Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı, kamu çalışanları için idari izne esas olacak hastalıkları belirledi

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, "Kovid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalıklar" başlıklı resmi yazıyı, tüm kamu kurum kuruluşlarına ve valiliklere gönderdi.
Kaynak: AA - Yeşim Sert Karaaslan
 Sağlık Bakanlığı, kamu çalışanları için idari izne esas olacak hastalıkları belirledi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın sürecinde, kamu çalışanları için idari izne esas olacak hastalıkları belirledi.

"Kovid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalıklar" başlıklı resmi yazı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından tüm kamu ve kurum kuruluşları ile valiliklere gönderildi.

Resmi yazıda; 29 Mayıs 2020 tarihli ve 3139 sayılı mükerrer Resmi Gazete'de, Cumhurbaşkanlığı tarafından "COVİD-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler" konulu 2020/8 sayılı genelgenin yayımlanarak yürürlüğe girdiği bilgisine yer verildi.

Söz konusu Genelge hükmüne göre, çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç, 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığınca belirlenen kronik hastalığı bulunanların idari izinli sayılacağı öngörüldü.

Bu kapsamda, kamu çalışanlarından idari izne esas olmak üzere Kovid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalıklar, resmi yazıda şöyle sıralandı:

"Halen immünsüpressif tedavi alanlar, metastatik veya kemoterapi, radyoterapi alan kanser hastaları, kornea nakli hariç solid organ nakli, kemik iliği-kök hücre nakli yapılan hastalar, kronik obstrüktif veya destrüktif akciğer hastalığı veya status astmatikus hikayesi olan hastalar, insüline bağlı diyabet ve komplike (serebrovasküler, koroner, böbrek, polinöropati) insülüne bağımlı olmayan diabetes mellitus hastaları, komplike hipertansiyon (serebrovasküler, böbrek, konjestif kalp yetmezliği), dekompanse kalp yetmezliği, akut koroner sendrom geçiren hastalar, kronik karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlar, serebrovasküler hastalık (inme-kanama) geçirenler)."

Kronik hastalık durum belgesi, e-nabız sistemi üzerinden alınabilecek

Sağlık Bakanlığınca belirlenen hastalıklardan 1 Haziran 2020'den önceki 2 yıl içerisinde 2 kez aynı tanıyı almış olan kamu çalışanlarına, Bakanlığın e-nabız sistemi üzerinden "İdari izne esas Covid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalık durum belgesi" üretileceği bildirildi.

Kamu çalışanları, söz konusu belgeyi e-nabız sistemi üzerinden temin edebilecek.

Sistem üzerinden "idari izne esas Covid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalık durum belgesi"ni alamayan kişiler, mevcut hastalık raporlarıyla kayıtlı olduğu aile hekimine müracaat edecek, durumu uygun görülenlere hastanın ibraz ettiği hastalık raporları ek yapılarak, aile hekimi tarafından "Covid-19 idari izin" tanısı ile durum bildirir tek hekim raporu düzenlenecek.

saglik bakanligi
kamu calisanlari
idari izin
idari izin verilecek hastalıklar
Yorum (2)
Coşar Karagöl
İnanamıyorum doktorum koroner arter hadtalığı hipertansiyon ve diberim mevcut ve bu hastalıklardan dolayı engelli raporum var ancak bskanlık beni ve benim gibi olanların çalışabikeceğini risk taşımadığımızı ifade etmiş bu nadıl bir eşitsizliktir sağlık çalışanlarında bu hastalıklar risk olmaktan nasıl çıkarılır
32
Cevapla
murat t
2 haziran itibariyle yayınlanan bu yazıdan sonra hastanelere tekrar bir yazı gönderildi ve sadece kanser hastalarıyla organ nakli hastalarının idari izinlerinin devamı (bir de gebelerin) onun dışında tüm idari izinlerin kaldırıldığını açıklayan bir yazı. İmmunsupresif tedavi almama rağmen ben de göreve geri çağırıldım. İdari sorumluya sorduğumda burada bahsedilen mevcut yazıda parantez içinde yazan "sağlık bakanlığı haricinde" ibaresinden dolayı burada açıklanan kronik hastalıklar listesinin sağlık çalışanlarını kapsamadığını iletti. Akıl alır gibi değil gerçekten immunsupresif tedavi alan bir memur çalıştırılmayacaksa öncelikle sağlık çalışanını mevcut riskten dolayı çalıştırmamak gerekirken tam tersi bir durum söz konusu.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir