Medimagazin logo

Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller mi?

Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Bülent Tıraş adet düzensizliği hakkında bilgi verdi.

Gebeliğin gerçekleşebilmesi için yumurtaların döllenme için aktif olması gerekmektedir. Bundan dolayı da yumurtlama dönemlerinin ne zaman olduğunu bilmek ve bu dönemlerde ilişkide bulunmanın gebelik şansını arttırdığını bilmek gerekmektedir. Adet döneminden yaklaşık 5 gün öncesinde yumurtaların döllenmek için hazır halde beklediği düşünüldüğünde, bu dönemde ilişkiye girilmediği takdirde yumurtaların adet kanaması ile beraber atılacağını söylemek doğru olacaktır. Bu sebeple de adet düzensizliği, gebe kalmayı zorlaştırabilen bir etken olarak kabul edilmektedir.

Adet görme ve gebelik arasında nasıl bir ilişki var?

Üreme dönemindeki kadınlar, düzenli adet görme ile her ay gebeliğe hazırlık yapmayı sağlamaktadır. Rahmin yaptığı bu hazırlık, olası bir gebeliğin rahme yerleşmesi ve büyümesi için uygun ortamın hazırlanmasıdır. Bu bağlamda hormonların etkisiyle rahim duvarları kalınlaşır. Bu dönemde sperm ile yumurta birleşmezse kalınlaşan rahim iç tabakası adet kanamasıyla birlikte dışa atılır ve oluşturulan duvar incelir. Bir sonraki yumurtlama döneminde, yeniden aynı süreç izlenir ve bu döngü menopoza kadar devam eder. Aslında adet kanaması bebek için hazırlanan yuvanın kullanılmadığında dışarı atılmasını sağlar denilebilir.

Adet gecikmesi neden olur?

35 yaş altındaki ve düzenli, korunmasız cinsel hayatı bulunan kadınlar, adet gecikmesi ile gebelik şüphesi duyabilir. Adet geciktiği halde, hamilelik oluşmamış ise yumurtlama sorunları akla gelebilmektedir. Fakat yumurtlama problemi olmayan, gebe kalmayan kadınların adetlerinin gecikmesinin sebebi ise stres, sıkıntı, iklim değişiklikleri ile açıklanabilmektedir. Bu sebeple arada bir yaşanan adet gecikmelerinde endişelenmeye gerek yoktur. Ancak sık sık tekrarlanan adet gecikmeleri yumurtlama ve gebelik ile ilgili bir soruna işaret ediyor olabilir.

Adet düzensizliği ne zaman kısırlığa işaret olabilir?

Adet düzensizliğinin ne kadar süredir yaşandığı ve neden yaşandığı, olası bir kısırlık açısından oldukça önem teşkil etmektedir. Stresli, problemli dönemlerde arada bir yaşanan adet düzensizliğinde endişeye gerek yoktur. Fakat uzun vadede sık sık adet düzensizliği yaşamak, ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu sebeple de mutlaka bir uzman görüşü almak gerekmektedir. Her ay düzenli olarak yumurtlama olmazsa gebelik de planlanan dönemde gerçekleşemez, çok daha geç gerçekleşebilir ya da hiç gerçekleşmeye bilir. Zira adet düzensizliğinin sebebi rahim ağzı ya da içindeki bir miyom, guatr veya süt hormonlarındaki bir bozukluk ise kadın gebe kalamayabilir veya düşük yapabilir.

Neden adet düzensizliği yaşanır?

Adet düzenini sağlayan hormonlar, kadın beyninin fonksiyonlarıyla ilişkilidir. Bundan dolayı da kadının yaşadığı fiziksel, duygusal, psikolojik olay ve durumlar vücudun işleyişini olumlu ya da olumsuz etkiler. Adet düzeni veya düzensizliği de beyinden koordine edildiğine göre kadının yaşadığı stres, sıkıntı, mekansal, mevsimsel değişiklikler adet düzensizliğine sebep olabilir.

Adet düzensizliğinin nedeni bir hastalık olabilir mi?

Düzenli adet, kadının 21 ya da 35 günlük süre zarflarında, düzenli bir şekilde adet görmesidir. Düzenli adet, düzenli yumurtlamayı işaret eder. Adet dönemi arasındaki sürenin çok uzun ya da çok kısa olması yumurtlama ile ilgili sorunlara işaret edebileceği gibi daha ciddi hastalıklara da işaret edebilmektedir.

Adet dönemleri arasındaki zaman diliminin beklenenden uzun ya da kısa olması, kanamaların normalden çok daha yoğun veya az olması, aşırı ağrı, acı ve kramplara sebep olması vücutta olağandışı bir durumun varlığına işaret olarak algılanabilir. Bu sebeple tekrar eden olumsuzluklarda bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olmakta fayda vardır. Zira hormonsal farklılıklar, yumurtalık kistleri, rahim içi ve rahim ağzında oluşan polipler, miyomlar ve rahim kanseri de adet düzensizliğine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda erken tanı ve tedavi iyileşme ihtimalini artırırken, tedavi süresini de kısaltmaktadır.

kaynak: http://hamilelik.com/adet-duzensizligi-hamile-kalmayi-engeller-mi

adet duzensizligi
adet gecikmesi
adet gorme
gebelik
prof. dr. bulent tiras
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir