Medimagazin logo

Doktor intiharları Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, kısa bir süre önce 3 doktorun intihar etmesinin ardından doktorların çalışma süreleri ve koşulları başta olmak üzere bu intiharların altında yatan sebeplerin ortaya çıkarılması için meclis araştırması açılmasını istedi.
Doktor intiharları Meclis gündeminde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TBMM Başkanlığına araştırma önergesini sunan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Üç doktorumuzun intiharı hepimizi derinden üzdü. Bu vahim olay asla geçiştirilmemeli. Nedenleri ve sonuçları üzerine çalışma yürütülmeli. Bu intiharlar doktorların çalışma koşullarını, uzun nöbet sürelerini ve çok fazla sayıda hasta bakmaları nedeniyle oluşan psikolojik yorgunlukları yeniden gündeme getirmiştir. Doktorlarımız, tabip odalarının ve sağlık sendikalarının sıklıkla dile getirdiği şekilde iş yükü, soruşturma-kovuşturma baskısı, aile birliğinin parçalanması gibi nedenlerle intihara sürüklenmektedir" dedi.

5 DAKİKADA BİR MUAYENE

Yıllarca emek vererek doktor olanların hastanelerin iş yükü altında ezildiğini öne süren Dünya Sağlık Örgütünün bir hastaya 20 dakika süre ayrılması yönünde tespiti olmasına rağmen Türkiyede doktorların 5 dakikada bir muayene yapmak durumunda kaldığını söyledi. Sertel, şöyle devam etti:


Uzman hekimler ve hatta akademik konumda olanlar performans baskısıyla birim zamanda çok iş üretmeye zorlanmaktadır. Randevulu hasta muayenesi sisteminde başlangıçta 10 dakika olan hasta araları son yıllarda 5 dakikaya indirilmeye çalışılmakta ve önemli bir iş yükü oluşturulmaktadır. Aralık kısaltılınca bir hastanın işinin 5 dakikada bitmesi söz konusu olmadığı için izleyen hastanın randevusu aksamakta ve bu durum hekimler için gerilim kaynağı oluşturmaktadır.Özellikle son 5-6 yılda uzmanlık eğitimine talep edilenin çok altındaki sayıda asistan verilebilmektedir. Bu durumda, az sayıda asistan çok sayıda olması gereken asistanın işyükünü çekmek zorunda kalmaktadır. Personel eksikliği gerekçesiyle nöbet sonrası izinlerin kullanımına izin verilmemekte, hekimler kesintisiz 36 saat çalışmaya zorlanmaktadır."

AİLE BİRLİĞİ BOZULDU

Sağlık Bakanlığının son yıllarda yayımladığı ardışık genelge ve düzenlemelerle sağlık çalışanları ve özellikle de hekimlerin aile birliğinin bozulduğunu ifade eden Sertel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eş durumu atamaları olanaksız duruma getirilerek eşlerin ve çocukların ayrı düşmesi sonucuna yol açılmıştır. Son intihar olgularından birisi bu olumsuzluğa örnektir. Batmanda Kalp Damar Cerrahisi uzmanıyken intihar eden Dr. Engin Karakuşun eşi İzmir Yenifoçada Aile Hekimliği yapmak zorunda bırakılmıştır. Aile birliği sağlanmadığı için eşinden yıllarca ayrı yaşamak zorunda yüzlerce hekim bulunmaktadır."

doktor intiharları
tbmm
atila sertel
Yorum (6)
ailebirliğiolmayansağlıkçı
Sağlık Bakanlığı sadece hekimlere değil tüm sağlık çalışanlarına zulüm yapıyor. Aile birliğinin parçalanması gibi nedenlerle psikolojisi bozulan bir sürü çalışan var iki yıldır eşimden 2 çocuğumdan ayrı güneydoğuda yaşıyorum idare mahkemesi eş durumuyla atansın derken bölge idare mahkemesi idarenin takdir hakkı diye reddetti. Ne yapacağız ya işiniz ya eşiniz diyorlar istifaya zorluyorlar bizi. Bu ülkede sağlıkçı açığı varken var olan sağlıkçıları niçin korumuyorlar? :(
11
Cevapla
abdullah özcan
Ben Türkçe öğretmeniyim, hekim intiharları ile ilgili haberleri üzülerek takip ediyorum. Bu arada Cemil kardeşimizin yazdığı yorumdan dolayı hem üzüldüm hem de şaşırdım. Doktorlar veya herhangi bir meslek grubundaki insanlar basittir şeklinde ithamda bulunmak son derece yanlıştır. Ayrıca sahip olduğu fikri bu kadar çarpık bir şekilde ifade etmek herkese nasip olmaz.
13
Cevapla
Ali
Nedenlerini bilmemeleri mümkün değildir. Ama gözler kör, kulaklar sağır ve hekimlerin bir böcek kadar değerleri yok siyasilerin gözünde.
53
Cevapla
mikro
Meclis gündeminde ama maalesef Sağlık Bakanlığı'nın gündeminde değil. Basına yansıdı intiharlarla ilgili acil toplantı yapıldı. Hemen bakanlık özrü kabahatinden büyük açıklama yaptı. ‘Toplantı intiharlarla ilgili değil rutin toplantı idi'' İntihar eden meslektaşımız ''Hayat benim için çok zor. Bunaldım bu hayattan. Umarım ölümüm bazı güzel değişikliklere yol açar.'' yazmış veda mektubunda. Maalesef iki günde üç meslektaşımızın intiharı bile bakanlığı harekete geçiremiyor. Peki, biz ne yapıyoruz artık yeter dememiz için daha ne olması gerekiyor. Hiçbir şey yapmıyorsanız ''yetkili'' sendika Sağlık-Sen'den istifa edin bir tepki gösterin.
113
Cevapla
cerrah
BİR DEVLET HASTANESİNDE UZMAN HEKİM OLARAK ÇALIŞIYORUM. EŞİM 6 YILDIR AYNI YERDE ÇALIŞIYOR. STRATEJİK PERSONELE EŞ DURMU İÇİN NORMAL PERSONELE SON 4 YILDA 720 GÜN OLAN SGK BİZE 1440 GÜN VE 4 YILDA ZATEN TAM 1440 GÜN SGK ÖDEMESİ VAR.3 YIL ÖNCE 3 GÜN RAPOR ALMIŞ 3 GÜN SGK ÖDENMEMİŞ DİYE 1437 GÜN OLDUĞU İÇİN TAYİNİM YAPILMADI. BUNUN ACİLEN DÜZELTİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM..
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir