Medimagazin logo

Gebelikte diyabete dikkat

Diyabet yaşlı, genç dinlemiyor. Türkiye'de 6 milyon diyabet hastası var. Gebeliğin 24 veya 28'inci haftasında yapılan testle ortaya çıkan diyabet tehlike yaratıyor
Gebelikte diyabete dikkat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Diyabet yaşlı, genç dinlemiyor. Türkiye'de 6 milyon diyabet hastası var. Gebeliğin 24 veya 28'inci haftasında yapılan testle ortaya çıkan diyabet tehlike yaratıyor.

Konuyla ilgili sorularımızı Hospitalium Ümraniye Hastanesi Diyetisyeni Melek Gül yanıtladı.

Gestasyonel diyabet nedir, ne zaman ortaya çıkar?

Gebeliğin ortalarında 24. veya 28. haftalarında yapılan oral glikoz tolerans testinde kan şekerinin olması gereken değerlerin üzerinde çıkmasıyla ortaya çıkan tabloya gestasyonel diyabet denir.

Kimler risk altındadır?

Daha önceki hamileliklerinde gestasyonel diyabet geçirenler, önceki gebeliklerinde iri bebek veya anomalili bebek doğuranlar, birden çok düşük yapanlar, aşırı kilolu olanlar, yakın akrabalarında diyabet olanlar, hamilelik boyunca aşırı kilo alanlardır.

Gestasyonel diyabette diyet neden önemlidir?

Önceki dönemlerde anne ve bebek ölümlerine yol açan diyabet, günümüzde düzenli kontroller ve diyetisyenler tarafından hazırlanan beslenme planıyla kontrol altına alınabilmekte artık. Hamilelikte diyabet, yani şeker hastalığı hem anne hem de bebek için tehlikeli bir hastalıktır. Bebeğin düşmesinden, annede körlük (diabetik retinopati) ve böbrek yetmezliği (diabetik nefropati) riskini yüzde 50 artıran diyabet, hamilelikte dikkatle takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Gebelerde kan şekeri kontrol altına alınamadığı durumlarda bir takım komplikasyonlar oluşur. Hiperglisemi yani kan şekerinin yükselmesi sonucunda ölü doğum ve düşük riski artar, üriner sistem enfeksiyonları gelişir, hipertansiyon, renal yetmezlik, preeklemsi, eklemsi sorunları anne ve bebeğin yaşamını tehlikeye sokar. Bu yüzden gestasyonel diyabette diyetin önemi büyüktür.

Diyet tedavisi neyi hedefler?

Diyette amaç, gebenin fizyolojik gereksinimlerinin karşılanması, besin öğeleri yedeğinin dengede tutulması, fetusun (bebeğin) büyüme ve gelişmesinin sağlanması, gün içerisinde kan şekerinin kontrol altına alınmasıdır.

Gestasyonel diyabette yapılan diyet bebeğin sağlıklı gelişmesini engeller mi?

Diyetisyen kontrolünde planlanan bir diyet yapıldığında hem annenin kan şekeri kontrolü, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi sağlanmış olur.

Gestasyonel diyabette sadece şekerli besinlerden uzak durmak yeterli midir?

Gestasyonel diyabetin diyet tedavisinde sadece şekeri olan gıdaları diyetten çıkarmak yeterli değildir. Günlük aldığımız besinlerin karbonhidrat,yağ ve protein bakımından da dengeli alınması gerekir. Bunun yanında 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere az az sık sık beslenme, günlük alınması gereken enerjinin dengeli bir şekilde öğünlere bölünmesi de temelini oluşturur.

Meyve kan şekerini yükseltir mi, yenebilir mi?

Meyvenin yapısında fruktoz dediğimiz meyve şekeri vardır. Alınması gereken miktarların üzerinde ve tek başına tüketildiğinde kan şekerini yükseltebilir. Fakat diyetisyenin özel olarak hazırlayacağı beslenme programında bulunan meyveler miktar olarak almanız gereken değerlerde olacağından ve yanında protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi besinler tüketileceğinden kan şekerinizi yükseltici etki göstermez. Bunun yanında günlük almanız gereken vitamin ve mineraller açısından destek olur.

Bugün

gebelikte
diyabete
dikkat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir