Medimagazin logo

'5-10 sene sonra diyabete bağlı komplikasyonların ve dolayısı ile maliyetlerin artması kaçınılmazdır'

20. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından 10-14 Ekim 2018 tarihleri arasında Sueno Deluxe Hotel&Kongre Merkezi Belek, Antalya’da gerçekleştirildi. Kongrede önemli halk sağlığı sorunlarında diyabete de dikkat çekilerek paylaşımlarda bulunuldu
'5-10 sene sonra diyabete bağlı komplikasyonların ve dolayısı ile maliyetlerin artması kaçınılmazdır'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde yer alan programlarda diyabet tedavisine de dikkat çekildi. Konu ile ilgili Prof. Dr. Tufan Tükek şu bilgileri kaydetti:

"Diyabet tüm dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde de giderek artan sıklıkta görülmektedir. Ülkemizde 14 milyon diyabetli hasta olduğu tahmin edilmektedir.
Yol açtığı kardiyovasküler, böbrek yetersizliği, körlük, bacak kesilmesi, Serebrovasküler (Beyin damar hastalıkları) olayları nedeni ile son derece önemli bir hastalıktır. 
Hal böyleyken, diyabet tedavisinde şu ana kadar yapılan tedavilerle başarı oranlarımız, hastalığı kontrol altına alma oranlarımız maalesef çok iyi değildir. 1/3 hastada ancak hedef kan değerlerini yakalayabilmekteyiz. 
İç hastalıkları uzmanları bu hastalıkla mücadelede en ön sırada yer almaktadır. Hastalıkla ve onun komplikasyonları ile mücadelede önemli bir görev üstlenmiştir. Ancak ne yazık ki, Ülkemizde komplikasyonlar nedeni ile milyarlarca para kaybedilmesine ve tedavide başarılı olamamasına rağmen, SGK yeni çıkan ve dünyada kılavuzlarda en ön sıralarda yer alan ilaçları ve insülinleri iç hastalıkları uzmanlarının yazmasını yasaklamıştır. Geri ödemeden çıkarmıştır. Bu anlamsız ve bilimsel olmayan yasak nedeniyle, birçok hasta yeni çıkan diyabet ilaçlarından mahrum kalmıştır. Bu durum hastalıkla mücadelede önemli bir sıkıntı yaşamıştır. Bu tutum nedeniyle 5-10 sene sonra diyabete bağlı komplikasyonların ve dolayısı ile maliyetlerin artması kaçınılmazdır. 
Bu konuda Sağlık Bakanlığı olumlu görüş vermesine rağmen, SGK kısıtlamalara devam etmektedir. Ümidimiz ve isteğimiz, diyabet tedavisindeki tüm kısıtlamaların kalkmasıdır."

 

diyabet
prof. dr. tufan tükek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir