Medimagazin logo

Arşivlik bir yazı: Hekimlik Ve Bedeli

Arşivlik bir yazı: Hekimlik Ve Bedeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antik Yunanistan’da onlarca yillik gozlem ve deneylerden sonra sogut yapragindan aspirini kesfeden ve insanligin hizmetine sunan Hipokrat’tan… 

 

Marcus Aurelius’un ordulariyla savaslarda, aslanlara yem edilen gladiatorlerle Collesium’da, yaralilarin kalbine dokunan Galen’den…

 

Bir milyondan fazla kelimeyi bir araya getirerek ‘el kanun fi tibb’ i yazan ibni Sina’dan…

 

Milyonlarca fırça darbesinin, on yillarca gozlemin urunu olarak insan anatomisini  ortaya Koyan Leonardo da Vinci’den…

 

Kuduz, kolera, kızamık gibi onlarca aşıyı bularak, her yil yüz milyonlarca insanin hayatini kurtaran; antibiyotigi hayatimiza koyarak, savaşlardan daha çok insanın hayatına mal olan vebayı modern insanin hayatından silen bilim insanlarından…

 

Yedi hafta boyunca laboratuvarından çıkmayıp sonunda X ışınlarını keşfeden, ağır düzeyde radyasyona maruz kalan, ve ne yazık ki kendisiyle çalışan eşini radyasyon kaynaklı kanserden kaybeden William Conrad Roentgen’den…

 

Ve sonrasında yine radyasyondan hayatını kaybeden binlerce radyoloji teknisyeninden..

 

Gunumuz insanına nadide bir armağan ve emanettir modern tıbbi uygulamalar.

 

Peki hekim kimdir?

 

Tarih öncesi çağlardan beri milyonlarca kisinin, çoğu zaman hayat yolculuğunun büyük bir kısmını kapsayan, özveri, emek ve fedakarlıkla inşa ettiği bu bilgi birikiminin yegane mümessilidir hekim.

 

Gençliğinin en güzel yıllarını kütüphanelerde, soğuk dersliklerde, karanlık nöbet odalarında, mecburi hizmetlerde geçiren kişidir hekim.

 

Arkadaşları maça, sinemaya, gezmeye giderken ders çalışan kişidir hekim. Bayram günlerinde nöbet tutandır. Sabahın üçünde panikle sarıldığın telefonuna cevap verendir.

 

Bir hastasini kaybettiginde odasinda gizli gizli aglayan kisidir. Hastasiyla ilgili yanlis bir karar verdiginde sabahlara kadar uykusuz kalan kisidir.

 

Varlık mücadelesi veren bir kurumun aldığı cüzzi muayene farkını temel alarak, meslektaslarımı şarlatanlıkla itham eden ve yaptigim isin karsiliginin kendisinin odedigi sigorta primlerinin oldugunu savunan bir hastamın muayenesini bugun reddettim.

 

Reddettim cunku; hekimin yaptigi isin mukafati, durmuş bir kalbin tekrar çalıştığını görmektir, hayatını kaybetmek üzere olan hastanın tedavi sonrası kontrol muayenesine döndüğünde hastanin gözlerindeki gülüştür, erken koyduğu meme kanseri tanısından sonra hastasının kusursuz iyileştiğini görmektir,  ‘cocugunuzun tumoru iyi huylu’ dediginde bir babanin gozlerinden dokulen sevinc gozyaslarini gormektir.

 

Hekimlik pratiginin cok zor gunlerden gectigi asikardir. Ucuz is gucleri, tetkik yogunluklari, bir gunde bakilan yuzlerce hasta sayisi, hekimlik pratiginde zorluklari ve hasta memnuniyetsiziligini beraberinde suphesiz getirmistir. Ancak bunlarin hicbiri, o beyaz onlugun icinde yer alan, insanligin binlerce yillik bilgi birikimi emanetini tasiyan bir hekime saygisizligi, yapilan isi pervasizca verilen sigorta primlerine veya odenen maaslara indirgemenin mazereti olamaz.

 

Hastalarindan ve hasta yakinlarindan asgari duzeyde de olsa anlayis ve sabir gormeyi beklemek her hekimin en dogal hakkidir.

 

Ve hekim, acil medikal durumlarin ve zaruri hallerin disinda, bu bilgi birikimini kendisine ve meslektaslarina hakaret eden insanlarla paylasmayi reddetme hakkina sahiptir.

 

Zira hekimliğin karşılığı maddi bir degerle olculemez. Hekimlik, en sade deyimle, bir özveri ve tutkudur.

 

Dr. Mehmet Emin Adın

 

Radyodiagnostik uzmanı

 

hekimlik
hekimlik değeri
hekimlik bedeli
Yorum (21)
mecburi
''Zira hekimliğin karşılığı maddi bir degerle olculemez. Hekimlik, en sade deyimle, bir özveri ve tutkudur.'' Elbette ama bir emekli hekimin en azından YOKSULLUK sınırı üzerinde maaş almaSI anasının ak sütü kadar hakkıdır. ACİL Olarak Karşılanması Gereken 14 MART Taleplerimiz I. EMEKLİ HEKİM VE HEKİM ÜCRETLERİ ARTIRILSIN… Mesleki bağımsızlık, insanca yaşayacak çalışma şartları, nitelikli çalışma ihtiyaçlarının dışında düşünülemez. Performansa dayalı ek ödeme sisteminden vazgeçilmelidir. Emekliliğe yansıyacak, güvenceli, görev tanımına, liyakat ve kariyere uygun bir ücretlendirme politikası izlenmelidir. Kamudan emekli hekimlerin ücretleri açlık sınırının biraz üzerinde yoksulluk sınırının ise oldukça altındadır. SSK ve Bağkur'dan emekli hekim maaşlarının ortalaması ise daha da düşüktür. Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından özellikle de 14 Mart dönemlerinde verilen sözler tutulmamıştır. • En düşük emekli hekim / uzman hekim ücretleri, yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır. • En düşük hekim / uzman hekim ücretleri, yoksulluk sınırının iki mislinden fazla olmalıdır. * Türk-İş'in araştırmasına göre, 2018 Ocak ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 615, yoksulluk sınırı 5 bin 262 lira olarak hesaplandı. http://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=5f795e72-131d-11e8-8f17-0beb7aa0b4a4
109
Cevapla
m. murat
Bol hipokrat soslu tıp edebiyatını karnımız tok artık. Şamar oğlanına çevrilmiş yurdun hekimleri bu tür edebiyatla biraz zor motive olur. Bizlere, ilmimize, emeğimize saygı duyulsun, değer verilsin... Madem maddi değerle ölçülemiyormuş, özveri ve tutkuymuş, "değerinizi ölçemedik, şu üç kuruşluk maaşı uygun gördük size" dayatılmasına kılıf olur bu argüman. Zaten birileri bu mesleğe kutsiyet atfediyorsa, bilin ki bizleri, emeğimizi sömürmek için yapıyordur...
61
Cevapla
m. murat
Erken seçim alametleri belirdi, seçim malzemesi olarak sağlıkçılara işleri düştü, her zamankinden çok daha fazla sömürülecek. Mızmızlanmaların önüne geçilmek için bu tür gazlama yazıları çok okuyacaz anlaşılan... Bu yazı o niyetle yazılmamış olabilir belki ama önsezim bu yönde, kuru gazlamalar... Usta, n'oldu bizim yıpranma payı üstü kuru fasülye?!..
60
Cevapla
cem kaya
eminim ki doktorlugunuz ve insanlığınızda bu cümleler kadar iyi vede güzeldir.sizi gönülden kutlarım .sizin gibi meslektaşlarımın varlığı umudumu arttırdı teşekkürlr.
37
Cevapla
murat han
"Hekimliğin karşılığı maddi bir değerle ölçülemez" ama çocuğun okul parasını isterken öpücükle ödenmiyor. Markete gidince" ben bayramda nöbet tuttum bedava ekmek versene" deyince onu da vermiyorlar.
65
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir