Medimagazin logo

BDT EĞİTİMİ

Temeli 1950’li yıllara, Amerikalı psikiyatris Aaron T. Beck’in çalışmalarına dayanan bilişsel davranışçı terapi (BDT) günümüzde sıkça kullanılan oldukça etkili bir terapi yöntemidir.
BDT EĞİTİMİ
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilişsel davranışçı terapi, duygularımızın düşüncelerimiz vasıtasıyla ortaya çıktığı inancını benimseyen bir uygulamadır. BDT’ye göre kişinin davranışları duygularının yansımasıdır. Eğer kişinin duyguları bir şekilde değişime sokulursa, davranışları da değişecektir. Bunun gerçekleşmesi için; kişinin birtakım olayları mantıklı düşünmeden, hızlı ve öğrenilmiş bir şekilde yorumlaması üzerinde durma, bu düşünceyi daha sağlıklı ve kişiye faydalı biçimde değiştirme görevi ruh sağlığı konusunda uzman kişilere düşmektedir. Piyasada BDT Eğitimi veren pek çok merkez bulunmaktadır. Bu konuda uzman kişiler tercih edilerek uygulayıcı sertifikası almak ve bu terapiyi uygulamak mümkündür. 
Kimler Bu Eğitime Katılabilir?
Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimlerine psikiyatrist, psikolojik danışman, psikolog, psikiyatri hemşiresi, rehber öğretmeni, pedagog, çocuk gelişimi uzmanı, sosyal hizmet uzmanı ve sosyolog olan kimseler katılarak sertifika alabilirler.
BDT Eğitimini Hangi Kurumlar Vermektedir?
Üniversiteler ve üniversiteye bağlı kurumlar, çeşitli dernekler ve özel kurumlar bu eğitimi verebilmektedir. Burada hangi kurumdan eğitim alınacağına karar verirken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, programın Bilişsel ve Davranışçı Terapist akreditasyonu sağlayan uluslararası derneklerin belirlediği kurumsal eğitim programına uygun (Avrupa Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği – EABCT, Academy of Cognitive Therapy – ACT gibi) olup olmadığıdır. Bunun dışında BDT eğitimi veren kişilerin deneyim ve deneyimlerini aktarma yetenekleri araştırılarak tercihte bulunulmalıdır.
Eğitimin İçeriğinde Hangi Konular Bulunmaktadır?
BDT eğitimleri, farklı konuların anlatıldığı birçok oturumdan oluşan geniş kapsamlı bir eğitimdir. Eğitimin alt başlıklarında klinik vakaları değerlendirme, panik bozukluk, agorafobi, sosyal kaygı, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, yaygın kaygı bozukluğu ve depresyon gibi konulara değinilmektedir.
Eğitimde her bir psikolojik rahatsızlığın klinik özellikleri, değerlendirilmesi, bilişsel ve davranışsal formülasyonları, rahatsızlığın altına yatan düşüncelerin değerlendirilmesi gibi konular irdelenir. Bu değerlendirmelere göre nasıl tedavi planı oluşturulacağı ve tedavinin nasıl sonlandırılacağı üzerinde durulur. Ev ödevleri verilir ve vakalar incelenerek konu pekiştirilir. 
Eğitimin doğru materyaller kullanılarak ve açıklayıcı örnekler verilerek anlatılması verimlilik açısından oldukça önemlidir. Teorik bilgiler verilerek bu bilgilerin nasıl pratiğe geçirilmesi gerektiği üzerinde durulmalıdır. Burada kuramsal bilgiler ile tedavi yöntemlerinin bilimsel dayanakları irdelenerek aktarılması eğitimin faydalı ve kalıcı olması açısından oldukça mühimdir. 
BDT Eğitimi Alan Kişilerin Avantajları Nelerdir?
Günümüzde pek çok kişi aile, ilişki, kişisel ve sosyal yaşamları ile ilgili sorunlar yaşamaktadır. Ancak bu kimselerin çoğu psikolojik yardım almanın uzun, sancılı ve maddi olarak yüksek bir yöntem olduğunu düşünerek tedaviyi sonlandıramamakta ve sorunlarıyla boğuşmaya devam etmektedir. BDT’nin en büyük avantajı, kısa zamanda sonuç alınabilen etkisi yüksek bir terapi olmasıdır. Bu da iyileşmenin ilk seanstan başlaması, yaklaşık 4-5 seans sonrası düşünce yapısında meydana gelen değişimle duyguların değişmesi ve yaklaşık 9-12 seans sonrasında sorunun büyük ölçüde çözüme ulaşması anlamına gelir. Hedef ve izlenecek yolun doğru bir şekilde belirlenmesiyle çözüme ulaşmak Bilişsel ve Davranışçı Terapi ile çok daha kısa ve efektif olmaktadır. Böylece BDT eğitimi alan kişiler danışanlarına çok daha kısa sürede ve etkin bir şekilde faydalı olabilirler.

bdt
bilişsel davranışçı terapi
psikiyatrist
psikolog
rehber ogretmen
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir