Medimagazin logo

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda Tercih Edilmeyen Branşlar!

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda Tercih Edilmeyen Branşlar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarını inceleyip analizler yaparken özellikle son yıllarda çok fazla ilginç veri ile karşılaşıyorum. Tercihlerdeki değişiklik de artık herkesin dikkatini çekiyor, ulusal basında bunla ilgili haberler yer aldı ve uzmanlık dernekleri de kendi branşlarının TUS’taki durumunu kongrelerde konuşur hale geldi.

Son yılların popüler branşlarına baktığımızda tıp mezunlarının en çok; Dermatoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Göz ve Radyoloji’yi tercih ettiklerini görüyoruz. Ki yapmış olduğum bir analizde de 2015 Nisan TUS Sonuçlarına göre ilk 100’e giren hekimlerin 69’u saymış olduğum 4 branşı tercih etti.

Popüler olan branşların yanında tabiri caizse puan olarak tepe taklak olan branşlar da mevcut. Bir zamanlar hekimlerin gözdesi iken şimdi 45 puana bile kazanılabilen (45, tercih yapmak için gereken en alt puan) Kadın Hastalıkları ve Doğum branşı bunların başında geliyor. Aynı şekilde Cerrahi branşlar da TUS’ta puanları en çok düşen uzmanlıklardan.

2005 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde intörn hekim olarak Kadın Doğum stajını yaparken bir nöbette asistan abi ve ablalarla muhabbet ediyoruz, tabi intörn olunca laf dönüp dolaşıp TUS’a geldi. Asistanlara sırayla soruyoruz,

  • Abi sen kaçıncı oldun?
  • 6. oldum
  • Abla senin TUS derecen kaç?
  • Ben 1.olarak girdim TUS tarihinin en yüksek puanını aldım 78 küsür
  • Ercan abi senin kaçtı derecen?
  • Ya sorma benimki biraz kötü 21. oldum ben

Evet TUS’ta 21. olup İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Doğum’u kazanmış olan abimiz o dereceyi diğerlerine kıyasla kötü olarak yorumluyordu, haklıydı da çünkü kime dokunsak TUS’ta ilk 10 derecede olduğu çıkıyordu. Peki ne oldu da böyle oldu?

Bu durumun farkında olan Uzmanlık Dernekleri’nin zaman zaman açıklamalarına baktığımızda başlıca sebepler olarak; sağlıkta şiddet, malpraktis, sağlıkta dönüşüm ve sağlık politikaları, zorlu asistanlık eğitimi, ağır iş yüküne karşılık emeğin karşılığını görememe vb gibi başlıca sorunlar kaynak gösterilmektedir.

2015 Nisan TUS Sonuçlarına göre ilk 100 hekimin kazandığı uzmanlık dallarına baktığımızda hiç kimsenin Kadın Doğum ve Genel Cerrahi’yi tercih etmediğini üzülerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Son TUS’ta 45,9 puan ile dahi Kadın Doğum kazanıldığının da altını çizmek istiyorum.

En son açıklanan 2015 Eylül TUS sonuçlarının analizlerini yaparken 45 puanı geçen ve tercih hakkı elde eden 5 bin’e yakın hekimin hiç tercih etmediği branş ve kadrolar dikkatimi çekti. Malesef ki bu kadrolar Cerrahi ağırlıklıydı.

46 Acil Tıp kadrosu hiç tercih edilmemişti ki bu tüm Acil Tıp kadrolarının yaklaşık yüzde 15‘i gibi bir orandı. Genel olarak baktığımızda TUS’ta en çok kadro açılan branşların başında da Acil Tıp gelir.

10 Göğüs Cerrahisi kadrosu hiç tercih edilmemişti. Bu kadro sayısı zaten açılan tüm kadroların yüzde 36’sı. Bu da şu demek oluyor ki, her 3 kadrodan 1’i hiç tercih edilmemiş boşta kalmış. Şöyle bir hafızalarımızı tazeleyelim; hastane otoparkında öldürülen Prof. Dr. Göksel Kalaycı Türkiye’nin sayılı Göğüs cerrahlarındandı. Hastane koridorunda bıçaklanan Ersin Arslan çok sevilen bir Göğüs cerrahıydı, Samsun’da kurşunlanan Kamil Furtun yine bir Göğüs cerrahıydı. Göğüs cerrahları bir taraftan öldürülüyor bir taraftan da bu branşa hekimlerin ilgisi giderek azalıyor!

Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Uzmanlık Dernekleri bu analizleri ve verileri iyice ele alıp irdelemelidir. TUS’ta hekimlerin tercihlerindeki değişim ve sapma muhakkak değerlendirilmelidir. Acil Tıp, Kadın Doğum ve Cerrahi gibi branşların geleceği kurtarılmalıdır.

 

TUS Analisti
Uzm. Dr. Fatih BATI
https://twitter.com/drfatihbati
www.facebook.com/TUSanalizleri

tus
tercih
tusta tercih edilmeyen branslar
Yorum (20)
Murat celikten
Eline sağlık fatih batı. Güzel analiz ve habee
2
Cevapla
Dr.özgür
20-30 tl'ye riskli ameliyatlar yapıp,herhangi bir komplikasyon durumunda trilyonlarca tazminat+hapis cezası+meslekten men+hasta ve yakınları tacizi+dayağı+ öldülme gibi şeylerle karşılaşacağını bilen doktorlarımızın haklı seçimidir.. Cildiyeci,ftr'ci,biyokimyacı,mikrobiyolog olup sıfıra yakın riskle çalışıp cerrahlardan daha fazla kazanmak varken niye zor olan seçilsin ki? Sağlıkta dönüşüm dedikleri şey tek cümle ile "cehalete prim verilmesidir.."
7
Cevapla
Erdem Silistreli
Buradaki ilginç paradoks, tercih edilmediği söylenen branşların en çok hastaya sahip ve en çok kazanç elde etme potansiyeli olan branşlar olması. En azından ben kendi çevreme baktığımda en çok kazanan hekimlerin Kalp Damar cerrahı, Kadın-Doğumcu, Göğüs Cerrahı, NRŞ, tüp mide ameliyatı yapan Genel Cerrahlar olduğunu görüyorum. İzmir'de özel bir merkezde BT okuma karşılığı Radyoloğa ödenen ücret vaka başı 2,5 TL (yalnızca). TUS'da yüksek puan alanların IQ'larının da yüksek olması olasıdır; ancak bu yüksek puanlı branşlar (bence) içlerinde çok orjinallik de içermiyor, neyleri çekici geliyor biri bana açıklasın lütfen.
2
Cevapla
acil tbb
aklı olan doktor acilde çalışmaz.benden söylemesi.
23
Cevapla
ömer hayyam
20 saat uğraş bir doğum yaptır, doğumunu yaptırdığın kişinin bebeği , adamın malına mülküne, mirasına, trilyonuna ortak oluyor, parasını boş ver kendisi değerli....adam sadece tüp bebek denemesi için 15000 tl nakit veriyor, böyle değerli bir olay yani...lişte böyle önemli bir şey için, en basitinden doğum olayı, hekimin cebine enaz 1000 lira girmesi gerekir iken 8.5 tl giriyor.... sonra puanlar nenden 45 oldu diyoruz....
21
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir