Medimagazin logo

Üniversite hastanelerine 'ilave ücret'

Üniversite hastanelerindeki ayakta tedavi ve ameliyatlara muayene katkı payının dışında bir de ‘ilave ücret' getirildi. Pek çok ameliyattan asgari ücretin iki katı ‘girişimsel işlem' ücreti alınabilecek.
Kaynak: MİLLİYET - MİTHAT YURDAKUL
Üniversite hastanelerine 'ilave ücret'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Üniversite hastanelerine, özel hastanelerde olduğu gibi “ilave ücret” geldi. Düzenleme ile daha önce üniversitelerde ödenen muayene katkı payının dışında bir de “ilave ücret” getiriliyor.


Üniversite hastanesinde, öğretim üyesine ayakta poliklinik muayenesi olmak isteyen vatandaş cebinden yaklaşık 51 TL ödeme yapacak. Mevzuatta yapılan değişiklikle, üniversite hastanelerinde icra edilen pek çok ameliyattan da asgari ücretin iki katı kadar, “girişimsel işlem” ücreti alınabilecek. Böylece, hükümetin sorun olarak gösterdiği “bıçak parası” uygulaması kurumsal bir nitelik kazanmış olacak.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) 1 Ağustos’taki değişiklikte, “İlave ücret alınması uygulamasında, yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için poliklinik muayenelerinde bir katını, diğer hizmetlerde yüzde 50’sini geçmemek üzere, kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alınabilir. Ancak alınacak ilave ücret bir defada asgari ücretin iki katını geçemez” hükmüne yer verildi.

Asgari ücretin 2 katı
Yapılan düzenleme ile üniversitelerde muayeneye özel hastane gibi “ilave ücret” yolu açıldı. Üniversite hastanesinde, öğretim üyesine ayakta poliklinik muayenesi olmak isteyen vatandaş cebinden yaklaşık 51 TL ödeme yapacak. Poliklinik muayene ücreti için ödenen bu ilave ücretin ise sadece yaklaşık 21 TL’si öğretim üyesine gidecek. Geri kalanı ise üniversitelere kaynak olarak aktarılacak.

Üniversite hastanelerinde yapılan, “girişimsel işlemlerde” de vatandaşların cebinden ilave ücret çıkacak. Ameliyat gibi işlemleri içine alan, “girişimsel işlemler” tarifesi ile sosyal güvenlik kurumuna fatura edilen paket fiyatın yüzde 50’sini geçmeyen bir miktar, yani bir defada asgari ücretin iki katı (brüt yaklaşık 1806 TL ilave ücret) vatandaşın cebinde çıkacak.

Bazı amelİyatlar muaf tutulacak
Düzenleme ile tıptaki tepki çeken uygulamalardan “bıçak parası” resmi tarifeye bağlanırken, bazı önemli ameliyatlar bu uygulamadan muaf tutulacak. Organ nakillerinde, kardiovasküler cerrahi işlemlerinde ve acil işlemlerde ilave ücret alınmayacak.

Düzenlemeler ile üniversite yönetimlerinin ilave ücret almasına olanak sağlanırken, yürürlükteki “döner sermaye işletmesinden verilen hizmetler dolayısıyla öğretim elemanları adına her ne nam altında olursa olsun ayrıca ücret talep edilemez” düzenlemesi ile hocaların kendi adına para almasının ise önüne geçiliyor.

 

bıcak parası
ilave ücret
katkı payı
Yorum (15)
tukaka
unıversite hastaneleri dıye bı kavram sgk artık kaldırdı her hastane hemen hemen eşit şartlarda hasta bakıyor o yuzden egıtım arastırma vs hastanelerdekı uzmanlarada uygulanmalı acilen bu..... sadece hocalara verılmesı etık olmamıs acıkcası
2
Cevapla
adnan özaybar
en önemli mesele aklı fikri para kazanmak olan muayenehaneci, özel hastaneci, TÜCCAR KAFALI hocaları üniversitelerden uzaklaştırmaktır. GERİSİ TEFERRUAT. Bu angaryacı profesörleri, ne asistanlar istiyor, ne de kadro bekleyen genç doçentler istiyor. TÜCCAR PROF. LAR ANLAYIN ARTIK. İşgal etmeyin devletin kadrolarını.
5
Cevapla
esatb
ne bıçak parasıymış be, at hırsızı kılıklı herifler son model arabalara ve yatlara binerken o herifin beynindeki uru tereyağdan kıl çeker gibi alan prof veya doç vergilerden sonra ancak 300 tl alabilir... almasın kardeşim !!! herif nerdeyse büyüttüyse urunu gitsin oradaki bir doktora servetini döküp aldırsın.. siz de bıçak parası aşağılamasına uğramayın
4
Cevapla
Kadir Gürses
Bu günkü gazetelerde bu haber yine doktorları paragöz , çirkin , fırsatçı gibi gösterecek başlıklarla çıktı.( sanki alınacak para direkt doktorun cebine gidiyormış gibi. Bu gün kim isterse ben 500 tl vereyim de gidip bir doğumun başında 18 saat beklesin-liste fiyatı öyle) Bu ülkedeki doktor düşmanlığının baş nedeni basının bu tip kasıtlı haberleridir. Söz konusu paranın geçmişteki "bıçak parası " ile de uzaktan yakından bir alakası yok. Sadece verilen hizmet ücretlendirilmesi ile ilgili bir konu. Hiç kimse bu ülkede doktor emeğinin karşılığını alıyor mu , filanla ilgilendiği yok. Doktorun aldığı para haram. Doktor her fırsatta yerden yere vurulmalı. Doktorlar paragöz ( onlar dışında herkes hayrına çalışıyor). Doktorlar hain. Say sayabildiğin kadar. Doktorların bu kadar ucuz malzeme olması 1980 sonrası Uğur Dündar ile başladı ve şiddetlenerek devam etti ve bu güne gelindi maalesef. Çok sinirliyim , düşüncelerimi çok düzgün yazamadım. Ama meslektaşlarımın hele bundan sonra doktor olacakların durumuna çok üzülüyorum
3
Cevapla
kdoğumcu
Doğum ücreti ilk doğumunu yapanlar için 500 tl.İkinci ve daha sonraki doğumlar için sadece 400 tl.Tazminatı 400-500 000 tl.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir