Medimagazin logo

8 yıl sonra aynı konu: Eczacılardan 'reçetelere etken madde yazılsın' talebi

Reçetelerde ilaç ismi yerine ilacın etken maddesinin yazılmasını talep eden eczacılar, bu sayede devletin ilaç harcamalarının en az yüzde 20 düşebileceğine dikkat çekti.
8 yıl sonra aynı konu: Eczacılardan 'reçetelere etken madde yazılsın' talebi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilaca yılda 25 milyar lira harcadığını belirterek, eczacılık ürünlerinin 100'e yakın ülkeden ithal edildiğini vurguladı.


TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan 8 yıl önce de gündeme getirmişti:

‘Reçeteye ilaç değil, etken madde yazılsın'


 

Eczacılar olarak ülkedeki döviz kaybının önüne geçebilmek için çoğunluğu yerli üretim olan eşdeğer ilaçları desteklediklerini bildiren Saydan, şunları kaydetti:

"AB ülkeleri incelendiğinde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiği görülmektedir. AB ülkelerinde reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendilerine en uygun eşdeğer ilacı vermekte, sosyal güvenlik kurumunu korumaya yönelik bu hareketi nedeniyle eczacıya ekstra bir meslek hakkı ödenmektedir. Reçeteye yerli üretilen ilacı yazan doktor da bu ülkelerdeki yasal düzenlemeler sayesinde devletten teşvik almakta olup yerli ilaç tercih eden hastalarda da katkı payları belli oranlarda düşmektedir."


Muadil tartışması: 'Hekim eş değer ilaca karşı çıkmaz'


"Firmaların hekimler üzerindeki baskısı son bulur"

Saydan, eşdeğer ilacın yaygınlaştırılması için devletin eczacılar ve eczacı örgütleriyle iş birliği yoluna gidebileceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Avrupa'daki pek çok ülkede de reçetelere ilaçların ticari ismi yerine etken maddesi yazılmaktadır. Gerçek ilaç harcamasının görülmesi ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesini talep ediyoruz. Kronik hastaların ilaç raporlarına yaklaşık 10 yıldır etken madde yazılıyor. Bunun çok olumlu faydaları görüldü. Aynı yöntemin reçetelerde de uygulanması hem eczacı hem hekim hem de SGK için yararlı olacaktır. Hekimler, reçeteye ilaç ismi yerine etken madde yazmaya başlarsa devletin ilaç harcamaları en az yüzde 20 oranında düşecektir."

Uygulamayla ilaç pazarındaki etkinliği azalan yerli ilaç sanayisinin kalkınacağına da vurgu yapan Saydan, "Bu uygulama hayata geçerse ilaç firmalarının, hekimler ve eczacılar üzerindeki baskısı son bulur. Hekimlik ve eczacılık daha bilimsel bir boyut kazanıp, firmaların etkisinden çıkacak ve ticari kaygılardan uzaklaşarak asli görevine odaklanacak." ifadelerini kullandı.

"Uygulama eczacıların işini kolaylaştırır"

Eczacı Dursun İbili de reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmasının gerekli olduğunu belirterek, ilaç isminin yazılmasının büyük ilaç firmaları ile ithal ilaçların avantajına olduğunu söyledi.

Reçeteye yazılacak ilaçta hekim tercihinin önemli olduğuna dikkati çeken İbili, bu nedenle hekimlerin ilaç firmalarının yakın markajına girdiğini vurguladı.

İlaç şirketlerinin tanıtım-promosyonlarla hekim ve eczacıları etkilemeye çalıştığını ifade eden İbili, şunları kaydetti:

"Bazı hekimler ve hastalar, özellikle belli marka ilaçları tercih ediyorlar. Eş değeri daha ucuz olmasına rağmen farklı marka ilacı tercih etmeyen çok sayıda hasta var. Mesela bazı ağrı kesicilerin etken maddesi aynı ama isimleri farklı. Hasta daha ucuz eş değer A ilacı yerine özellikle pahalı olan B ilacını istiyor. Reçeteye ilaç ismi yerine etken madde yazılması ilaçta marka takıntısını sona erdirir. Uygulama, hastanın cebini koruyacağı gibi eczacıların da işini kolaylaştırır."

esdeger ilac
reçetelere etken madde
Yorum (21)
murat han
Bu sayede MF leri çok daha rahat verecekler. Benimde şöyle bir talebim var: Biz etken madde yazalım. Ama Mal Fazlası sistemi tümden yasaklansın.
28
Cevapla
Orhan
Hastaya A ilacını yazıyorum, eczane bazen eşdeğer B, bazen de C verebiliyor. Hasta bana gelince soruyorum A isimli ilacını kullanıyor musun. Hasta ilacı bilmiyor. İlaçlarını bir çıkar bakayım diyorum. hasta aynı anda, farklı isimlere sahip B+C beraber kullanıyor. Bu işe bir çözüm bulunabilirse eşdeğer Ok. Ama hasta her seferinde başka eşdeğer alınca ortalık karışıyor.
18
Cevapla
Ahmet Yılmaz
Eczacıların firmalarla olan ilişkisi ne olacak? MF ler? promosyonlar? OTC ler? Şu anda zaten firmaların tamamen yasal olan kongre ve kitap desteği dışında bir katkısı yok hekimlere.
39
Cevapla
Yurdagül Ateş
Belirli ilaçların yurtdışında olduğu gibi marketlerde satılması ile devletin ve vatandaşın kazancı daha çok olur. Eczacılar eskisi gibi müstahzar formüller hazırlamıyor nasıl olsa. Marketlerin girişine mini bir eczane olması da iyi olur.
22
Cevapla
muzaffer
reprezant arkadaslar artık doktorlarla değil eczacılarla anlasirlar. Doktorların 2. ekmek kapısı kesilir. Eczacılarada 2. ekmek kapısı açılır. Tüm mesele bu işin aslında.
19
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir