Medimagazin logo

ICD-11 geliyor! İşte yeni tanımlanan hastalıklar!

2018’de yayınlanacak ICD-11’de, sınıflandırmaya giren pek çok yeni hastalık olacak. Bunlardan biri de “Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı”
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ICD-11 geliyor! İşte yeni tanımlanan hastalıklar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), 2018’de yayınlanması planlanan ve şu anda kullanılan Uluslararası Hastalık Sınıflandırma Sistemi ICD-10’un(International Classification of Diseases) yerine geçecek olan ICD-11’de birçok yeni hastalık tanımlayacak. “Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı” da bunlardan biri olacak.

Uluslararası Hastalık Sınıflandırma Sistemi en son ICD-10 ile 1990 yılında güncellenmişti. Bu sistemin 28 yıl sonra yeni bir güncel hali olan ICD-11’İn, 2018’de sağlık sistemlerine girmiş olması planlanıyor. Bu güncel sınıflandırmada, “Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı” da hastalık olarak tanımlanıyor. DailyMail’e göre, şu an hala taslak halinde bulunan bilgisayar oyunu bağımlılığının, tanı kriterleri üzerine hekimlerle görüşmeye devam ediliyor.

Taslak haline göre, DSÖ  “Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı” tanısı konulabilmesi için şu kriterleri sıralıyor:

  • Kişilerin oyunlara olan ilgileri hayata karşı sahip oldukları ilgiden daha fazla olmalı
  • Bu sağlıksız davranış en az 1 yıl kadar devam etmeli
  • Bireylerin oyun oynamanın zararlı sonuçlarını açıkça görüldükleri hale, bu eylemi sonlandıramamış olmaları

 

 

Alışveriş, iş ve dizi bağımlılığı da konuşuldu

DSÖ, teknoloji ile bağlantılı akıllı telefon veya internet bağımlılığı gibi durumları gerçek hastalık olduklarına dair yeterli kanıt bulunmadığı gerekçesiyle hastalık olarak sınıflandırmadı. DSÖ’den, yeni sınıflandırmada alışveriş bağımlılığı, iş bağımlılığı ve tek seferde art arda tüm TV serilerini izleme gibi durumların da hastalık olarak sınıflandırması istendi. Ancak şu an için hiçbiri taslağa dahil edilmiş görünmüyor.

icd-11
bilgisayar oyunu bagimliligi”
Yorum (2)
Druro
Medimagazin yetkilileri! Artık haber mi bulamıyorsunuz?yoksa artık herkesin bütün sorunlarının çözüldüğünü mü düşünüyorsunuz? Performans sistemindeki saçmalıklar,,atamalardaki haksızlıklar,sağlıkta şiddet nedeniyle doktorların artık hastaya dokunmak bile istememeleri....Bunlar sizi ilgilendirmiyor galiba.Eskiden yalan olduğunu bildiğimiz halde performans sistemi değişecek türden haberleri yaptığınızda kendimizi teselli ediyorduk,demekki bizim gördüklerimizi başkalarıda görüyor ,değişir diye ümitleniyorduk.Ben bir cerrahım ama artık ameliyat yapmak istemiyorum.Benim bu hale gelmemde kimin katkısı varsa hakkımı helal etmiyorum.
19
Cevapla
aydin sinal
bilgisayar oyunu bagimliligi hastaligi gelecek nesillerde cok problem yaratacak,simdi Japonya ve Kore de bu bagimlilikla ilgili tedavi eden klinikler kurulmustur,Frankfurt Üni.cocuk ve genc psikiatrisi bölümününde böyle bir girisimin oldugunu duymustum.ne asamada bilmiyorum. ikinci bir hastalik grubuda "göcmen hastaliklari" tarihin en büyük göc dalgasini yasadigimiz su günlerde bu göcmenlerin vucuk ve ruh hastaliklari,bu hastaliklarin göc ettikleri ülkelerde ne gibi felaketlere yol actiklari herkes tarafindan bilinmektedir.Frankfurt üni.bu meyanda "göcmen hastaliklari" basligi altindaki klinikte calismalar yapmaktadir. Bu iki hastalikta Türkiyede cok yaygindir hatta uyusturucu belasindan daha yaygindir,bir epidemi halini almadan baslangicta tedbir alinmasi gelecek nesillerin sagligi acisindan elzemdir.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir