Medimagazin logo

Eczacılar: Sağlık okur yazarlığının az olduğu ülkemizde reçetesiz ilaça hazır değiliz

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, "Sağlık okur yazarlığı düşük ve ekonomik kaynakları kısıtlı olan toplumumuz reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hiçbir şekilde hazır değildir." dedi.
Eczacılar: Sağlık okur yazarlığının az olduğu ülkemizde reçetesiz ilaça hazır değiliz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Çolak, ülke çapındaki 64 eczacı odası başkanın katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine karşı olduklarını açıkladı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) reçetesiz ilaçlar kategorisini genişletilmesini öneren çalışmasını değerlendiren Çolak, 2 yılı aşkın sürdürüldüğü belirtilen söz konusu çalışmaların sağlık meslek örgütleri ile paylaşılmadığını belirtti. Çolak, "TİTCK’nin süreç içerisinde yaptığı çalışmalar ne Türk Eczacıları Birliği olarak bizimle ne eczacılık fakülteleriyle ne de Türk Tabipleri Birliği gibi sağlık meslek örgütleri ile paylaşılmıştır. Çalışmalar ayrıntılı olarak tartışılmış değildir. Süreç şeffaf yürütülmemiştir." dedi.

Çolak, sağlık sektörünün toplumun tamamını ilgilendirdiğini ifade ederek "Sağlık okur yazarlığı düşük ve ekonomik kaynakları kısıtlı olan toplumumuz, reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hiçbir şekilde hazır değildir." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’deki sağlık okur yazarlığındaki düşüklük ve ilaç suistimali dikkate alındığında, reçeteli ve reçetesiz ilaçların aynı anda kullanılmasının ilaç kullanımına bağlı zehirlenme gibi olaylara neden olabileceğini dile getiren Çolak, “Hatta ölüm gibi riskleri bile beraberinde getireceği açıktır.” diye konuştu.

Çolak, ilacı bittikçe yeniden reçetesiz satılan bu ilaçları almaya devam eden hastalarda, altta yatan hastalık belirtilerinin maskelenebileceği, bu durumun ciddi hastalıkların tanısını geciktireceği, ilerlemiş hastalıkların tedavisinde de kamu zararı oluşturacağı uyarısında bulundu.

Araştırmaların TİTCK listesinde reçetesiz kategorisine geçirilen ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımı ile meydana gelen zehirlenmelerin Türkiye'de yüksek oranlarda olduğunu gösterdiğini vurgulayan Çolak, şöyle devam etti:

"Soğuk algınlığı ve kırıklık ateş olan çocuğa Aspirin’in ateş düşürücü olarak verilmesinin ciddi riskleri var. Eğer hastalık viral kökenliyse beyinde ciddi hasara neden olabiliyor, ‘reye sendromu’ denilen ölümcül olgularla karşılaşabiliyoruz. Kan sulandırıcı bir ilaç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı OMEGA ilacı ile birlikte kullanıldığında kan aşırı derecede sulanmış olduğundan herhangi bir kaza durumunda müdahale şansı olmayacaktır."

Türkiye’de geri ödeme listesinde bulunan bazı ilaçların fiyatlarında listeden çıkarıldıktan sonra önemli bir artış olduğunun gözlendiğine dikkati çeken Çolak, düzenlemenin vatandaşların cepten ödemelerini artıracağını savundu. Çolak, şunları kaydetti:

"Bağırsak düzenleyici bir ilaç geri ödemede 7 lira iken çıkarıldığında 26 lira, lokal anestezi bir merhem geri ödemede 20 lirayken çıkarıldığında 115 liraya, pişik önleyici krem geri ödemede 3,5 lirayken çıkarıldığında 16 lira, vitamin takviyesi bir ürün geri ödemede 6 lirayken çıkarıldığında 39 lira oluyor. Reçetesiz ilaç statüsüne sokulan ve SGK geri ödemesi kapsamında çıkarılan ilaçların halkın sağlık harcamalarına yansımasının arttığı açıkça görülmektedir."

ilac
recetesiz ilac
turk eczacilari birligi
Yorum (14)
Frankie Bellevan
Bu konuda sayın Çolak tan farklı düşünüyorum.. Vatandaş zaten kafasındaki ilacı neredeyse Doktora zorla yazdırır hale gelmiş.. Doktorculuk oynamanın zamanı çoktan geçmiş.. Doktora gerçekten Güvenen vatandaş Doktora gitsin.. Vatandaş kullanmak istediği ilaçları kafasına koymuşsa , rahatça Eczanesine gidip ilacını alsın.. Hangi amaçla bu ilacı kullanacaksa onu da vatandaşın kendisi bilir.. Vatandaş kullandığı ilaçla ilgili bir sıkıntı yaşarsa zaten doktora yolu mutlaka düşecektir.. O takdirde Elbette vatandaşı kovacak bir halimiz yok.. Elbette vatandaşa geldiğinde yardımcı olacağız.. Bazen bir Musibet Bin Nasihatten evladır.. Böylece vatandaş da olaydan birşeyler kapmış , öğrenmiş olur.. Sanırım sayın Çolak Eczacıların günah keçisi olmasını istemiyor.. Bir problem çıkacaksa da reçeteyi düzenleyen Doktor bunun sorumluluğunu taşısın diye düşünüyor olsa gerek.. Bunun Sağlık OkurYazarlığı ile ilgisi yok.. Yoksa bir Eczacı vatandaşa ilaç satmak istemez mi ? Ben Hint Kenevirinin bile belli oranlarda , miktarda eğer vatandaş talep ediyorsa , istiyorsa , "Cinnet geçiren İnsanlar Diyarı" haline gelen Ülkemizde de , verilmesi satılması taraftarıyım.. Bazı Avrupa , Güney Amerika ülkelerinde ve ABD''nin birkaç Eyaletinde olduğu gibi.. Bağımlılık yapmadığını biliyoruz.. Konu tartışılmalı.. Merak etmeye de , korkmaya da hiç gerek yok .. Durum asla şimdikinden daha kötü olamaz..
6
Cevapla
Ersin Yıldırım
Halk ilaçların fiyatları arttıkça daha az ve dikkat kullanır. Hem doktorundan fazla fazla ilaç yazdırma talebinde bulunmaz. Hem de evde bulunsun diyerek ilaç stoklamaktan vazgeçer. Tabi sevgili tüccarlarımız bu durumda rahat eder
5
Cevapla
Hakan
Bir akıllı sizsiniz dünyanın heryerinde markette satılan ilaç bizde satılamaz ! Millete hakaretin alası “sağlık okuryazarı değilmişiz” cahil demek yani Uyanıklar sürüsü
7
Cevapla
Ahmet
Reçetesiz ilaca Mf yok heralde ondan ağlıyordur.
7
Cevapla
abdurrahman gün
Ahmet(uzm), mf bizim faturamızda yer alan ve yasal olan bir ticari hakkımız, siz önce kendinizin mümessillerle olan kirli pazarlıklarınızı eleştirin !!!
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir