Medimagazin logo

Özal'a kardiyolog yerine göz doktoru gönderdiler

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Köşk’te kalp krizi geçirdiği gün ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
Kaynak: ZAMAN
Özal'a kardiyolog yerine göz doktoru gönderdiler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


O dönemde asteğmen olarak Köşk’te görev yapan ve 2001’de trafik kazasında ölen Ahmet Aksünger’in eşi Doktor Bahar Aksünger, o gün yaşananları anlattı. Aksünger’e göre, Cumhurbaşkanı’nın rahatsızlandığını ifade eden ‘acil çağrı’ yerine ‘genel çağrı’ koduyla yardım istendi. Birliğin nöbetçi subayı kardiyolog üsteğmen tarafından Özal’a ilk müdahaleyi yapmak üzere göz doktoru olan Ahmet Aksünger gönderildi. Köşk’ün nizamiye görevlileri ise “Bize bilgi verilmedi.” diyerek doktoru kapıda bekletti.

     Buna göre, kalp krizi geçiren Özal’a ilk müdahaleyi yapmak üzere vatani görevini Çankaya Köşkü Muhafız Alayı’nda asteğmen olarak yapan göz doktoru Ahmet Aksünger gönderiliyor. Bahar Aksünger, o gün yaşananları şöyle anlatıyor: “17 Nisan günü görev yaptığı sıhhiye birliğinde GATA’da kardiyoloji eğitimi alan bir üsteğmen ile birlikte eşim nöbetçiymiş. Özal’ın rahatsızlandığı esnada birliğe üç kez ‘genel çağrı’ koduyla yardım talebi geçiliyor. Bu kod genellikle Köşk’te görevli olan üst düzey subay ve generallerin tansiyon ölçtürme ve kontrol amaçlı kullanılıyor. Cumhurbaşkanı’nın rahatsızlandığında kullanılan acil kodu ise farklıymış. O gün Cumhurbaşkanı’nın rahatsızlandığı yönünde bir bilgi de verilmiyor. Çağrı üzerine kardiyolog üsteğmen, eşimi yanına çağırarak, ‘Şu çağrıya bir bakıver. Bu sakallarla karşılarına çıkamam’ diyerek kendisinin yerine Ahmet’i gönderiyor. Eşim genel çağrı koduna uygun malzemeleri alarak Köşk’ün nizamiyesine gidiyor. Ancak görevliler eşimi durdurarak, ‘Bize genel acil koduyla bir çağrı geçilmedi’ diyor. Uzun süre bekletiliyor. Nizamiyedeki görevliler Köşk’ü arayarak, ‘Genel acil koduyla çağrı yaptınız mı?’ diye soruyor. ‘Evet’ cevabı alınınca eşime izin veriyorlar.” Semra Özal, Ahmet Aksünger’e, kapıda, “Nerede kaldınız?” diye kızıyor. Yanına ‘genel çağrı’ koduna göre malzeme alan Aksünger, Özal’a gerekli müdahaleyi yapamıyor.

Eşinin şüpheli bir trafik kazasında öldüğü iddialarını yalanlayan Bahar Aksünger, aracı kaza anında kendisini kullandığını söyledi: “Konya’nın Ereğli ilçesi yakınlarında uyuya kalmışım. Kamyona arkadan çarptık. Eğer ters yönden bir çarpışma olsaydı, belki de şüphe iddiası doğru olabilirdi.”

özal'a
kardiyolog
yerine
göz
doktoru
gönderdiler
Yorum (14)
can akın
HASTANE ACİL KAPI NÖBETİNE HALA GÖZ DOKTORLARI YAZILIYOR MAALESEF... MEVZUAT DÜZELTİLMELİ.
0
Cevapla
op.dr
Göz,mikrobiyoloji,biyokimya,patoloji,psikiyatri...uzmanları acil nöbeti tutsun düşüncesinde olan arkadaşlarım umarım bu haberi okur. Ben kalp krizi geçiren bir yakınıma bir biyokimya uzmanı müdahale etsin istemem kendi ailemiz için istemediğimizi başkaları içinde istemeyelim.
0
Cevapla
A.K.
Bir cerrah olarak kapı nöbetine ben mi yazılmalıyım?Bir MI gelse ne yapacağım?Kimse göz doktorluğuna yada cerrahlığına göre değil pratisyenliğine göre yazılıyor ancak bu sakıncalı bir durum,acil tıp uzmanları var.Bana sigorta yaptırdın,adam branşın haricinde bakar da bir komplikasyon olursa ödemem diyor.KHK da pratisyenlik nosyonun var bakacaksın diyor.Mahkemeler ise dava açıyor.Bir ülkenin şartları Afrika ama kanunları Amerika gibi olursa böyle olur.
0
Cevapla
ats2
şimdi bi günah keçisi lazım..
0
Cevapla
postenflamatuar
sağlıkta dönüşümü destekleyen, acile gelen Mİ, multitravma, kardiyak arrest, intoksikasyon vakalarına cildiye, FTR, göz gibi uzmanları bakmaya mecbur eden bu sistemi özenle görmezden gelen bu medya grubu MI ya göz doktorunun gönderilmesini sakıncalı gösteriyor. O cumhurbaşkanı ama diyecekseniz normal acile gelenler patlıcan mı diye sorarım. yukarıdaki vakalara bakılmasında doğabilecek malpraktis davaları sigorta dışına çıkarılıyor. TTB grev gibi istenilen sonucu karşılamaktan uzak eylemler yapacağına bu acil görevlndirmeleri "usulüne uygun olarak" yargıya taşımalıdır. şöyle örnek vereyim. Ben acilde görevlendiriliyorum, dermatoloji veya FTR uzmanıyım, acile gelebilecek Mİ, multitravma, kardiyak arrest, intoksikasyon vaklarına müdahele formasyonum yok. Bunlara nasıl yaklkaşılacağı ve basamaklı tedavi seçeneklerini bilmiyorum. Hangi ilacı hangi yoldan hangi dozda ve hangi durumlarda verbileceğimi bilmiyorum. TTB mahkemeye acil polikliniklerde görevlendirilen bu uzmanların ve pratisyenlerin bu ve benzeri acil vakalara müdahale etme formasyon ve eğitiminin tespit edilmesini isteyecek. Tabiki değerlendirme kurulunun acil tıp uzmanlarından olması koşulu ve kıulavuzların ulusal veya uluslarası olmasını isteyecek. Benim ve benim gibi yüzlerce hekimin bu denetim sonucu acil pol. çalışmaya uygun olmadığı tespit edilecek. Bu tespit belgesi ile mahkemeye yeniden başvurularak acil görevelndirmelerin sona erdirilmesi, bu sürede her şehirde sadece belli merkezlerde acil hizmet verilmesine başlanması ve bu arada acilde görevlendirilecek hekimler için acil sertifikasyon programının başlatılması lazım. Bir kurum kendi hekimini acilde çalıştıracaksa acil uzman kurulların eğitim vereceği acil sertifikasyon programalarına gönderip bu belgeyi aldırtması lazım. Bu sertifika her 3 yılda bir yenilenmeli veya hekim yetersiz olduğunu beyan ederse yılda bir bu kurslara tekrar alınmalıdır. Bu tür bir yargıya başvuru olmalı. Yokda direkt acilde çalışmaaz diye dava açılmamalı. Ayrıca mahkemede acil pol. çalışmaya uygun olmadığı tespit edilenler ayrıyetten idareye dava açıp oluşacak malpraktisten idarenin sorumlunolmöasını sağlamalı veyahut acilde görevlendirmelerin yürtümesini durdurmalı. Ama tabiki TTB hrkim düşmanı gibi olduğundan bu öneriyi dikkate alacağından emin değilim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir