Medimagazin logo

TUS'ta ilk 100'e girenler hangi branşları tercih etti! İşte en gözde branşlar!

2015 – İlkbahar Dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı sonuçları ve yerleştirme işlemleri tamamlandı. 2 bin 597 genel kontenjan, 183 yabancı kontenjanı ve 79 GATA kontenjanı ile toplamda 2859 kadro açılan Nisan 2015 TUS’ta Temel Bilimler Testi puan ortalaması 54,53 ve Klinik Bilimler Testi puan ortalaması 56,51 olarak açıklandı.
TUS'ta ilk 100'e girenler hangi branşları tercih etti! İşte en gözde branşlar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2014 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Ahmet Gürkan Erdemir 2015-İlkbahar Dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda Temel Bilimlerden 108 doğru 12 yanlış, Klinik Bilimlerden 104 doğru 11 yanlış yaparak; 74,71 Temel Bilimler Puanı ve  75,87 Klinik Bilimler Puanı ile TUS Birincisi oldu. Büyük bir başarıya imza atan Dr. Erdemir’in tercihi ise Hacettepe Tıp Fakültesi Radyoloji ihtisası oldu.

TUS’ta ilk 10’a giren hekimlerden 6’sının Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu olması ise dikkat çeken noktalardan biriydi.

İlk 100’e giren hekimlerin tercih ettiği branşlar her zaman merak konusudur. Her TUS sonrası çeşitli istatistiksel verilerle TUS’u inceleyen Uzm. Dr. Fatih BATI, ilk 100’e giren hekimlerin tercihlerini inceledi ve bunların branş branş dağılımını ortaya koydu.

Son yıllarda hekimlerin gözdesi haline gelen branşlar olan Dermatoloji, FTR, Göz ve Radyoloji bu TUS’ta da yine zirvedeki yerini korudu. İlk 100’e giren hekimlerden 23’ünün tercih ettiği Dermatoloji TUS’ta en başarılı hekimlerin en çok tercih ettiği branş olma ünvanına sahip oldu. Ardından 18 hekimin tercih ettiği Göz ve 16 hekimin tercih ettiği Radyoloji, TUS tercihlerinin top 3’ü oldu.

Çocuk Psikiyatrisi ve Plastik Cerrahi 7’şer hekim tarafından tercih edilirken, Psikiyatri KBB ve Dahiliye’yi 3’er hekim tercih etti. Birkaç yıl öncesinin TUS’ta ilk 10’a giren hekimleri tarafından tercih edilen Kardiyoloji’nin ise 100 hekimden sadece 2’si tarafından tercih edilmiş olması düşündürücüydü.

Bu grafikte yer almayan yani TUS’ta en başarılı hekimlerin hiç TERCİH ETMEDİĞİ  branşlar arasında; Kadın Doğum, Genel Cerrahi ve Kalp-Damar Cerrahi başta olmak üzere ciddi uzman hekim ihtiyacı olan Çocuk Cerrahisi ve Göğüs Cerrahisi gibi branşların başı çekmesi  son yıllardaki sağlık politikaları ve uygulamaları neticesinde hekimlerin TUS’ta cerrahi branşlara olan ilgisinin hayli azalmasının en somut örneği olarak yorumlandı.

TUS tercihlerindeki bu seçim trendinin önümüzdeki yıllarda da bu şekilde devam etmesi bekleniyor.

 

Uzm. Dr. Fatih BATI
Twitter https://twitter.com/drfatihbati

tus
en iyi braşlar
en gözde branşlar
tıpta uzmanlık sınavı
2015
Yorum (27)
Dr.Cevdett
İnsan, fıtratı gereği az emekle çok yemek ister.Getirisi çok, riski az, acili olmayan branşların en çok tercih edilmesi normal. İdealizm bitti. Maalesef sağlık hizmetinin parayla ölçülmeye başladığı zaman bu idealizmi hekimler olarak kaybettik. Allah hakkımızda her şeyin hayırlısını versin.
0
Cevapla
Ali Rıza
gençler akıllı fazla riski ve icabı olmayan branşları tercih ediyorlar nasıl olsa kazanç aynı acıyan bize acısın
0
Cevapla
RKTR
Milli Tıp Hukuku Formülü korkusu, ne biçim etkilemiş tercihleri .. Eskinin anlı-şanlı, TUS’ta hep ilk 10’ların girdiği Kadın-Doğum, Kardiyoloji, Dahiliye, Üroloji, K.V.C., Genel Cerrahi branşlarının artık esamisi okunmuyor. Millet “Aman elimi sürmeyeyim !” derdinde.
0
Cevapla
m. murat
Meslekte uzmanlık seçimini belirleyen kıstaslar: 1- Mümkün olduğu kadar hasta yüzü görmeme (SAĞLIKTA ŞİDDET'e tedbir) 2- Cerrahi olmayan branşları seçme (Minimum MALPARKTİS RİSKİ, minimum İŞ STRESİ, minimum İCAP NÖBETİ) Muayenehanecilik döneminin kapanması da eğilimi etkileyen bir diğer faktör...
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Eğer bu haber Medimagazine aitse , Medimagazin güzel haber yapmış.Tebrikler. Peki bu haber bize neyi gösteriyor ? Eminim meslektaşlarım çok güzel ifade edeceklerdir.Okuduklarım buna işaret ediyor. Demekki sağlıkta dönüşüm yapanlar bunları da düşünmesi gerekiyor.Siyesetinde bir hududu , adabı , sorumluluğu olmalı. Sağlık gibi pahalı maliyetli ucu açık bir kavramdan bahsediyoruz.Hepimizin ortak düşünmesi gerekiyor.Kamusal alan !Kimse unutmasın! Sağlık gibi %80-90 dışarı bağlı (ithal ürün olan !) olduğumuz bir kavramda yada ekonomik alanda insan kaynaklarınızı nereye yönlendirdiğinizi bilmeniz gerekiyor. Ben olsam iyi eğitimle bütünsel yaklaşan branşlara yönlendirdim.Halk sağlığı başta olma üzere ! Acaba halk sağlığı tercihlerde var mı? Peki seçilmiş insan kalitesini sağlık gibi dışarı bağlı oldumuz , ithal ürüne %80-85 oranında bağlı olduğumuz bir alanda sağlık fetişizmi yaparsanız ne olur ? Maliyet artar , kısır döngüye girersiniz. Sağlık gibi ucu açık konularda korumak, erken tedaviyi öncelemek zorundasınız.Yoksa dışarıya pazar olursunuz ! Sağlık harcamaları on yılda kaç kat arttı ? İş yükü kaç kat arttı ? Yeni üniversiteler kaç kat artttı ? Dahası iş yükü kaç kat artı? Bunları hesaplayamazsanız nitelik soruna düşersiniz. Şiddet artar , maliyet artar. Siz daha çok hizmet vereceğim diye daha çok doktor açığım var demeye başlarsınız. Ahmaklık mı ? Öngörüsüzlük mü? Güzel bir lafla bitereyim.Ödünçtür.Aptallığın bu acımasız normalliği gözlerimizi kirletti.Nihat Genç.Güzel söylemiş. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir