Medimagazin logo

Eczacılar: Protokolü uzatmıyoruz

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, "Sayın Çalışma Bakanı’nın kamuoyuna açıkladığı teklifin yetersiz kaldığını, haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek protokolü uzatmayacağımızı üzülerek ilan ediyoruz" dedi.
Kaynak: AA - Yeşim Sert Karaaslan
Eczacılar: Protokolü uzatmıyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, "Tam bir mutabakatla aldığımız kararla, Sayın Çalışma Bakanı’nın kamuoyuna da açıkladığı teklifin, eczanelerimizi içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmakta yetersiz kaldığını, haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek protokolü bir kez daha uzatmayacağımızı, protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi 1 Nisan itibariyle noter kanalıyla kuruma bildireceğimizi üzülerek ilan ediyoruz." dedi.

Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TEB arasında imzalanacak ilaç alım protokolü ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan Çolak, yeni protokolün yapılabilmesi için her türlü çabanın sarf edildiğini, ancak bir "uzlaşmaya varılamadığını" vurguladı. 

Erdoğan Çolak, eczacıların, sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapı taşı olduğunu ifade ederek, "Biz, eczacıya kazanımlar getirecek ve halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişmesini sağlayacak bir protokol talep ediyoruz." diye konuştu.

Çolak, şöyle devam etti:

"Tam bir mutabakatla aldığımız kararla, Sayın Çalışma Bakanı’nın kamuoyuna da açıkladığı teklifin, eczanelerimizi içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmakta yetersiz kaldığını, haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek protokolü bir kez daha uzatmayacağımızı, protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi 1 Nisan itibariyle noter kanalıyla kuruma bildireceğimizi üzülerek ilan ediyoruz."

Taraflar bugün saat 19.00'da bir araya gelecek

Çolak, SGK ile yapılacak ilaç alım protokolünde kendilerinin sunduğu taleplere olumlu bir yanıt alamadıklarını, görüşmelerin bir an önce olumlu sonuçlanmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam devam etti:

"Altını özenle çizmek isteriz ki, amacımız asla bir kaos yaratmak değildir. Biz ayakta kalmak için, yaşamak için sadece hakkımız olanı istiyoruz. Biz, protokolleri üçer ay süreyle uzattık. Şimdi, artık bir daha uzatmanın bir faydası olmayacağını düşünüyoruz ve yeniden bir uzatma talebimizin bulunmayacağını ilan ediyoruz. 

Sayın Bakan, dün aradılar bizi ve bugün saat 19.00'da Çalışma Bakanlığında birlikte görüşeceğimiz bir toplantıya davet ettiler. Biz, o toplantıya gideceğiz ve önümüzde 36 saatlik bir süre var. Buradan, söylediğimiz şey, 'Görüşmeleri askıya aldık' şeklinde değil. Biz, görüşmeleri sürdürüyoruz. Sayın Bakan'ın da sorunu çözmekle ilgili kamuoyuna yaptığı açıklamalar var ama sorunu getirdiği taleple çözme şansının olmadığını da ifade ediyoruz. Sayın Bakan'ın verdiği teklif, bizim teklifimizin yüzde 15'i. Dolayısıyla, bu teklif kabul edilebilir bir teklif değil. Bu, ilaç sektörüne aktarılan paranın da yüzde 10'una tekabül ediyor. Bizim taleplerimiz makul ve kabul edilebilir taleplerdir. Bu konuda vicdanen ve aklen rahatız. Dolayısıyla, bugün bu masada bunları çözmek istiyoruz. Karşımıza makul ölçülerde gelinirse, bu talepler esnetilebilir talepler. Hiçbirisi esnetilemez talepler değil. Ama bunlar, eczaneler için yaşamsal taleplerdir. Bu müzakere masasında bir yerde buluşabilir miyiz onu hep birlikte akşam yapılacak toplantıda ya da yarın göreceğiz."

Talep edilenler içinde özellikle dört maddenin üzerinde durduklarına dikkati çeken Çolak, bunların reçete başı hizmet bedeli, eczanelerin yaptığı ciro baremlerinin artırılması, buradaki 700 bin rakamının 1 trilyona çıkartılması ve iskonto miktarlarının da makul ölçülerde aşağı çekilmesi olduğunu belirtti. 

ilac alim protokolu
teb
sgk
erdogan colak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir