Medimagazin logo

Aile hekimlerinden iş bırakma eylemi: 'Aile hekimliği sistemi çöküyor!'

Türkiye'de Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesini talep eden aile hekimleri 2 günlük iş bırakma eylemi başlattı.
Kaynak: DHA - Gökçe KARAKÖSE, Buğra BENLİOĞLU, İbrahim MAŞE
Aile hekimlerinden iş bırakma eylemi: 'Aile hekimliği sistemi çöküyor!'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlıkta şiddet yasasının ve ücretlerin düzenlenmesini talep eden hekimler, istekleri yerine getirilmediği takdirde 14 Mart'ta da 3 günlük iş bırakacaklarını açıkladı.  

Aile hekimleri, ebeler, acil tıp teknisyenleri çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin düzenlenmesi talebiyle iş bırakma eylemi yaptı. Bugün ve yarın olmak üzere 2 gün iş bırakan hekimler, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde 14-15-16 Mart'ta 3 gün iş bırakacaklarını duyurdu. 


Aile hekimleri ‘hakları için’ iş bırakıyor!


İstanbul'da dernek ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı eylem Zeytinburnu'ndaki eski Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde gerçekleşti. Ortak yapılan açıklamada, "Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi, 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da öneriler doğrultusunda revize edilmesini,  aile hekimleri ve aile sağlığı ebe hemşireleri olarak makul bir ödeme, hak edilen bir emeklilik yaşamı ve aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz" denildi.

 

 

"Şiddete uğrayan sağlık çalışanı için adalet istiyoruz"

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Senem Özşehir ise, "Sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet ile karşı karşıya kalmaktadır. Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkartılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır" dedi.  

"Halkımıza şifa dağıtmak bizim için en büyük görevdir"

Özşehir, "Aldığımız eğitimin kutsallığı gereği sizlere şifa dağıtmak bizim için en büyük görevdir. Bizler ilk nefesten son nefese kadar her türlü sağlık hizmetinde sizlerin yanındayız. Milletimizin sağlıkla yaşaması sağlıkla yaşlanması, her türlü koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetine ulaşımının kolaylaştırılmasını sağlamak için varız. Bizler sizlerin ailenizin bir parçası, hanenize en yakın sağlık neferleriyiz. Bebek ve erişkin aşılama, bebek, çocuk, kadın, gebe, lohusa izlem, kanser taramaları, laboratuvar hizmetleri, poliklinik hizmetleri, kronik hastalık takipleri ve daha sayamayacağımız birçok çalışma ile halkımızın yaşam süresini uzattık. Ancak biz sağlık çalışanları olarak aldığımız eğitimlerin güçlüğü, çalışma şartlarımızın yüksek stresi altında sağlıkla yaşlanamıyoruz" diye konuştu.

 

 

"Ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini talep ediyoruz"

İstanbul Aile Hekimliği Başkanı Dr. Serkan Özbakış ise 75 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptıklarını belirterek, "Sorunlarımıza çözüm beklerken, sorunlarımıza sorunlar eklenmektedir. 30 Haziran'da çıkan yönetmelikle sorunlarımız daha çok artmış, iş güvencemiz elimizden alınmış, ciddi maddi kayıplara uğratıldık. Bizler ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin bir an önce geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi.  

"Tüm zorluklara rağmen güvenli sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz" 

Tüm Aile Sağlığı Sağlık Memuru - ATT- Hemşire ve Ebe Derneği Başkanı Hemşire Vildan Aydın da, "Kendi hayatımızı, yakınlarımızın, sevdiklerimizin hayatını ortaya koyup, hasta olup ölürken başkalarının ödüllendirilmesini izlemekten yorulduk. Biz tüm zorluklara rağmen topluma ve milletimize güvenli sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Yetkili kurum ve kişileri de aynı sorumluluk duygusuyla hareket etmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.  

Hekimler, açıklamaların ardından halay çekti.  

aile hekimleri
iş bırakma eylemi
aile hekimliği sözleşmesi
Yorum (4)
uz.dr.
çok kıymetli pratisyen meslektaşlarım yıllar önce bu sistemden çok memnunlardı. pratisyenlikten uzmanlıksız aile hekimliğine geçmişlerdi ve o zamanlar için baya iyi meblağ ücret alıyorlardı, uzmanlardan çok çok fazla hem de. tanıdığım anestezi uzmanı, kadın doğum uzmanı bile aile hekimliğine geçmişlerdi. hem kazancı uzman hekime göre iyi, hem de riski, sorumluluğu, nöbeti, yorgunluğu kıyaslanamayacak kadar az diye. bu dengesizliğin yanlışlığını konuştuğumuzda ise pratisyen arkadaşlarımızdan bazıları asla anlamak istemez, canhıraş savunmaya geçerlerdi "buyurun gelin, siz de aile hekimliğine geçin" diye. hallerinden çok memnunlardı. ancak şimdi sistem onları da ezip geçiyor belli ki. ben onların o zaman dediğini demiyorum ama. diyorum ki, umarım sizlerin de bizlerin de hepimizin sıkıntıları çözülür. ve umarım tabandan tepeye, alınan eğitime, verilen emeğe, alınan riske, yapılan işe göre adil bir dengeleme bir an önce yapılır.
40
Cevapla
Hekimin Adı
Hekimin adı YOK...Bu gün basına ek gösterge artışı ile ilgili haber yansıdı bir çok mesleğin ek göstergesi 3600 e yükseltiliyor peki hekimlerin 3600 ek göstergesi ne oluyor artıyor mu? Yerinde sayıyor tabi ki... Ek gösterge yerinde sayıyor ama gelirler geriye doğru gidiyor en son Sağlık-Sen marifeti ile ek ödememiz kuşa döndü hekimlerin büyük çoğunluğu maaş+sabite mahkum oldu. Hala Sağlık-Sen üyesi hekim var mı bilmiyorum istifa etmeniz için daha ne olması lazım arkadaşlar. Gün meslektaşını rakip görmekten vazgeçip (performans sistemininen büyük yıkımı budur) mesleki dayanışma ile TTB çatısı altında ve hekim sendikaları ile birlikte hareket etme mücadele günü.
51
Cevapla
Fatih Özen
Meclis'te kasten bekletilen Hekim maaş zammı Önergesi CB talimatı ve SB açıklaması ile duyurulmuş ve Meclis'ten "oybirliğiyle" geçmişti. Bunların üzerinde bir Vesayet mi var ki 3 (üç) aydır bir türlü yürürlüğe girmiyor? Kim engelliyorsa iki yakası bir araya gelmesin, Hekimlerden beter bir duruma düşsün, Amin!!
50
Cevapla
Uzm.olm.dr.
hep bırakın abi yaptığınız bı iş yok zaten .biz hiç alinmayizsiz komple bırakın
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir