Medimagazin logo

Türk Eczacıları Birliği: İlaç fiyatı arttıkça eczacının kârı düşüyor

Yüzde 12.1’lik ilaç zammını değerlendiren Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, “Fiyatların bu şekilde belirlenmesinden dolayı her sene benzer sıkıntıları yaşıyoruz. Kuşkusuz ilaç fiyatının optimum bir noktada belirlenmesi elzem. Hastaya zarar vermeyecek, eczacıyı koruyacak, kamu maliyesine gereksiz şekilde yük olmayacak, ilaç firmalarının ilacı Türkiye’de bulundurmalarını garanti edecek bir sistemin oluşması lazım” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türk Eczacıları Birliği: İlaç fiyatı arttıkça eczacının kârı düşüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan ilan edilen yüzde 12.1’lik ilaç zammından sonra Türk Eczacıları Birliği’nden de yazılı bir açıklama geldi, zammın eczaneler için karlılığı düreceğini söyleyen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Karşı karşıya olduğumuz durumu özetlemekte fayda var. Yerli ilaçlar kutu bazında eriyor ve bunun sonucunda ilaçta dışa bağımlı hale geliyoruz. Bunun önüne geçmek için yerelleşme çalışmaları yapılıyor. Ancak ilaç pazarında bunun karşılığını henüz görmedik. İlaca zam geldiğinde hastanın cepten yaptığı ödemelerin arttığı bilinen bir gerçek. Bugün bile baktığımızda katılım payı, ilaç fiyat farkı gibi adlar altında yapılan ödemeler yüzde 18’leri bulmuş durumda. Öte yandan kamunun da ilaç harcamaları artıyor.

İthal ilaçlar, ülkemize Dolar ve Euro kuru üzerinden hesaplamalar yapılarak geliyor. Türkiye kendi belirlediği Euro değerine göre de ilaçların fiyatlarını belirliyor. 2019 sonu enflasyon oranı yüzde 11.84. Buradan yola çıkarak değerlendirme yapacak olursak enflasyonun biraz üzerinde bir artışın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Euro değeri açısından bakıldığında durum biraz farklı. 19 Şubat itibariyle Merkez Bankası Euro değeri 6.55 TL. İlaçlar için 3.81 olarak belirlenen Euro kuru, bunun yüzde 58’ine tekabül ediyor.

Biz pahalı ilacı savunmuyoruz. Hastanın ilaca erişiminin her şeyden önemli olduğunu savunuyoruz. Bunun gerçekleşebilmesi için de hem eczanelerin yaşaması lazım, hem de ilacın piyasada olması lazım. İlaç firmaları fiyat politikalarından ötürü üretim yapmazsa ya da ilacı getirmezse pek çok sıkıntı baş gösteriyor. Dönem dönem yaşadığımız ilaç yoklukları, bazı ilaçların piyasada kısıtlı olması bundan kaynaklanıyor.

Tüm bu tablo içerisinde eczacıların gelirinin ciddi bir biçimde eridiğini söylemek mümkün. Gerek sosyal medyada gerek basında bunun aksini iddia eden bir bilgi kirliliği almış başını gitmiş durumda. Açıkça söyleyebilirim ki bu zam, eczacı kârlılık oranlarını düşürdü. Eczane kârlılığının hesaplanmasında kademeli bir sistem söz konusu. İlaç fiyatı arttıkça eczacının kârı düşüyor.

Fiyatların bu şekilde belirlenmesinden dolayı her sene benzer sıkıntıları yaşıyoruz. Kuşkusuz ilaç fiyatının optimum bir noktada belirlenmesi elzem. Hastaya zarar vermeyecek, eczacıyı koruyacak, kamu maliyesine gereksiz şekilde yük olmayacak, ilaç firmalarının ilacı Türkiye’de bulundurmalarını garanti edecek bir sistemin oluşması lazım. Bunun için de Türk Eczacıları Birliği’nin de dâhil olduğu bir planlama ile tüm basamakların gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

turk eczacilari birligi
ilac zammi
Yorum (1)
Gökmen
Sıktı artık şu para mevzuları eczacılar devlette daha etkin görevlerde çalışmak daha faydalı işler yapmak istiyor. Biz depocu sarfçı muhasebe uzmanı değiliz. Saçma sapan görevler vermeyin bize baş hekimlikler. Biz yatan hasta kliniklerinde hastalara faydalı olmak istiyoruz. Şu geriden gelen kafalar değişsin artık. Sıkıldık hepinizden. Eczacı ilacın uzmanıdır boş işlerle köreltmeyin bizi.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir