Medimagazin logo

ÖSYM, ÜDS sorularını ilk kez yayınladı, TUS soruları da yayınlanacak mı?

ÖSYM bu yıl ilk kez ÜDS( Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) sorularını ve cevaplarını yayınladı. Bu durum, Nisan ayında yapılacak TUS sorularının da soru ve cevaplarının açıklamasının yapılacağını gündeme getirdi
ÖSYM, ÜDS sorularını ilk kez yayınladı, TUS soruları da yayınlanacak mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ÖSYM bu yıl ilk kez 26 Martta yapılan ÜDS( Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) sorularını ve cevaplarını yayınladı. Bu durum, Nisan ayında yapılacak TUS sorularının da soru ve cevaplarının açıklamasının yapılacağını gündeme getirdi.

ÜDS Sağlık Bilimleri soru ve cevapları için:
http://www.osym.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF7A2395174CFB32E12BA183409F4F0AAB

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, Medimagazin'e yaptığı açıklama 2006 yılında TUS sorularının yayınlanacağını bildirmişti.


ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, “Şartlar bizi soruları açıklamaya doğru zorluyor. TUS sorularını 2006 yılında açıklayabiliriz” dedi. Öğretim üyeleri TUS sorularının açıklanmasına olumlu yaklaşıyor

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sorularının 2006 yılında açıklanabileceği belirtildi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Medimagazin’e yaptığı açıklamada, “Daha kesin karar vermiş değiliz ancak şartlar bizi soruları açıklamaya doğru zorluyor. TUS sorularını 2006 yılında açıklayabiliriz” dedi. TUS sorularını açıklamak için ÖSYM’nin tek başına karar veremeyeceğine dikkat çeken Yarımağan, bunun için YÖK ve Sağlık Bakanlığı ile de görüş birliğine varmaları gerektiğini söyledi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, yaptıkları diğer sınavların sorularını kendilerinin hazırladığını, dolayısıyla bu sınavların sorularının açıklanmasıyla ilgili daha rahat karar verebileceklerini dile getirdi. Ancak TUS’un farklı olduğunu ifade eden Yarımağan, “Soruları hazırlayan ekiple ve Sağlık Bakanlığı ile görüşüp, soruların açıklanması yönünde görüş birliğine varmamız gerekiyor. Her sınavın bir sahibi vardır. TUS’un sahibi de üniversiteler adına YÖK veya ÜAK ile Sağlık Bakanlığı’dır. Bu nedenle soruların açıklanmasıyla ilgili karar henüz olgunlaşmadı” diye konuştu. Ünal Yarımağan, sınav sorularının bu güne kadar açıklanmama gerekçelerinin, “soruların zor hazırlanması, benzerlerinin kullanılabileceği, soru tiplerine şartlanmanın engellenmesi” olduğunu söyledi.

Aday dava açtı, kazandı
2003 yılında yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile kamu kurumlarına, ellerindeki bilgi ve belgeleri kamuya açma zorunluluğu getirilmesine karşın ÖSYM, sınav sorularının verilmesini talep eden adaylara, olumsuz yanıt veriyordu. Adayların Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na şikayette bulunması üzerine, Kurul, ÖSYM’nin soruları vermesi gerektiğine karar vermişti. Ancak ÖSYM, soruları vermek yerine kararın iptali yönünde idare mahkemesine dava açmıştı. Ankara 10. İdare Mahkemesi, ÖSYM’nin iptal istemi yönündeki davasını reddedince, davayı açan adaya soruları vermek zorunda kalmıştı.

“Soru sormanın da bir eğitimi var “
TUS sorularının açıklanması ile ilgili görüşlerini aldığımız öğretim üyeleri şunları kaydetti:

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Yener: TUS’ta sorulan sorular açıklanmalı. Bazı soruların çok ekstrem olduğunu tahmin ediyorum. Soru sormanın da bir eğitimi var. Sınav, soru sorma eğitimi almış birileri tarafından hazırlanırsa çok daha iyi olur. Soruların açıklanması öğrenciler açısından iyi olur.

“Kaynağından açıklanırsa daha olumlu olur”
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş: Sınavda sorulan soruların açıklanmasının bir zararı olmaz, çünkü zaten herkes soruları yayınlıyor. Öğrencilerin formatı öğrenmesi açısından olumlu yönleri olabilir. Fakat soru çalışma gibi bir sakınca da doğurabilir. Yine de öğrencilerin elinde ertesi gün TUS soruları oluyor. Giren kişiler soruları çıkarıyor. Hiç olmazsa sorular kaynağından açıklanırsa daha olumlu bir girişim olur. Bu kritik bir karar. Ben bunun çok olumsuz olacağını düşünmüyorum. ÖSS soruları da açıklanıyor.

“Öğrencilerimizi daha iyi hazırlayabiliriz”
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Akkoçlu: Soruları kimin hazırladığını, ne tür sorular sorulduğunu ben bilmiyorum. Bu konu herkes tarafından merak ediliyor. TUS sorularını hazırlayan komisyon kim, toplanıyorlar mı, görüşüyorlar mı merak ediyorum. Kendi alanımla ilgili ne tür sorular sorulduğunu bilmiyorum. Sorular açıklanırsa öğrencilerimizle daha yakın ilgilenip, onları daha iyi hazırlayabiliriz. Eğitim programlarımızda öğretmemiz gereken standart bilgilerin yanı sıra TUS’ta ne çıkıyorsa o konulara da değinebiliriz. Ama şu da bir gerçek, TUS’un genel bilgiler ağırlıklı olması gerekir. Sorular, bir öğrencinin mezun olduktan sonra temel bilgisini içerecek şekilde hazırlanmalı. Ama sanki sorular uzmanlık öğrencileri için hazırlanıyor. Çıkan sorular üzerinde öğrencilerle ortak noktayı bulacağız ama çakışmadığımız şeyler olacak. ‘Şu sorular çıkmış ama bu aşamada sizi çok fazla ilgilendirmiyor, bilmeseniz de olur. Ama maalesef böyle şeyler de soruluyor’ diyeceğiz. TUS soruları açıklandıktan sonra en azından bizim tarafımızdan doğru yanlış gibi bazı yorumlar çıkacaktır. Soruların hazırlanması esnasında bizlerin bilgisine başvurulmasında büyük yarar var diye düşünüyorum. Eğer TUS soruları açıklanırsa bunlar gündeme gelecek. Sorular hazırlanmadan önce en azından çocuk, iç hastalıkları, kadın doğum ve cerrahi gibi dört ana alanın öğretim üyeleri tarafından sorular gözden geçirilmeli. Öğrenci, göğüs hastalıklarıyla ilgili soru çözdüyse ve göğüs hastalıklarını istiyorsa buraya girebilmeli. Yani öğrenciler ilgi alanlarına göre yönlendirilmeli. Çünkü, uzmanlık eğitimine başlayan öğrencilerin bir kısmı daha sonra tekrar TUS’a girerek alan değiştiriyor.
ösym
üds
sorularını
ilk
kez
yayınladı
tus
soruları
da
yayınlanacak
mı?
Yorum (1)
Alişan Yıldıran
Eskiler bu duruma kellim kellim lâ yenfâ dermiş!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir