Medimagazin logo

Kadınlarda idrar kaçırma problemi

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, daha çok kadınlarda görülen idrar kaçırma probleminin aşırı şişmanlık, gebelik ve kronik öksürük gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğini belirterek, kadınların bu durumu saklamadan mutlaka bir uzmanla görüşmeleri gerektiğini kaydetti.
Kadınlarda idrar kaçırma problemi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


İdrar kaçırma probleminin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. İtil, idrar kaçırmanın az sayıda da olsa beyin veya omurilik tümörü, multiple skleroz (MS), bel fıtığı, şeker hastalığına bağlı sinir hasarı, idrar kesesi ve vajina arası delikler, parkinson hastalığı, beyin travması gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceğini kaydetti. İdrar kaçırma görülme sıklığının kadınlarda ortalama yüzde 15-17 arasında olduğunu belirten Prof. Dr. İtil, idrar kaçırmanın hafife alınamayacak önemli bir sağlık sorunu olduğunu, kadınların bunu saklamadan mutlaka bir uzmanla görüşmeleri gerektiğini söyledi. Karın içi basıncın artmasının idrar kaçırma probleminde önemli bir etken olduğunu vurgulayan İsmail Mete İtil, aşırı şişmanlığın yanı sıra gebelik, kronik öksürük ve kronik kabızlığın idrar kaçırmaya neden olduğunu bildirdi. İtil, yaşlanmanın ve çok sayıda ve zorlu doğum yapmanın da idrar kaçırmaya neden olduğunu söyledi.

Tedaviyle sonuç alabilmek için kişiye özel bir yol izlenmesi gerektiğine dikkat çeken İtil, hastadan iyi bir hikaye almanın, hastayı iyi sorgulamanın önemine işaret etti. İdrar kaçırmanın tipi, doğum sayısı, geçirilmiş ameliyatlar, hastalıklar, kullanılan ilaçlar gibi pek çok unsurun sorgulanması gerektiğini anlatan İtil, batın ve kadın yollarının incelenmesinin ardından gerek görülür ise hastanın nörolojik muayeneye de yönlendirilebileceğini kaydetti.

 Prof. Dr. İsmail Mete itil, idrar tutamamanın en sık iki nedeninin; öksürük, gülme ve egzersizle idrar kaçırma ve sıkışmayla idrar kaçırma olduğunu söyledi. Sıkışma ile idrar kaçırmanın genelde ilaç ve pelvik taban kaslarının fizik tedavisiyle tedavi edildiğini anlatan İtil, sıkışma ile idrar kaçırmanın kadınların yaşam kalitesini çok olumsuz etkilediğine dikkat çekti. İtil, bu tip hastaların yaşam kalitelerinin kısa sürede egzersiz ve ilaç tedavileriyle iyileştirilebildiğini bildirdi. Prof. Dr. İtil, karın içi basınç artmasına neden olan gülme, öksürme, ağır kaldırma, ıkınma ile ortaya çıkan idrar kaçırmada pelvik organ sarkmalarının da nedenlerden biri olduğunu kaydetti.

Bu tip idrar kaçırmanın pelvik taban kaslarının egzersizi veya cerrahi ile tedavi edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. İtil, tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişiye uygulanmış ve birçok cerrah tarafından altın standart yöntem olarak kabul gören "Tension free vaginal tape" denilen cerrahi yöntemi, lokal anesteziyle yüzde 95 başarıyla uyguladıklarını ifade etti. Prof. Dr. İsmail Mete İtil, pelvik organ sarkması ve idrar tutamama şikayeti olan hastaların ise sebebe, semptomların şiddetine, pelvik taban kaslarının güçlerine, kişinin beklentilerine, cinsel aktivitesine, genel sağlık durumuna göre tedavi edildiğini söyledi.
 

idrar kaçırma
kadınlarda idrar kaçırma
ismail mete itil
sağlık
haber
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir