Medimagazin logo

Kemoterapinin kanserli hücrelerdeki etkisini denetleyen kilit genler saptandı

Bilim adamlarının, kanserin tedavisiyle ilgili çalışmalarında, kemoterapinin kanserli hücreler üzerindeki etkisini denetleyen kilit öneme sahip genleri saptadığı bildirildi
Kemoterapinin kanserli hücrelerdeki etkisini denetleyen kilit genler saptandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilim adamlarının, kanserin tedavisiyle ilgili çalışmalarında, kemoterapinin kanserli hücreler üzerindeki etkisini denetleyen kilit öneme sahip genleri saptadığı bildirildi.

Teksas Güneybatı Tıp Merkezi Üniversitesinden araştırmacılar, etkilerini denemek amacıyla tek tek genlerin işlevlerini sistematik olarak engelledi. Genlerin işlevlerinin engellemesiyle ilgili olarak yapılan 87 deneyde, kemoterapinin kanserli hücrelerdeki etkisinin arttığı ortaya çıktı.

Araştırmacıların deneylerinde, bir genin faaliyetini engellemek için "küçük müdahaleci Ribo Nikloit Asitler (RNA) denilen küçük moleküller kullandı. Her genin faaliyetinin engellenmesinden sonra araştırmacılar, kemoterapi görmüş kanserli hücrelerin yaşama oranını test etti.

Bunun, kemoterapinin hastalardaki yan etkilerinin azaltılması amacıyla, kemoterapinin daha az dozajda verilmesine imkan tanıması bekleniyor.

Ancak bilim adamları, bu çalışmaların hayvanlardan ziyade tecrit edilmiş insan kanser hücreleri üzerinde yapıldığı için, daha fazla araştırma gerektirdiğine dikkati çekti.

Zaman

kemoterapinin
kanserli
hücrelerdeki
etkisini
denetleyen
kilit
genler
saptandı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir