Medimagazin logo

Diş dolgusu tarihe karışacak

Türk mühendislerden tıp tarihini değiştiren buluş. Washington Üniversitesi’nde görevli Mehmet Sarıkaya, Sami Doğan ve Deniz Yücesoy diş minesini onarıp çürükleri yok eden solüsyon geliştirdi.
Kaynak: Sözcü
Diş dolgusu tarihe karışacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD'deki Washington Üniversitesi'nde Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümü'nde görevli 3 Türk önemli bir buluşa imza attı. Prof. Mehmet Sarıkaya, Yrd. Doç. Sami Doğan ile Deniz Yücesoy diş çürüklerini tarihe karıştıracak bir tedavi yöntemi geliştirdi. Ekip, peptit adlı aminoasitten oluşan bir solüsyon üretti. Solüsyon, diş minesini oluşturan doğal enzim ‘amelogeninin' işlevi görüyor.

ODTÜ'den oldu, ABD' de doktorasını tamamladı

Ekibin lideri Mehmet Sarıkaya 1977'de ODTÜ Metalurji Mühendisliği'nden mezun oldu. Ardından ABD'de yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Tedavi fiyatı düşecek

Solüsyon dişe sürüldüğünde, çürüğün yüzeyi kalsiyum ve fosfat toplayıp mineleşmeye başlıyor. Bu da dişin onarılmasını sağlıyor. İlk testlere göre solüsyonun çürük dişte 10 ilâ 50 mikrometre boyutunda yeni mine oluşturduğu tespit edildi. Araştırmacılar, bu solüsyonun diş macunlarına konulması için çalışma başlattı. Çürük tedavisinin fiyatının bu şekilde ucuzlaması da bekleniyor.

 

diş
dolgu
tedavi
Yorum (2)
Hasan Akdemir
Neredeyse 10 yıl önce de : "diş çürüğü tarihe karışacak, yeni solüsyonla çürükler tamir olacak " diye bir haber çıkmıştı. Biz sabırla beklemeye alışkınız.
14
Cevapla
Dbc
Tabii bize de bekleriz efendim... Her yıl en az 2 sefer yapılıyor bu haber kabak tadı verdi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir