Medimagazin logo

Asistan hekimler 2 bin 300 TL'ye çalışıyorlar: Ek ödemeleri yok, sigortaları yok!

Türkiye'de eğitim alan yabancı uyruklu Asistan Dr. Orkhan Valiyev ; “Beş yıldır Türkiye’de asistanlık yapmaktayım ve 2338 TL maaş ile çalışmaktayım. Ek ödeme almadan sağlık sigortam yapılmadan çalıştırılıyorum
Asistan hekimler 2 bin 300 TL'ye çalışıyorlar: Ek ödemeleri yok, sigortaları yok!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de çalışan yabancı uyruklu asistan hekimlerin yaşadığı sorunları, öneri ve talepleri dile getirmek üzere İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Asistan ve Genç Hekim Komisyonu tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

 İTO Cağaloğlu binasında gerçekleştirilen “Uzmanlık Eğitimi İçin Türkiye’ye Gelen Hekimlerin Emeğine Saygı Gösterilmelidir” başlıklı basın toplantısına İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, İTO Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu üyeleri Dr. Merve Yıldırım, Dr. Fikret Çalıkoğlu ve çeşitli hastanelerde çalışan çok sayıda yabancı uyruklu asistan hekim katıldı.

SAĞLIK SİGORTALARI YOK

Toplantı Dr. Osman Küçükosmanoğlu’nun konuşması ile başladı. Dr. Küçükosmanoğlu şunları söyledi: “Ülkemizde bulunan binlerce yabacı uyruklu tıpta uzmanlık öğrencisi, asistan hekimin yaşadıkları sorunları dile getirmek için bir araya geldik. İstanbul Tabip Odası olarak yabancı uyruklu hekimlerimizle birlikte sorunlarımızın çözümlerini konuşacağız. Ülkemizde uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı sebebiyle sağlık kuruluşlarının birer ticarethane gibi çalıştırılması, özellikle eğitim veren kurumların eğitimlerini verememesi, yabancı uyruklu hekimleri plansız programsız ülkemize davet edilmesi sorunlar yaşanmasını beraberinde getiriyor. Bu meslektaşlarımızın sağlık sigortalarının olmaması, sigortalarını kendileri ödemek zorunda kalmaları, ücretlerle ilgili yaşanan adaletsizlikler, uzun çalışma saatleri, nöbet ertesi izin hakkı, eğitimlerinin aksaması gibi temel sorunları var.”

Ardından söz alan Dr. Pınar Saip ise şunları dile getirdi: “İstanbul Tabip Odası olarak ayrım yapmaksızın tüm hekimlerin sorunlarıyla, hekimlik alanının tüm sorunlarıyla ilgileniyoruz. Ülkemizde çalışmakta ve eğitim almakta olan yabancı uyruklu hekimler de sağlık hizmeti vermekteler. Özellikle pandemi döneminde sağlık hizmeti verirken kendileri de enfekte olabiliyor. Ancak hastalandıkları zaman sigortaları olmadığı için tedavi masraflarını kendileri ödemektedirler. Bu kabul edilebilir bir uygulama değildir. Yabancı uyruklu asistanların ülkemizde bulunduğu sürede sigortaları yapılmalı ve sağlık hizmetleri kamu tarafından karşılanmalıdır. Bu meslektaşlarımızın aldıkları ücretler de maalesef çok düşük ve temel ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. İnsanca yaşayabilecekleri ücret verilmesini talep ediyoruz. İstanbul Tabip Odası ve Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu olarak her zaman yanlarındayız.”

Toplantıda basın açıklamasını İTO Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu adına Dr. Fikret Çalıkoğlu okudu.

Yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

“Yabancı uyruklu meslektaşlarımız tıpta uzmanlık sınavında yabancı uyruklu hekimler için ayrılmış kontenjanları tercih ederek ülkemizde eğitim alabilmektedir. Uzmanlık eğitimleri süresince TC uyruklu meslektaşları ile aynı iş yükü ve sorumlulukları üstlenmekte, çalıştıkları hastanelerin döner sermayesine aynı katkıyı sağlamakta ve aynı eğitimi almaktalar. Aralarındaki fark ise yabancı uyruklu asistan hekimlerin ek ödeme almamaları, çalıştıkları kurumca sağlık sigortalarının yapılmamasıdır. Açıktır ki bu bir emek sömürüsüdür. Ülkemizde devletten maaş alıp sağlık sigortası olmaksızın çalışmaya tek örnek yabancı asistan hekimlerdir. Mevcut durumda yabancı asistan hekimler kendi sağlık sigortalarını kendileri yaptırmakta, primlerini kendileri ödemektedir. Bu durum meslektaşlarımızı maddi olarak zorlamaktadır. Kazançları zaten az olduğu için birçok yabancı asistan hekim sağlık sigortalarını yaptıramamaktadır. Sağlık sigortası olmaksızın çalışmak zorunda kalan birçok mağdur meslektaşımız vardır. Bu tablo içinde yaşanan en çarpıcı örnekse Covid-19 polikliniğinde çalışırken enfekte olan meslektaşlarımızın tedavi masraflarını ödemesinin istenmesidir. Bu skandal tablonun bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz.”

Basın açıklaması için tıklayınız.
 

2 BİN 300 LİRAYA ÇALIŞIYORLAR

Açıklamanın ardından söz alan Asistan Dr. Orkhan Valiyev ise şunları söyledi; “Beş yıldır Türkiye’de asistanlık yapmaktayım ve 2338 TL maaş ile çalışmaktayım. Ek ödeme almadan sağlık sigortam yapılmadan çalıştırılıyorum. 2019 Ocak ayında bir mahkeme başvurumuz oldu ek ödemelerle ilgili. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen Danıştay tarafından bu karar bozuldu. Artık ek ödemelerimiz de yapılmamakta. Hepatit B hastasına bakarken iğnenin elime batması sebebiyle iş kazası tutanağı tutulmasını talep ettim ve tedavimin yapılmasını istedim. Sigortasız çalıştırıldığımız için iş kazası raporu tutulmadı. Covid sürecinde biz de tüm sağlık çalışanları gibi özveriyle çalıştık ek ödeme almaksızın. Türkiye’de çalışan yabancı uyruklu asistanlar olarak ek ödemelerin yapılmasını, sağlık sigortalarımızın yapılmasını talep ediyoruz ve diğer asistan arkadaşlarımızla aynı koşullarda çalışmak istiyoruz.”

Son olarak söz alan Dr. Orkhan Farmanlı ise şunları söyledi; “İstanbul Tabip Odası’na yanımızda oldukları için çok teşekkür ederiz. Covid döneminde enfekte olan yabancı uyruklu bir asistan arkadaşımızın sorununu dile getirmek istiyorum. Arkadaşımız gece nöbetinde rahatsızlanarak acil servise başvuru yapıyor. Sigortası olmadığı için para ödemesi talep ediliyor. Arkadaşımız çalıştığı hastanede tedavi göremiyor ve acil müdahale edilmiyor. Sonrasında şikayetleri arttığı için tekrar acil servise başvuru yapıyor ve arkadaşımıza yatış veriliyor. Yedi günlük tedavisinin ardından taburcu işlemleri için vezneye para yatırması gerektiğini aksi halde taburcu olamayacağını belirtiyorlar. Arkadaşımız çalıştığı hastaneden kaçmak zorunda kalıyor parayı ödeyemediği için. Düşünün ki çalıştığınız hastanede rehin kalıyorsunuz sigortanız olamadığı için. Bu örnek yaşadığımız sorunlardan sadece bir tanesi.”

Konuşmaların ardından çeşitli hastanelerde görev yapan yabancı uyruklu asistan hekimlerin katılımıyla kısa bir forum gerçekleştirildi.

yabancı hekimler
yabancı uyruklu asistan
ek ödeme
Yorum (31)
Kry
Tus da baraji gecil Turk vatandaslarin ortalama puanlarla giremedigi bolumlere girerken hersy guzel. O zaman esit sartlarda tercih yapin yabanci uyruk kontenjanlarida genele acilain ya da gelmeyin kalin ulkenizde
60
Cevapla
Y.T.
Aynı şey çook düşük, yerlerde puanlarla uyduruk, kıytırık hocasız üniversitelere son derece düşük TUS puanlarıyla girip orada hiç çalışmadan, çok çok daha yüksek puanlı iyi kliniklere geçiş yapan TORPİLLİLER için de geçerli. Hele de cerrahi branşlarda... Ne büyük haksızlık, ne büyük vebal.. İyi puanlarla, zekasıyla emeğiyle yüksek puanlar alarak o kliniğe girmeyi başarmış gerçekten HAK ETMİŞ asistanların cerrahi vakalarını, eğitim haklarını paylaşmaktan utanmıyorlar. İyi bir kliniğin performansı çok olduğu için kazandıkları yere göre daha çok ek ödeme alıyorlar, ücra bir yerde yaşamaktansa iyi bir şehire kapağı atmış oluyorlar. Uzmanlık diplomalarına kazandıkları yer değil, asla HAK ETMEDİKLERİ üniversitenin adı yazıyor. vs. vs. İşin bir diğer haksızlık boyutu ise torpili olmayanların böyle bir geçişi asla yapamamaları. Neresinden tutarsanız tutun büyük bir haksızlık sözkonusu. Olması gereken herkesin kendi zekasının, başarısının, emeğinin, hak edişinin olduğu yerde uzmanlık eğitimini almasıdır.
149
Cevapla
Salih Alp
Aynen...eşit sartlarda sinava girilsin o zaman..mesela biz puanımızla periferde zor bir yere girerken onlar türkiyenin en iyi eğitim hastanelerine cüzi puanlar ile giriyorlar..veya olmuyorsa tercih etmesinler
23
Cevapla
ismail yetenek
tamam yabancı uyruklular eşit şartlarda olmaz ama tedavi olma hakları da olsun yani bizamet..not.ben yabancı uyruklu diilim.
5
Cevapla
dr alper
tus puanları da eşit olsun o zaman. 50 puanla 70 puanla girilemeyecek yere giriyorlar. aslında türk olup yabancı olarak tus da iyi puanlı yerlere giren bi ton adam var.
27
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir