Medimagazin logo

Üniversitelerle 'fon' kavgası

Üniversiteler, Başbakan'ın "Üniversiteler proje üretmediği için AB fonları geri gitti" açıklamasına kızgın. Rektörler Başbakan'a danışmanlarının doğru ve sağlıklı bilgi vermediğini iddia ederek, "Başbakan üniversitelere karşı kışkırtılıyor" diyor
Üniversitelerle 'fon' kavgası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Üniversiteler, Başbakan'ın "Üniversiteler proje üretmediği için AB fonları geri gitti" açıklamasına kızgın. Rektörler Başbakan'a danışmanlarının doğru ve sağlıklı bilgi vermediğini iddia ederek, "Başbakan üniversitelere karşı kışkırtılıyor" diyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Üniversiteler proje üretmediği için AB fonları geri gitti" eleştirisi üniversitelerle hükümeti yeniden karşı karşıya getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, AB 6'ncı Çerçeve Programı'na katılan Türk üniversitelerinin kullandığı fon miktarıyla ilgili verdiği rakamlar ile üniversite rektörlerinin verdiği rakamlar birbirini tutmadı. Erdoğan'ın açıklamalarına en sert tepki, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'tan geldi. Akbulut, yanlış ve sağlıksız bulduğu bilgilerden Erdoğan'ın danışmanlarını sorumlu tutarak, "Başbakan üniversitelere karşı kışkırtılıyor" iddiasını ortaya attı. Üniversitelerin ilk eleştirisi Başbakan'ın "Türkiye'ye 200 milyon Euro fon ayrıldı" sözlerine oldu.

TEMBELLİK MI?
Rektör Akbulut, Başbakan'ın açıkladığı 200 milyon Euro'nun bi fon değil aidat olduğunu söyledi. Akbulut'un verdiği bilgilere göre belirlenen bu aidatın da 4 taksitte ödenmesi gerekiyor ve Türkiye henüz bunun üç taksitini ödemiş durumda. Akbulut'un verdiği rakamlara göre, bugüne kadar ödenen aidat miktarı da 200 değil, 165 milyon Euro. Başbakan'ın "200 milyon Euro kaynak geri gitti" sözlerini eleştiren ODTÜ Rektörü Akbulut kullanılmayan paranın yanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Hala proje üretilip fonlardan yararlanmanın mümkün olduğunun altını çizen Akbulut, programın bitiş sürecinin de 2007 yılı olduğuna dikkat çekti. Rektör Akbulut, 3 yıldır hükümetin araştırmacı kadrosu vermediğinden de yakındı. Rektörlerin Erdoğan'a yönelik eleştirileri şöyle:

* Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç: Türkiye'de bütün kurum ve kuruluşlar 293 proje başvurusu yaptı. Gazi Üniversitesi bütün üniversiteleri geride bırakarak en çok desteklenen projeye sahip üniversite oldu. Tembel değiliz.

* Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral: Başarıları sadece 6'ıncı Çerçeve Programına katılımla sınırlamak doğru değil. Türk üniversiteleri yayınladıkları yabancı makalelerle dünya sıralamasında 21'inci oldu.

* Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras: Henüz AB üyesi değiliz. Aday ülke olduğumuz için projeleri AB'ye üye bir ülkenin üniversitesiyle yapmak zorundayız. Bu nedenle bu projelere katılım sınırlı oluyor. Üstelik bu programa ilk kez katılıyoruz. İlk girişte tepe noktasına ulaşmak tabi ki mümkün değil. Türkiye AB üyesi olduğunda proje sayıları da artacaktır.


Rektörler Başbakan'a Yanıt Verdi

Üniversite rektörleri bilimsel araştırma yapmak için yeterli kadro verilmemesini eleştirdi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Nusret Aras "Türkiye AB üyesi olduğunda projelerin sayısı artacak" dedi. ODTÜ Rektöre Akbulut ise Erdoğan'ın kışkırtıldığını ileri sürdü.

Sabah
üniversitelerle
'fon'
kavgası
Yorum (4)
Dr.Cevdet
Değerli kardeşim.Şu anki hekimlerin mutsuzluklarının sebebi, karar alıcı yöneticilerin bir konuda karar verirken o uygulamayı yapacak kişilerin görüşlerine başvurmamaları yatmaktadır.Bizim yaptığımız doğrudur anlayışı maalesef sürüp gittiği sürece sağlık çalışanlarının sıkıntıları giderek artacaktır.
1
Cevapla
Yusuf Altın
sayın Cem Oktay Acil tıbbı tarihsel gelişimini açıklamışsınız ancak sürenin kısalmasına itiraz ederken kendinizin kaç yılda uzman olduğunuzu neden yazmadınız? yoksa sizde 3 yılda acil tıp uzmanı ünvanı olanlardanmısınız?Eğer öyleyseniz kendinizi eksik görüyormusunuz?
1
Cevapla
Tamer Bülent Karali
 (1.) Yusuf Altın (Acil tıp asistanı)26/05/2011 13:27:31  ya da adın her neyse !? Bu saldirganliginizi neye borclusunuz ? Ruh halınız ılımlı ve iyi niyetli bir bicimde yazılan bir yazıyı anlamaya uygun değil galiba ? Sevgili Kardesim Cem , acil Tipta ihtisas yapıp da sahaya çıkacak kisilerin biraz daha uzun sürede daha donanımlı olarak yetişmesini istemiş sadece. Onun adına ben cevap vereyim, kendisi olgunluğundan bir şey demeyebilir çünkü, yıllardır bu isin icinde olan birisi olarak elbette yetersiz değildir. Eğer eğitilmeye niyeti carsa ve kafası çalışıyorsa sizin gibi insanları eğitiyor o. Peki ya siz kısa süre egitim alıp bu ısı layıkıyla yapabilecek mısınız ? İsterseniz 4 yılda da değil 1 yılda çıkın ihtisastan ! Bu acele niye ?
1
Cevapla
bülent karali
Sayın Yusuf Altın (Acil tıp asistanı) ya da gerçek adınız her neyse. Elbette sevgili kardeşim Cem Oktay kendisini savunmaktan aciz değil ama böylesi ılımlı bir yazıya bu kadar hazımsız bir cevap yazılınca kendimi tutamadım, 1-2 satır yazmak durumunda kaldım. Değerli genç meslektaşım, Cem Bey gibi (kısa sürede bile almış olsa) ihtisasıyla birlikte yaklaşık 16 yıldır bu işin içinde olan, sürekli araştıran, okuyan, sizin gibi arkadaşları yetiştiren bir akademisyen kendisini neden yetersiz hissetsin ki ? "İhtisas süresi kısa" diyen bir hocayı görünce niçin aklınıza ilk gelen onun ihtisas süresi oluyor ve altında art niyet arıyorsunuz ? Acaba sizin fesatlığınızdan olabilir mi? Cem Bey kısa sürede ihtisas alıp daha az donanımlı olarak "saha"ya çıkan arkadaşların sıkıntılarını görmüş olamaz mı ? Buna iyi niyetli bir çözüm sunma ihtimali şansı yok mu ? (kadir kıymet bilmeseler bile) sizin gibi arkadaşlara emek veren birisinin "asistanın yetişme sürecinin uzunluğu"yla ilgili bir fikri olamaz mı ? Bunu da kırmadan dökmeden yazıya dökemez mi ? Değerli kardeşimin maddiyatla bir işi olmadığı zaten seçtiği branştan belli ! Muayenehanesi yok ki sizi daha uzun süre klinikte tutup da sizin etinizden, sütünüzden faydalanmaya kalksın ! Rotasyonlarınız çıkınca kliniğinzde geçen süre sizce gerçekten yetişmenize yeter mi ? Gittiğiniz her rotasyonda kıdeminiz ne olursa olsun gidilen kliniğin "çömezinin çömezi" muamelesi görmüyor musunuz ? sizin elinizden tutup da bir şey öğreten var mı oralarda ? İstiyorsanız 1 yılda alın ihtisası ya da sizi doğrudan uzman yapsınlar, acilde çalışa çalışa bir şekilde kaparsınız işi ! Nasılsa hocalarınıza ihtiyacınız da yok, anlaşılan saygınız da ! Siz 1-2 yılda uzman olabiliyorsanız 10-15 yıldır acilde çalışan pratisyen arkadaşlarımız haydi haydi hocanız sayılır zaten, beraberce kardeş kardeş çalışırsınız. İsterseniz sevmeyebilirsiniz ama size bir harften çok daha fazlasını öğretenlere birazcık saygı lütfen,
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir