Medimagazin logo

Uzmanlık derneklerinden TUS kontenjanlarına 'yürütmeyi durdurma davası'

TUS kontenjanlarının açıklanmasının ardından bu koşullarda nitelikli uzmanlık eğitimi verilmesinin mümkün olmadığını ifade eden uzmanlık dernekleri kontenjanlardaki artışa tepki gösterdi. Dernekler, kontenjanlardaki artışa ilişkin yasal süreç başlattıklarını duyurdu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Uzmanlık derneklerinden TUS kontenjanlarına 'yürütmeyi durdurma davası'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- TUS kontenjanlarındaki artışa Türk Radyoloji Derneği'nin ardından Türk Dermatoloji Derneği, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Türk Nöroloji Derneği ile Türkiye Psikiyatri Derneği de tepki gösterdi.


Türk Radyoloji Derneğinden TUS kontenjanlarındaki artışa tepki: 'Ciddi bir problem!'


Türk Dermatoloji Derneği açıklamasında, Deri ve Zührevi Hastalıklar kontenjanının 90'dan 338'e çıkarıldığını belirterek kadrolarda artış yapılacağını ilk duyduları andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Tipta Uzmanlık Kuruluna kaygı ve uyarılarını ilettiklerini belirterek şu sözlere yer verdi:

"Uyarıların aksine bir artış durumunda yapılabilecekler konusunda çokça düşünmüş ve resmi açıklamayı müteakip yürütmeyi durdurma davası açmaya karar vermiştik. Açacağımız bu davada kullanmak üzere uzmanlık eğitimi veren kurumlarımızın eğitici ve uzmanlık öğrencisi sayısı ve eğitim altyapıları konusunda çalışmalar yaparak hukuk büromuza elde ettiğimiz verileri iletmiştik. Bugün itibariyle yasal süreçlerin başlatıldığını sizlerle paylaşmak istiyoruz."


TUS’ta kontenjanlar 2 katına çıktı! İşte en çok kontenjan açan 10 kurum!


Türk Dermatoloji Derneği ile benzer açıklamada bulunan Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, TUS kadrolarının açıklanması ile Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kontenjanlarının önceki dönemlerin çok üzerinde olduğunu, bazı eğitim kliniklerine aynı sınavla 20'nin üzerinde asistan alımı yapılmasının planlandığını belirtti.

 


TUS'ta Radyoloji kontenjanları 7 kat arttı: Şimdi ne olacak?


Bu durumun cerrahi eğitiminin köklü geleneklerine de, çağdaş tıp eğitiminin güncel verilerine de aykırı olduğunu belirten dernek, "Bu yüksek kontenjanlar branş eğitiminin niteliğine ve branşın geleceğine, kamu sağlığına, ama en çok da uzmanlık sınavı ile uzmanlık kariyerlerine adım atacak genç doktorlara geri döndürülmesi zor zararlar verecektir. Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, ülkedeki tüm anabilim dalı başkanları ve eğitim sorumluları ile beraber bu duruma itiraz etmektedir. Konu hakkında hukuki girişimler de başlatılmıştır. İlgili kurumları daha geç olmadan bu hatadan dönmeye, başta uzmanlık meslek örgütleri olmak üzere tüm duyarlı kesimleri konu hakkında seslerini yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

Türk Nöroloji Derneği de açıklanan kontenjanlarda Nöroloji uzmanlık alanında önceki yıllara göre 5 kat gibi şaşırtıcı artış ile 544 kadro ilan edildiğini belirterek şu sözleri kullandı:

"Nöroloji, uzmanlık alanları arasında en fazla artış olanlardan biridir. Alt yapı, öğretici kadrosu ve kapasite açısından yeterli bilimsel planlamanın yapılmadığı endişesini duyduğumuz süreçten uzmanlık alanımızın olumsuz etkilenmemesi için gerekli girişimleri başlatmış bulunmaktayız."

Türkiye Psikiyatri Derneği ise Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) kadrolarının açıklanmasıyla birçok uzmanlık alanında olduğu gibi psikiyatride de kadroların ölçüsüz şekilde arttırıldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Psikiyatri uzmanlık eğitimi verilen tüm kurumlar birlikte düşünüldüğünde, önceki yılların iki katına yakın sayıda hekimin uzmanlık eğitimine başlayacağı anlaşılıyor. Beklenen, talep edilen, nitelikli eğitim verme imkânı bulunan sayının üzerinde kadro açılması yanlış bir karardır. Bu kararın ne uzmanlık eğitimi verenler, ne eğitim alanlar ne de uzmanlardan sağlık hizmeti alacaklar açısından olumlu etkisi olur.

Uzmanlık eğitiminin niteliğinden taviz verilmesi anlamına gelen bu karar mesleğimize de, sağlık hizmetine de, toplum sağlığına da ciddi bir tehdittir, kabul edilemez."

uzmalık derneği
tus kontenjanları
yürütmeyi durdurma davası
Yorum (11)
Osman G.
Tıp fakültelerindeki eğitim altapısı ve öğretim üyesi açığı rekor düzeydeyken böyle bir hamle son derece yanlış olmuştur. Nitelik zaten yerlerde idi artık yerin de altına inecektir. Ülkem adına çok üzgünüm. Umarım bilime, çağdaş ve nitelikli insana değer verilen günler yakında gelir.
36
Cevapla
Nedim Çakan
Erozyona çözüm olacak yerde tamamen yıkım kararı alınmış. Allahım aklımı sen koru!
29
Cevapla
cenk konay
1000 Kadro açılan ezik çocuk dernekleri yine sessiz sedasız oturuyor
8
Cevapla
Devrimci Derviş
Bir ara birileri ADALET diye şehir şehir yürüyüş yapmıştı. Yanılmıyorsam aradıkları adaleti arkalarındaki % 40 ları geçen oya rağmen bulamadılar. Oyunuz kadar değerinizin olduğu memleketimde, siz gerçekten adalet beklediğiniz için mi mahkemeye başvurdunuz yoksa niyetinizi bilsinler diye mi ?
3
Cevapla
ö t
hekimler küstürüldü, bari çözüm için bişeyler yapılsa derken... hekimlere sormadan, derneklere, bilim kurullarına sormadan böyle kafasına göre iş yapılır mı . işin içindeki insanlara (hocalara, akademik kurullara) sormak yerine bakanlıktaki sağlık memuru kökenli bürokratlara mı soruluyor ???? işi ehline emanet etmeden, İSTİŞARE etmeden böyle şeyler yapılır mı , bu işin bi kitabı yok mu ? ilmi, alimi , bilim adamları yok mu ?
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir