Medimagazin logo

Brucella için ekonomik kayıp:4.2 milyar

Türkiye, tarım sektörünün altyapısının AB'ye uyum sağlaması için birçok alanda, AB desteği ile projeler uyguluyor.
Brucella için ekonomik kayıp:4.2 milyar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Türkiye, tarım sektörünün altyapısının AB'ye uyum sağlaması için birçok alanda, AB desteği ile projeler uyguluyor. En son, Türkiye'de çok Yaygın olan sığır, koyun ve keçi brusellozu ile sığır tüberkülozu hastalıkları ile mücadelede izlenecek stratejiyi belirlemek üzere, Türkiye genelinde, işletme ve köy bazında "tarama" çalışması başlatıldı. 
 
Yaklaşık 10 milyon civarında büyükbaş ve 20 milyon civarında küçükbaş hayvanın durumunun belirlenmesi öngören çalışma, 31 Mayıs'ta sona erecek. 
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ayrıca, Süt ve süt ürünlerinin AB'ye ihracatının sağlanması için de Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ile bir proje yürütüyor. 
 
Hayvandan insana geçen hastalıklar arasında bulunan ve Türkiye'de Yaygın olarak seyreden, sığır, koyun ve keçi brusellozu ile sığır tüberkülozu hastalıkları ile mücadelede izlenecek stratejiyi belirlemek üzere, Hollanda ile birlikte yürütülen "Türkiye'de broselloz ve tüberkülozun kontrol stratejisinin belirlenmesi projesi kapsamında, 81 ilde bu hastalıkların yayılım durumunu belirlemek üzere bir "tarama" çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında, her il işletmenin ve köyün durumu anket formları ile belirlenecek. 
 
Proje kapsamında ayrıca, hayvanların brusella ve tüberküloz açısından durumlarının belirlenmesi için her ilde 54 örnek işletme belirlendi. Bu işletmelerdeki hayvanlardan kan örnekleri alınacak ve bu örneklerin sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki hayvanların bu hastalıklara göre durumu net olarak ortaya konacak. Sonuçlara göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yoğun olarak görülen, ancak genelde kayıtlara girmeyen hastalıkla mücadele ve kontrol stratejisi belirlenecek. 
 
-BRUSELLA HASTALIĞI NEDENİYLE YILLIK EKONOMİK KAYIP, 4, 2 MİLYAR LİRA 
 
İnsanların tükettikleri gıdaların yüzde 90'ı bitkisel kaynaklı olmasına karşın, karşılaştıkları sağlık sorunlarının yüzde 90'ı hayvansal gıdalardan kaynaklanıyor. Hayvan hastalıkları, sadece hayvanlara değil, öncelikle insanlara, ayrıca ekonomiye büyük zarar veriyor. Hayvanlardan insanlara geçen 868 hastalık bilinirken, sadece brusella hastalığı nedeniyle yıllık ekonomik kaybın 4, 2 milyar liraya ulaştığı belirtiliyor. Türkiye'de Yaygın olarak görülen başta şap olmak üzere diğer hastalıklar da dikkate alınınca, hayvan hastalıkların Türk ekonomisine yıllık maliyetinin 4, 2 milyar liranın çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de şap hastalığı açısından "patlama" yaşandı. Türkiye'de 2008'de 253, 2009'da 214 olan şap hastalığı görülen mihrak sayısı, 7 kat (yüzde 692) artarak, geçen yıl 1695'e çıktı. 
 
Geçen yıl ayrıca, 412 mihrakta sığır brusellozisi, 199 mihrakta koyun brusellozisi, 67 mihrakta koyun-keçi vebası, 103 mihrakta şarbon, 13 mihrakta çiçek, 141 mihrakta kuduz, 180 mihrakta sığır tüberkülozu, 4 mihrakta salmonella gallinarium, 42 mihrakta da yalancı tavuk vebası görüldü. 
 
Diğer siyasi ve ekonomik gerekçelerin dışında, hayvan hastalıklarının yaygınlığı, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önündeki en önemli engellerden birini oluşturuyor. Türkiye, tarım ve hayvancılık sektörünün altyapısını AB'ye hazırlayabilmek için, AB ve Dünya Bankası ile hayvanların kayıt altına alınması ve hayvan hastalıklarının kontrolüne yönelik çok sayıda proje uyguluyor. Hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için, bakanlık, hayvanların kimliklendirilmesi ve izlenmesi, kaçak hayvan ve hayvansal ürünlerin takibi ve denetimi, zoonoz hastalıkların kontrolü ve eradikasyonu, çiftliklerin denetimi, damızlık hayvanların sertifikasyonu ve sağlık taramaları alanında yoğun çalışma yapıyor. Halen, bir milyon 759 bin 477 sığır işletmesi, 153 bin 701 koyun ve keçi işletmesi kayıt altına alındı. Büyükbaş hayvanlar, TURKVET, koyun-keçiler ise KKKS sistemi altında kayıt edilerek izleniyor. 
 
Türkiye'de Yaygın olarak görülen sığır ve koyun-keçi brusellozisi hastalığı, sadece hayvanlarda değil, insanlarda da önemli sağlık sorunlarına, ayrıca ekonomik kayıplara neden oluyor. Hayvanlarda verim kaybı ve ölüme neden olabilen hastalık nedeniyle uluslararası ticaret kısıtlanıyor, bu hastalık insanlara geçtiğinde ise işgücü kayıplarına neden oluyor ve ayrıca tedavi için önemli miktarda harcama yapmak gerekiyor. 
 
-TÜRKİYE'DE BRUSELLA ÇOK YAYGIN 
 
Bakanlık verilerine göre, Türkiye'de insanlarda brusella vakası oldukça Yaygın durumda. Türkiye'de 2009 yılında 865 mihrakta, geçen yıl 53 ilde 412 mihrakta sığır brusellozu, 2009'da 131 mihrakta, geçen yıl da 54 ilde 199 mihrakta koyun-keçi brusellozu saptandı.
brucella
için
ekonomik
kayıp:4.2
milyar
Yorum (1)
dr.m
Bu konuda maddi kaybı azaltacak yorumda bulunmak istiyorum. Ülkemizde görülen brusella vakalarının çoğunun kaynağında pazardan, özellikle süt ve süt ürünlerinin yanlış bir şekilde tüketilmesi ve bazende marketlerden alınan peynirlerin yenmesi sonucu olduğunu biliyoruz. Eğer brusella vakasını doktor yanlış veya eksik tedavi ederse hasta şikayet edebiliyor. Peki bu kaynatılmamış veya hijyenik olmayan ürünleri satana neden ağır ceza verilmiyor. Emin olun büyük bazı marketler de de böyle ürünler satılmaktadır. Bakanlığımıza bu mesajım iletilirse sevinirim. İyi denetim yapılabiliyor mu acaba? Peynirde brusella mikrobu gözle görünmez herhalde. Bu nedenle büyük önlem almak gerekiyor. Caydırıcı ağır cezalar verilmelidir. Ben bir çok brusella vakası gördüm, bir kısmı kendi beslediği hayvan ürünlerinden bulaşmış.Ancak marketten alınan pernirden bir dilim yemekle bulaşan ve yıllarca tedavi alan hastalar var. bu peynirleri satanlara ağır ceza niçin verilmiyor.Bunu sağlık bakanlığına sorarım.Brusellozun tedavi ve iş kaybı maliyetini bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Eğer marketin alacağı kar daha önemli derseniz o zaman hiç kimse ceza almasın. saygılarımla
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir