Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dâhiliye Kliniği Şefi Doç. Dr. Esin Beyan
Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?
Kliniğimiz hastanemizin açılmasıyla birlikte ilk olarak Doç. Dr. Yaşar Nazlıgül tarafından 2006 yılında kurulmuştur. Bir süre klinik şefliğini yürütmesinin ardından daha sonra gastroenteroloji kliniğini kurarak dâhiliye şefliğini vekaleten yürütmeye devam etmiştir.
Geçtiğimiz yıl yapılan klinik şefliği sınavlarına katılarak kazanmamın ardından klinik şefi olarak ben geldim. Eylül 2010 tarihinden bu yana bu görevi yürütmekteyim.
Biriminizde kaç yıldır asistan eğitimi veriliyor?
Kliniğimizin kuruluş tarihi olan 2006’dan bu yana asistan eğitimi verilmektedir.
Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Kliniğimizin akademik kadrosu benimle birlikte 2 doçent ve 8 uzmandan oluşmaktadır. Ben klinik şefi olarak görev yapıyorum. Klinik şef yardımcımız yok. 1 baş asistanımız, 1 endokrinoloji uzmanımız, 1 nefroloji uzmanımız ve 3’de dâhiliye uzmanımız var.
Yardımcı personel durumunuz nedir?
Kliniğimizde yardımcı personel olarak 2’si diyaliz hemşiresi, 1’i diyabet hemşiresi olmak üzere toplam 10 hemşiremiz bulunmaktadır. Ayrıca 2 sekreter ve 4 personel yine kliniğimiz bünyesinde hizmet vermektedir. Personel sayımız günümüz şartlarında sayı olarak biraz yetersiz kalabilmektedir. Bunun artırılması işlerimizi daha kolaylaştıracaktır.
Eğitim programınız nedir?
Her hafta salı günleri makale saatlerimiz oluyor. Bazen iki bazen de üç arkadaşımız makale sunuyor. Bu genel olarak son yılın güncel konularından, popüler dergilerden seçilen makaleler oluyor. Perşembe günleri seminer saatlerimiz var. Bunda da sistemleri baştan başlayıp sonuna kadar devam ettiriyoruz. Bölüm bölüm inceliyoruz. On beş günde bir de vaka takvimlerimiz oluyor. Bu şekilde haftanın üç günü eğitim saatimiz var. Bunun dışında da ayrıca vizitlerde hastaları tartışıyoruz.
Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?
Dâhiliye kliniğine ayrılmış 21 yatağımız var. Ancak gerektiği zaman diğer kliniklerin yataklarını da rahatlıkla kullanabiliyoruz. Yataklarımızın doluluk oranı yüzde 95’in üzerinde 100’e yüze yakındır.
Yıllık poliklinik sayınız ortalama kaçtır?
Nefroloji ve endokrin poliklinikleri de bizim bünyemizde. Onları da toplarsak kliniğimizin yıllık poliklinik sayısı ortalama olarak 50 bin civarındadır.
Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?
Nöbet sayıları asistan sayısına göre değişmektedir. O nedenle birinci yıl asistanı şu kadar, ikinci yıl asistanı bu kadar nöbet tutar diye bir rakamımız yok. O ayki asistan sayısına göre nöbet sayılarında oynama olabiliyor. Ancak genel olarak 4’üncü yıl asistanına daha az nöbet tutturacak şekilde ayarlama yapmaya çalışıyoruz. Ortalama 5-6 nöbetleri oluyor. Hatta birinci yıl asistanlarının nöbet sayıları 8’e kadar çıkabiliyor.
Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?
İç Hastalıkları Derneğinin önerileri doğrultusunda eğitim çalışmalarımızı yürütmeye çalışıyoruz.
Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?
Son belirlenen rotasyon programına göre asistanlarımız 3 süreyle göğüs hastalıkları, 2 süreyle enfeksiyon hastalıkları, 2 ay süreyle kardiyoloji ve 1 ay süreyle de radyoloji rotasyonuna gidiyorlar.
Bizim kliniğimize ise göğüs hastalıkları kliniği, anestezi ve acilden asistanlar rotasyona geliyorlar.
Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayınız kaçtır?
Son bir yıl içerisinde yurt içi yayın sayımız 10 civarındadır. Bununla birlikte yurt dışı yayın sayımız da yurt içi yayın sayımızdan geri kalmayacak düzeydedir.
Kongrelere katılabiliyor musunuz?
Yurt dışı kongrelere asistanlar pek katılamıyorlar. Uzman arkadaşlarımız ise sponsor bulabildikleri oranda katılıyorlar. Ben klinik şefliği görevine geldikten sonra arkadaşlarımızla bir planlama yaptık. Her asistanın gideceği kongreleri belirledik. Hedefimiz her asistanımızın poster olabilir, sözel olabilir, sunum yapacak şekilde kongrelere gitmesi. Uzman arkadaşlarımız zaten kongrelere katılıyorlardı. Şimdi asistanlarımıza biraz daha ağırlık veriyoruz.
Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
En başta insanı sevmeleri lazım. Dâhiliyeyi sevmeleri lazım. Her hastayı ayrı bir varlık olarak değerlendirmeleri lazım. Tıpta hastalık yok, hasta vardır nosyonunu iyi bilmeleri lazım. Dâhiliye zor bir branş. O nedenle oldukça özverili çalışmaları lazım.
Hastaya tek bir açıdan bakmamak gerekiyor. Bütün yönleriyle, bütün sistemlerle değerlendirmek gerekiyor. Dâhiliye fedakârlık gerektiren bir branş. İş sadece hastaneyle bitmiyor. Çoğu zaman iş eve de bir miktar taşınıyor. Bütün bunları göz önüne alarak, hastayı severek, yakından takip etmek gerektiğini bilerek bu branşın seçilmesi gerekiyor. Bütün bunları kabul edecek yeni arkadaşlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Dâhiliye kliniğinde görev yapan akademisyen, hekim ve asistanların isim ve unvanları
Klinik Şefi:
Doç. Dr. Esin Beyan
Uzmanlar: Başasistan:
Uzm. Dr. Kürşat Dal
Uzm. Dr. Güler Kızılca
Uzm. Dr. Naim Ata
Uzm. Dr. Derun Taner Ertuğrul
Uzm. Dr. Öznur Üre
Uzm. Dr. Mehmet Yıldız
Uzm. Dr. Zeliha Asiltürk
Uzm. Dr. Ebru Uz
Asistanlar:
Dr. Gönül Işık
Dr. Hicran Çil
Dr. Oktay Bulur
Dr. Filiz Çelikel
Dr. Reyhan Köse
Dr. Seyda Hakbilen
Dr. Feride Çağlar
Dr. Şevket Murat Hokkaömeroğlu
19/02/2011
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.
Tarih | Etkinlik | Kategori | Yer |
---|