Medimagazin logo

Türkiye'nin antibiyotik harcaması 1 milyar lirayı geçti

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu verilerine göre, bir yıl içinde antibiyotik kullanımına yaklaşık 1 milyar lira ödendi
Kaynak: AA - YEŞİM SERT KARAASLAN
Türkiye'nin antibiyotik harcaması 1 milyar lirayı geçti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Türkiye'de birçok hastalığın tedavisinde hayati önem taşıyan antibiyotiklere bir yılda ödenen para 1 milyar lirayı geçti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Nacar, yaptığı açıklamada, başta enfeksiyon olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin yaşamsal önemi olduğunu söyledi.

Yıllardır yeni bir antibiyotik geliştirilemediğini, bu nedenle mevcut antibiyotiklerin mutlaka doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Nacar, yanlış ya da gereksiz antibiyotik kullanımı halinde, bir süre sonra kullanıcıda ilacın tedavi edici etkisinin azalacağına ya da yok olacağına işaret etti.

Türkiye'nin antibiyotik kullanım sıklığında karnesinin "zayıf" olduğuna dikkati çeken Osman Nacar, "Ülkemiz AB üyesi ülkelerin de içinde olduğu 42 ülke içinde Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği yöntemle yapılan hesaplamalara göre bin kişi başına 42,28 birimlik antibiyotik tüketimi ile ilk sırada yer almaktadır." dedi.

Akılcı antibiyotik kullanımının sağlanabilmesi için önemli adımlar atıldığını ve bunların hayata geçirildiğini anlatan Nacar, şunları kaydetti:

"Ülkemizde akılcı ilaç kullanımının sağlanmasına yönelik olarak 'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017' uygulamaya konuldu. Söz konusu plan kapsamında akılcı antibiyotik kullanımı öncelikli faaliyet alanlarından biridir.

Önceliklendirilen alanlardan olması nedeniyle antibiyotiklerin reçetelenmesi, satışı ve tüketimi farklı veri kaynakları ve metotlarla yakından takip edilmektedir. Türkiye'nin sağlık politikası, doğru ve uygun dozda ilaç kullanımı esasına dayanmaktadır ve hastanın en kısa sürede ilaca erişiminin sağlanması için hareket edilmektedir. Bunun için dünya uygulamaları takip edilerek, alana ilişkin gerekli düzenlemeler yapılmaktadır."

- "Antibiyotik kullanım sıklığı düşüyor"

Osman Nacar, kurum tarafından yönetilen Reçete Bilgi Sistemi (RBS) aracılığıyla reçeteleme ile ilgili verilerin elde edildiğini anlattı.

Sistemle antibiyotik kullanım sıklığına ilişkin verilerin de toplandığını aktaran Nacar, şöyle devam etti:

"Bu sistem aracılığıyla aile hekimleri tarafından oluşturulmuş e-reçetelerde antibiyotik oranları 2011'de yüzde 34,94, 2012 yılında yüzde 33,99, 2013 yılında yüzde 33,95, 2014 yılında yüzde 31,47 ve 2015'te yüzde 31.07 şeklindeydi.

Geçmiş yıllarda aile hekimleri tarafından yazılan reçetelerin yüzde 35'inde antibiyotik bulunurken, bu rakam bugün yüzde 31'e indi. Bu 'Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı'nın başarısının göstergesidir."

- "İlaç harcamalarının yüzde 7,04'ü antibiyotiklere ayrılıyor"

Kurum Başkanı Nacar, antibiyotiklere ödenen paranın da sağlık harcamaları içinde ciddi bir bütçe oluşturduğunu ifade ederek, "Tüm ilaçların satışını gösteren veri sistemine (IMS) göre, geçen yıl firmalara toplam ilaç satışı için ödenen tutar 18 milyar 115 milyon 290 bin lira olup, bunun 1 milyar 289 milyon 399 bin liralık kısmını antibiyotikler oluşturmaktadır. Bu durumda, tüm ilaç harcamalarının yaklaşık yüzde 7,04'ü antibiyotiklere ayrılmaktadır." diye konuştu.

Antibiyotiklerin de diğer ilaçlarda olduğu gibi reçeteyle alınabildiğine işaret eden Osman Nacar, vatandaşların reçetesiz antibiyotik temini için eczacılara ısrar etmemesini de istedi.

Nacar, reçetesiz ilaç satışının yasak olduğunu anımsatarak, böylesi bir durumla karşılaşan vatandaşların ihbarda bulunmaları halinde gerekli incelemelerin yapılarak, cezai işlem uygulandığını belirtti.

Osman Nacar, antibiyotiklerin kesinlikle kulaktan dolma tavsiyelerle kullanılamayacağı uyarısında bulunarak, gereksiz ya da yanlış doz antibiyotik kullanımı sonucunda, vücudun o antibiyotiğe karşı duyarlılık kazanabileceğini ve tedavinin etkisiz olabileceğini vurguladı.

sağlık harcamaları
antibiyotik
turkiye ilac ve tibbi cihaz kurumu
osman nacar
dunya saglik orgutu
akilci antibiyotik kullanimi
recete bilgi sistemi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir