Medimagazin logo

Neden Türk hekimlerine emanet etmiyoruz?

Rehabilitasyon sürecinde İbrahim Tatlıses'in de doktorluğunu yapan Shaan'ın ilgileneceği Baykal'ın Almanya kararı uzmanları böldü. "Türkiye yetersiz" diyen de var, bu tercihi alışkanlığa bağlayan da
Kaynak: Karar
Neden Türk hekimlerine emanet etmiyoruz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, beyninde ödem oluşmasının ardından kaldırıldığı İbni Sina Hastanesi'ndeki 51 günlük tedavinin sonunda rehabilitasyon ve fizik tedavi amacıyla Almanya'ya gitti.

Baykal, uğradığı silahlı saldırı sonucu başından yaralanan sanatçı İbrahim Tatlıses'in de terapisinin yapıldığı Berufsgenossenschaft Murnau Hastanesi'ni tercih etti.

Neurorehabilitasyon bölümünde tedavi olacağı belirtilen Baykal'ın terapisinin Tatlıses'in de doktoru olan Marc Shaan tarafından yapılacağı öğrenildi. 1953'te Bavyera eyaletinde kurulan Berufsgenossenschaft Murnau'nun öne çıkan uzmanlık alanları omurga ve omurilik ameliyatları. Bunun yanında uzun süreli tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de hastanede yapılıyor. Türkiye'nin sağlıkta geldiği seviyeye rağmen Tatlıtes'in ardından Baykal'ın da Almanya tercihi "Neden yurtdışı?" sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar farklı görüşlere sahip:

GÖRÜŞ FARKI

* Medical Park Bahçelievler Hast. Beyin ve Sinir Cerrahisi Böl. Yrd. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı:

AVRUPA'YA GÖRE İLERİDEYİZ

Beyin kanamaları ya da nörolojik hastalıklar sonucunda oluşan felç hadiselerinde rehabilitasyon için ülkemizde çok iyi bir merkez var. Bu merkez Beykent/Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin rehabilitasyon merkezidir. Bu merkezde olmayıp yurt dışında olan hiçbir şey yok. Hem ortopedik rehabilitasyon hem de nörolojik rehabilitasyonlar bu merkezde başarıyla yapılıyor. Tabii Amerika'daki bazı merkezlere göre biraz daha ekipman eksikliğimiz olabilir. Ancak Avrupa'ya göre ilerideyiz.

* Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Cengiz Aslan:

MEDYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE ZOR

Toplumda göz önünde olan insanların beyinlerinde uğradıkları yaralanmalardan dolayı oluştuğu problemleri halkın ve medyanın merakı içinde aylar sürecek bir tedavi yapmanın zor olacağını takdir edersiniz. Tatlıses tedaviyi burada olsaydı o kadar konsantre bir fizik tedavi mümkün olmazdı. Biz rehabilitasyonda çok ileri değiliz. Almanlar bu alanda en iyilerden. Göz önünde bu insanların da orayı tercih etmeleri gayet normal. Çok ileri kliniklerimiz var ama sayısı çok az. Doktor sayımız bile yeterli değil.

* Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz:

DONANIM VAR, ELEMAN YOK

Ülkemizde tüm tıp branşları uluslararası standartların üzerinde. Türkiye üç binin üzerinde fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı ile Avrupa'nın birçok ülkesinden daha fazla alan uzman hekime sahip. Fizyoterapist sayımız da altı binin üzerinde. Az sayıda kaliteli hizmet veren Ankara GATA, Ankara ve İstanbul Rehabilitasyon Merkezleri tanı, tedavi ve rehabilitasyon için etkin iken hasta bakım hizmetleri ve ara eleman eksikleri yaşanıyor. Ünlülerin ülkemizde uygun ve yeterli tedaviyi alabilecekken yurt dışını tercih sebebi ülkemizdeki değerleri tam tanımamaları, diğer ülkelerdeki tedavilerin ve ekipmanların bizden üstün olduğunu sanmaları ya da kişisel tercihleridir.

deniz baykal
almanya
rehabilitasyon
Yorum (4)
ut
neden acaba bende merak ettim?
2
Cevapla
uzmandoktor
Oğlu ve kızı doktor hemde saygın üniversitelerde akademisyenler. Ben bir hekim, klinisyen ve akedemisyen olarak bu kararlarının doğru olmadığını, ülkemizde de bu hizmetin çok daha iyi verileceğini biliyorum. Bunu sayın Baykal'ın çocuklarının da bildiğinden eminim. sayın İbrahim tatlıses gitti de ne oldu, rahmetli Özal ABD de bypass oldu ama sonuçları ortada. Ülkede bu hizmeti daha ehil ellerden ve daha iyi şartlarda alacağına dair şüphem yok ama doktor çocuklarına da birşey diyemiyorum çünkü akıl veren yargılayan itham eden çok olur etraflarında ,muhtemelen bundan dolayı Almanya tercihi olmuştur. Batıdaki sağlık sisitemi ve sağlığa bakış açıları ve herşeyeden önce hekimlerin tecrübelerini biliyoruz. Ülkemizdeki hekimlerin çok daha iyi yetiştiğini ve çok daha fazla tecrübe sahibi olduğunu sağlıkçı olan herkes bilir. Ülkemizde her bölümde çok değerli tecrübe sahibi donanımlı doktorlar var, bu ve benzeri kararlardan dolayı onlara hepimiz özür borçluyuz.
6
Cevapla
Fzt
Yuzucu sporcu baykal profilinden sonra iken hemiplejik baykal goruntusu verilmek istenmemesinden yoksa kalite degil bence amac... buda gayet insani bir tercih saygi duymak lazim gecmis olsun
6
Cevapla
sağlıkçı
türkiyede fizyoterapiste önem verilmemekte bunun birinci sebebi de recep akdağdır.alınan maaş ortada iken çok kaliteli fizyoterapi beklenmesi de olağan değildir.çünkü fizik tedavi emek ister,motivasyon ister.öğretmenin,askerin,polisin,daha sayılabilecek bircok meslekten az maaş almaktayız..yani boşuna okumuşum diyen binlerce meslaktaşım var durumun vehametini anlatmak için yazdım ekranlara yansımayan en büyük sorun bu açıkça yazıyorum.yani Almanya doğru karar gibi geidi bana hem de gözönünden uzak ..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir