Medimagazin logo

Küresel körlük 2050 yılında üç katına çıkabilir

Dünya genelinde görülen körlük oranı önümüzdeki 40 yılda üç katına çıkabilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Küresel körlük 2050 yılında üç katına çıkabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Lancet’te yer alan “Magnitude, temporal trends, and projections of the global prevalence of blindness and distance and near vision impairment” başlıklı çalışmaya göre, eğer mevcut tedavi yaklaşımları ve bunlar için oluşturulan fonların kapsamları değiştirilmezse, küresel körlük 2050 yılında 36 milyondan 115 milyona çıkabilir.

BBC News, büyüyen ihtiyar nüfusun bu rakamlarda etkisi olduğunu söylüyor. Güney Asya ve Sahara Altı Afrika, körlük ve görme bozukluğunun oldukça yüksek oranlara  sahip olduğu ülkeler olarak gösteriliyor. Çalışmaya göre, dünyadaki görme bozukluğuna sahip nüfusun sayısı azalsa da insan nüfusunun gittikçe artması ve insanların yaşam ömrünün uzaması gelecek yıllarda görme problemlerinin artmasına yol açacak.

Toplamda 188 ülkeden elde edilen veriler dünyada şu an yaklaşık 200 milyondan fazla insanın görme bozukluğu yaşadığını gösteriyor. Görme bozukluğundan en fazla etkilenen ülkeler arasında Güney ve Doğu Asya ile Sahara Altı Afrika bulunuyor. Çalışma katarakt ameliyatı gibi tedavilere daha fazla yatırım yapılmasını ve görme bozukluğunu düzelten uygun gözlüklere ulaşımın kolaylaştırılmasını tavsiye ediyor.

Körlüğün ülkeleri etkileme oranları

  • Güney Asya 11.7 milyon insan
  • Doğu Asya 6.2 milyon insan
  • Güneydoğu Asya 3.5 milyon insan
  • Sahra Altı Afrika nüfusun yüzde 4’ünden fazlası
  • Batı Avrupa nüfusunun yüzde 0.5’inden daha azı

 

 

korluk
kuresel korluk
katarakt
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir