Medimagazin logo

Eczaneler o ilacı İTS bildirimi yapmadan 'elden' satıyor

Sağlık Bakanlığı, meme kanseri ilacının piyasada bulunamadığı iddiaları üzerine harekete geçerek, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki 31 eczanede denetim yaptı
Eczaneler o ilacı İTS bildirimi yapmadan 'elden' satıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, meme kanseri ilacının piyasada bulunamadığı iddiaları üzerine harekete geçerek, 31 eczaneyi denetledi.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu denetim elemanları, İlaç Takip Sistemi (İTS) verilerini mercek altına alarak, meme kanseri ilacının çok sayıda bulunduğu eczaneleri tespit etti ve ilk etapta Ankara, İstanbul ve İzmir'deki 31 eczanede denetim yaptı.

Denetimlerde özellikle İstanbul ve İzmir'de faaliyet gösteren eczanelerin meme kanseri ilacını reçetesiz olarak ya da İTS bildirimi yapmadan "elden" sattıkları belirlendi.

Ankara'daki bazı eczanelerin stoklarının ise İTS ile uyumlu olmadığı, İTS verilerinde daha az ilaç olduğu bilgisi yer almasına rağmen stoklarında daha fazla sayıda ilaç bulunduğu tespit edildi.

Başkentteki bir eczanenin de ecza deposundan aldığı yüzlerce kutu ilacı, toptan satışla İstanbul'a gönderdiği ortaya çıktı.

Meme kanseri ilacını reçetesiz satan eczacıların gerekçe olarak "hastaların baskısı"nı gösterdikleri, hastaların ise "ilacı bulamayacağım" korkusuyla stok yaptıkları belirlendi. 

Denetimler sonucu meme kanseri ilacını reçetesiz satan ya da İTS stok bildirimi yapmadığı tespit edilen eczacılar hakkında gerekli işlemler başlatıldı.

- 2018'de Türkiye'de üretilecek

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, verilen izinler kapsamında 113 bin kutu meme kanseri ilacı ithal edildi. Yıl sonuna kadar da yaklaşık 259 bin kutu ilaç daha ithal edilecek.

Bu ay içerisinde meme kanseri hastalarının aylık ihtiyacının yaklaşık 2 katı olan 95 bin kutu ilaç Türkiye'ye gelecek. 2018 yılında ise ilacın Türkiye'de üretimine başlanacak.

saglik bakanligi
denetim
eczane
turkiye ilac ve tibbi cihaz kurumu
Yorum (2)
Metin
Eczane çıkar peşinde hırsızlık yaparsa bu iş olmaz resmen devleti soyuyor
7
Cevapla
Nejat Köseoğlu
Devleti nasıl soyuyor. İlacı devlete fatura etmiyor ki? İTS ilaç takip sistemi demek tir. İlacın hangi depoya gittiği hangi eczaneye satıldığı hangi hastaya verildiğini takip ve stoklarının devletçe kontrolü demektir. Hırsızlık değildir yapılan haksızlıktır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir