranına sahip bulunuyor.

CNN Türk
her
yıl
10.6
milyon
çocuk
beş
yaşına
girmeden
ölüyor
Yorum (1)
Tevrat Özalp
Performans sistemi veri toplamak açısından kısa süre için uygun olabilir. Fakat adil olmadığı muhakkak. Buradan kırp oradan uzat... Nereye kadar...Belli yere kadar yapılanları takdirle karşılıyorum.Ama; performans sisteminde,branşlararası rekabet haksız bir rekabet ve çalışanı mutsuz eden bir rekabet.Ben göğüs cerrahisi uzmanıyım.Şu an ortalamadan alıyorum tek hekim olduğum için. Fakat ikinci arkadaşım geldi ve ikimizin de diğer branşlara yetişmesi mümkün değil.Bu birçok branş için dengesiz bir ilişki...Üzgünüm...Kaliteden ödün verebilecek bir sistem.Suistimale açık bir sistem.Sürekli ortalamanın arttığı, geride kalanların geride kaldığı... Ne yapmak lazım? Perfofmansı da olgunlaştıracağını düşündüğüm "görev tarifi ve standardizasyon sistemi" ni getirmek lazım. Her branşın ne kadar puan yaptığı ,ne iş yaptığı genel itibariyle bakanlığın verilerinde mevcut.O halde her branşın puansal iş ve çeşidini belirledikten ve poliklinik sayılarını sınırladıktan sonra hem branşlararası haksız rekabet kalkacak hem de kaliteden ödün verilmeyecek.Sadece poliklinik sınırlandırılacağı için "taşan hasta" meselesi var.Bu da ek mesai gösterilerek, çalışan ödüllendirilmek şartıyla eritilebilir.Böylece görev tarifi sisteminde; herkes görevini bilecek branşlararası haksız rekabet kalkacak.Kaliteden ödün verilmeyecek.Çok çalışan çalıştığının karşılığını alacak. Yine de sağlık sistemi her zaman karmaşık ilişkilere dayalı... Allah yöneticilerimizin ve biz çalışanların yardımcısı olsun.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir