Medimagazin logo

TEB:  36 eczacılık fakültesinden yalnızca 12’si tam akredite

Türk Eczacılar Birliği eczacılık fakültesi sayılarının ve kontenjanlarının artmasına tepki gösterirken YÖK 50’inci eczacılık fakültesinin kurulmasına onay verdi
TEB:  36 eczacılık fakültesinden yalnızca 12’si tam akredite
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacılar Birliğinden yapılan yazılı açıklamada; 50’inci eczacılık fakültesinin kurulmasına YÖK tarafından onay verildiği belirtildi. 
ÖSYM tarafından yayınlanan “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alan rakamlar için “yeni açılan fakültelerin içler acısı durumu” değerlendirmesinde bulunan Türk Eczacılar Birliği  Türkiye’de bulunan ve öğrenci alan 36 eczacılık fakültesi ile ilgili kılavuz ile ilgili şunları paylaştı: 

-    4 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen bulunmamaktadır.
-    7 eczacılık fakültesinde doçent unvanlı akademisyen bulunmamaktadır.
-    7 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen sayısı 3’ten azdır.
-    15 eczacılık fakültesinde doçent unvanlı akademisyen sayısı 5’ten azdır. 
-    23 eczacılık fakültesinin akademisyen sayısı 20’den azdır. 
-    36 eczacılık fakültesinden yalnızca 12’si tam akreditedir. 

Bu verilerden de görüldüğü üzere akademik kadro açısından Türkiye’deki eczacılık fakültelerinin pek çoğunun durumu içler acısıdır. Mesleğimizin geleceğinin tehlikeye atılmaması için yeni eczacılık fakültesi açılmaması gerektiğini, akademik açıdan yetersiz olan fakültelerin ise Ar-Ge merkezine dönüştürülmesi önerilerimizi YÖK ile defalarca paylaştık. Bugün bu verilerle YÖK bizim kaygılarımızı tescillediği gibi; uyarılarımızı hiçbir şekilde dikkate almayarak Türkiye’deki eczacılık fakülteleri bağlamında nasıl bir yanlışın parçası olduğunu gözler önüne sermiştir. 

Mesleğinin geleceğine sahip çıkan bir sağlık meslek örgütü olarak bir kez daha tekrarlıyoruz:
•    Devlet, vakıf fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.
•    Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir. Böyle bir imkân bulunmaması halinde kapatılmalıdır.
•    Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.
•    Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır.
•    Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir.”

türk eczacılar birliği
eczane
ösym
Yorum (1)
DR.CEVDETT
ACABA 100 CİVARINDAKİ TIP FAKÜLTESİNİN KAÇ TANESİ AKREDİTE??? ULUSLARARASI AKREDİTASYON ŞART...
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir