Medimagazin logo

Bakan Yardımcısı Dr. Birinci: Sağlık bütçesi Türkiye’deki en büyük bütçe haline geldi

Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Şu an da bu yıl ilk kez sağlık bütçesi Türkiye’deki en büyük bütçe haline geldi. Savunma harcamasının üstüne çıkacak diye dünyada konuşuluyordu ama Türkiye’de bugünden çıktı” dedi
Kaynak: İHA
Bakan Yardımcısı Dr. Birinci: Sağlık bütçesi Türkiye’deki en büyük bütçe haline geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAMSUN -  Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde “Sağlıkta Bugün ve Gelecek” konulu konferans düzenlendi. 1998 yılında OMÜ Tıp Fakültesinden mezun olan Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, yıllar sonra aynı sıralarda oturduğu öğrencilerle bir araya gelerek deneyimlerini aktardı. Konferansta aynı zamanda öğrencilere sağlığın bugünü ve geleceği hakkında da çok önemli bilgiler verdi.
Mavi Salonda düzenlenen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Güngör, Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin yıllıklarını paylaştı. Daha sonra Şuayip Birinci’nin konuşmasına geçildi.

“Hedefimiz 2023’e kadar yüzde yüzünün nitelikli hale gelmesi”

Sağlıkta dönüşüm programıyla yaşanan değişimi anlatan Birinci, “Sağlıkta dönüşüm programı başladığında Türkiye’de 107 bin yatak vardı ve bunlarında sadece 7 bini nitelikli düzeydeydi. Türkiye yatak oranında yüzde 78’i nitelikli hale geldi. Hedefimiz 2023’e kadar yüzde yüzünün nitelikli hale gelmesi. Sağlıkta dönüşüm başladığında hekimim en az bulunduğu yer le en fazla bulunduğu yer arasında tam 13 kat fark vardı. Bugün bir o kadar değişti. Ağrı’da 26 bin kişiye 1 hekim düşüyordu bugün 2600 kişiye 1 hekim düşüyor” şeklinde konuştu.

“Sağlık bütçesi Türkiye’deki en büyük bütçe haline geldi”

Sağlık bütçesinin ilk kez Türkiye’deki en büyük bütçe haline geldiğini söyleyen Birinci, “Şu an da bu yıl ilk kez sağlık bütçesi Türkiye’deki en büyük bütçe haline geldi. Savunma harcamasının üstüne çıkacak diye dünyada konuşuluyordu ama Türkiye’de bugünden çıktı. 7- 8 yıl sonra dünyada bir numaralı harcama haline gelecek” sözlerini kullandı.
Birinci sağlıkta gelinen durumda Türkiye’nin dünyada sağlık harcamasına göre memnuniyeti en yüksek ülke haline geldiğini ve bu konumu kaybetmemek istediklerini belirtti. Evde sağlık hizmetlerine de değinen Birinci, bu noktada bir buçuk milyon hastaya ulaşıldığını açıkladı.

“Şu anda dünyanın en obez ülkelerinden bir tanesiyiz”

Obezitenin bir problem haline geldiğine değinen Birinci şunları söyledi:

Şu anda dünyanın en obez ülkelerinden bir tanesiyiz. Diyabette ikinci sıradayız. Eğer bunu kesemezsek gelecekte tedavisi ve yönetmesi zor sağlık problemleri ile karşı karşıya kalacağız. Onun için insanlara sağlıklı kalmayı öğretecek ve insanların kendi sağlığını en az hekim kadar düşünecek bir ortam oluşturmamız lazım. İnsanların kendi sağlığı ile ilgili kaygılarını hekimin kaygısından öne taşımamız gerekiyor. Herkesin kendisine en az arabası kadar değer vermesini sağlamamız lazım.”
 

obez
suayip birinci
kilo
kadin
erkek
Yorum (5)
Ali Candan
Böyle olacağını tabip odaları yıllar öncesinden söylemişlerdi, günaydın.Akıllı politikalar uygulansaydı bu kadar kötü duruma düşülmezdi.Profesörler bile mutsuzsa ne denir?
7
Cevapla
Dr.Cevdett
Sağlık bütçesinin en büyük bütçe haline gelmesi övünülecek bir şey değil, aksine endişe edilecek bir durumdur. Sağlıktaki harcamaları nasıl azaltacağız diye çözümler aramamız lâzım. Bakanlığımız daha çok hasta muayenesi, daha çok hasta yatışı ve daha çok ameliyatı özendirmekten vaz geçmelidir. SGK bu yükü daha fazla taşıyamaz...
8
Cevapla
hakan
ya böyle bir zihniyet olur mu ?!, sağlık harcamaları arttı diye övünüyor arkadaş bu neyin kafası ya ! , ülkeyi batıyor adamın dediğine bak, sağlıkta harcamayı arttıracağına askarı ücreti artırın, şehirlere boşuna hastane dikeceğinize koruyucu hekimliği arttırın, sevk zincirini tekrar geri getirin, bizim kvc polk.e günde 150 hasta geliyor, böyle birşey olurmu ? gelenlerin % 3-5 i kvc lik gerisi fiyasko canı sıkılan bir kalp damara gözükeyim deyip geliyor, bu nasıl zihniyet, Recep Akdağın kulakları çınlasın, oturup övünsün bu sistemi ile, umarım ebiyetinde de bunlara cevap verebilir...
12
Cevapla
Ahmet
O yüzden mi diş hekimleri polisten zabıtadan az maaş alıyor ?
4
Cevapla
İnsan
Rabbim ahlaklı,temiz,helal yaşam ile işini güzel yapmayı ,insanlara iyilik yapabilmeyi nasip eylesin.Samsun tıp fakültesinde dün gibi ordaydik ,şimdi bu yaşta,yarın ahirette.Yaşam olup bitenler ve yaşanılanlar şu gerçeği gösteriyor ki sadece doğup doğup ölmek, gelip gelip göçmek ,yiyip eğlenip rastgele kafana göre yaşayıp dunyayı terketmek değil hakikat,aslolan,bu kâinatın yaratılışındaki amaç,ilim kudret vede muhteşemlik, muhteşem denge ile yaşama uygun dizayn edilmiş evren ve canlı cansız varlıklar bir anlam ,bir gaye,bir sebep üzere bunca yaratılmış olanlar, yaşayıp geçen ömür süresi de birer imtihan kuralına göre tabi araştırır gayret eder anlayabilirsen.Yoksa ye iç ,istediğini istediğin şekilde yap,yaratılan bir insan olarak kurallarını kendi kafana göre koy ,kendi kafana göre kutsallar belirle yaratmadığın evreni ,yaratılmış insan olarak sen istediğin şekilde kafana göre degerlendir uyarla ve yaradani yoksayarak belirlediğin yaşam düzenini uygula,yaratanın emrinide çağdışı gör soruncada bunca herşeyi yaratan kim diye ALLAH de.,Kuralını yani Kuranını sözcüsü olan peygamberini-resulunu ve bu konuda ilim edinip o ilim ile yaşayanida yobaz görerek kendini yükseklerde bir yere koyup yemek içmek dünyada dünyalık mal mülk edinmek temasından ibaret bir varmış bir yokmuş hikayesi ile yaşa geç ve bitsin...Bumu hakikat? Bumu senin entellektuelliğin, bilgin, sınırın ,gördüklerindeki ; olup biten herşeydeki asıl mana, bumu bu kadarcik mi ! bunca yaratilmişliktaki, evrendeki ,muhteşem ilim ve kudret eseri gördüklerinde ki anlaşılabilecek gerçek, hakikat bumu anlayabildiğin ,algılayabildiğin ? Peki neleri araştırıp nihai doğruya vardinda ,yaşayıp öyle böyle ölüp yok olmaktan ibaret zannına inandın bu evrenin yaratılışındaki gayeyi? Yoksa yaşayıp yaşayıp göçmenin bir anlami ? Bu ömür denilen sürenin bir özelliği vardida onun içinmi yaratılmıştı herşey vede insanın hayatı ve ölümü ? Sen yaratmadın ki senin kafana göre zannettiğin gibi olsun? Yaratan koymuş amacı kuralı düzeni düzeneği ve İmtihan demiş oku idrak et gayret et ve imtihanın sonucunu da belirtmiş..Tercih i de sana bırakmış .
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir