Medimagazin logo

Ulu Önder’in ismi tıp literatürüne geçti

Yeni tariflenen bir bağ dokuya “ATA ligamanı” adı verildi. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleri tarafından yapılan çalışma, Spine dergisinde yayınlanmak üzere kabul edildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Helin ÖZMEN
Ulu Önder’in ismi tıp literatürüne geçti
Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1. Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinden Dr. İhsan Solaroğlu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1. Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği doktorlarından Dr. İhsan Solaroğlu, Dr. Özerk Okutan ve Dr. Ethem Beşkonaklı tarafından literatürde ilk kez tanımlanan bir bağ dokuya “ATA ligamanı” adı verildi.

 

Solaroğlu, Okutan ve Beşkonaklı’nın son bir yıldır üzerinde çalıştıkları araştırmanın sonuçları, omurga cerrahisinin en saygın uluslararası dergilerinden Spine’da yayınlanmak üzere kabul edildi. Yapılan çalışmada, bel bölgesi 5. omurga seviyesinde, durameter ile ligamentum flavum adı verilen bağ dokusu arasında yer alan yeni bir anatomik yapı tarif edildi. Literatürde ilk kez tanımlanan ve elastik olmayan bağ dokusundan oluşan bu yapı, “ATA ligamanı” olarak adlandırıldı.

 

NİÇİN “ATA” LİGAMANI?

Dr. Solaroğlu, yeni tariflenen bu ligamanın önemini şöyle anlattı:

“Omurga cerrahisinde, belin 5. omurga seviyesi bel fıtığı, kanal darlığı ya da bel kayması adı verilen çeşitli hastalıklar nedeniyle çok sık ameliyat edilen bir bölgedir. Yaptığımız araştırmada hastaların yüzde 70’inde bu yapının varlığı gösterildi. Eğer ameliyat sırasında ATA ligamanına dikkat edilmez ise, hastanın bel bölgesine uzanan beyin zarı yırtılabilir ve çok ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda hastanın hastanede kalış süresi ve tedavisinin maliyeti artar, daha da önemlisi menenjit gibi hayati sorunlarla karşılaşılabilir.”

 

Ligamana “ATA” ismini vermelerinin sebebinin açık olduğunu dile getiren Solaroğlu, “Öncelikle Ulu Önder Atatürk’ün isminden yola çıktık. Çalıştığımız hastanenin adı da Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi. İyi bir isim koyduğumuza inanıyoruz. Ancak makaleyi yazarken, okuyucuların kolay anlaması ve hatırlayabilmesi için ATA kelimesinin kökeni olarak‘Attention for Terminal Attachment’ cümlesini adres gösterdik. Bu cümle, ‘En uçtaki tutunmaya/bağa dikkat’anlamına geliyor ve ATA, kelimelerin baş harfine işaret ediyor” dedi.

 

Dr. İhsan Solaroğlu, “Kliniğimiz, Beyin ve Sinir Cerrahisi alanında ülkemiz adına çok önemli bilimsel başarılara imza atmıştır. Bu çalışmanın da öncüsü ve parçası olmaktan gurur duyuyorum. Bu iş bir ekip işidir, ve inanıyorum, biz çok iyi bir ekibiz. On üç yıldır birlikte çalışıyoruz ve çok daha büyük başarılara imza atacağımızdan şüphemiz yok” diye konuştu.

 

Dr. İhsan Solaroğlu kimdir?

1971 yılında Eskişehir’de doğdu. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1996 yılında tıp doktoru olarak mezun oldu. 1996-1998 yılları arasında Kütahya ve Eskişehir’de pratisyen hekim olarak görev yaptı. 1998 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, beyin ve sinir cerrahisi ihtisasına başladı. 2004 yılında beyin ve sinir cerrahisi uzmanı oldu ve üç ay süre ile Gümüşhane Devlet Hastanesinde uzman hekim olarak görev yaptı. Aynı yıl, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirürji Kliniğine başasistan olarak atandı.

 

2005 yılında Prof. Dr. John H. Zhang tarafından Loma Linda Üniversitesi, İleri Nörolojik Bilimler Araştırma Laboratuarına (Kaliforniya, ABD) çalışmalarını devam ettirmek üzere davet edildi. ABD’de bir yıl süre ile çalıştı. Loma Linda Üniversitesi dışında UCI (University of California-Irvine) araştırma merkezi ile ortak çalışmalar yürüttü. Solaroğlu, halen Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Nöroşirürji Kliniğinde çalışıyor ve aynı zamanda Anadolu Üniversitesi, AöF, Sağlık Kurumları İşletmeciliği önlisans programında okuyor.

Solaroğlu’nun uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde 60’ın üzerinde makalesi, 400’ün üzerinde atıfı, uluslararası ve ulusal kongrelerde 50’nin üzerinde kongre bildirisi ve ödül kazanan 5 çalışması bulunuyor. Kazanılan araştırma ödüllerinin yanı sıra, TNDer-2005 Yurtdışı Eğitim Bursu’nu, TNDer-2007 Yurtdışı Seyahat Bursu’nu, Türk Tabipleri Birliği-İTO- 2007 yılı Tıp Bilim Teşvik Ödülü, 2007 yılı Prof. Raja Award for Young Neurosurgeon ve AACNS Young Neurosurgeon Award ödüllerini kazandı.

2008 yılında nöroşirürji doçenti unvanını aldı. IBRO, FENS, WFNS, EANS, TNDer ve TÜBAS bilimsel kuruluşlarına üye olan Solaroğlu, çok sayıda uluslararası ve ulusal bilimsel dergilerde yayın kurulu üyeliği ve hakemlik görevi yapıyor.

ata ligamanı
i̇hsan solaroğlu
özerk okutan
ethem beşkonaklı
Yorum (1)
sultan hancı
Sayın doktorumu tebrik ederim ben onun ameliyatı sonrası hayata dönmüş hastasıyım, onu çok seviyorum ve çok saygı duyuyorum başarısının yanında mütevazi kişiliğiylede insanların sevgisini kazanan bir doktor. Afyondan Ankaraya İhsan beye ameliyat olmak için gittim ve onun sayesinde sağlığıma kavuştum.. İhsan beye başarılarının devamını diler saygı ve selamlarımı gönderirim.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir